Συνάντηση Χατζημάρκου με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Newsroom
21/02/2020 12:08
  •  
  •  
  •  

 

Με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη συναντήθηκε χθες στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι επιδόσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (που την κατατάσσουν στην πρώτη θέση, πανελλαδικά, στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, παρά τη δραματική υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της), η επιτάχυνση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και η προετοιμασία για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027.

Παρουσία και του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου Αντώνη Βουτσίνου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόοδο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» βάσει των απολογιστικών στοιχείων για το 2019 που ανακοινώθηκαν προσφάτως από το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στοιχεία που φέρνουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πρώτη θέση όσον αφορά στις εντάξεις έργων, τις νομικές δεσμεύσεις και την απορρόφηση (πραγματοποιηθείσες δαπάνες) των πόρων.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι οι επιδόσεις αυτές αποτελούν αληθινό άθλο, δεδομένου ότι προήλθαν από την πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας και ζήτησε για μια ακόμη φορά την στελέχωσή της. Ενημέρωσε, επίσης, τον Υφυπουργό ότι τις δύο διευθύνσεις Τεχνικών Έργων στελεχώνουν μόλις 17 άτομα στις Κυκλάδες και 22 στα Δωδεκάνησα, που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, στη μοναδική Περιφέρεια στη χώρα, που εκτός από το δικό της πρόγραμμα, υλοποιεί και τα τεχνικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τομεακά, Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου) άλλων φορέων, το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ των Δήμων, τη ΣΑΤΑ των Δήμων, ακόμα και Υπουργείων που διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την αλλαγή του νόμου για τα δημόσια έργα (4412/2016), που με περιττή και καταστροφική γραφειοκρατία έχει οδηγήσει σε δημοπρασίες που κρατούν μέχρι και δύο (!) χρόνια για να φτάσουν σε αποτέλεσμα. «Γίνεται εύκολα αντιληπτό», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, «ότι εφόσον ικανοποιηθούν τα δύο αυτά αιτήματα, στελέχωσης των Τ.Υ. και αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των λοιπών προγραμμάτων θα “απογειωθεί”, ενώ παράλληλα θα καταστεί δυνατή η καλύτερη προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ για το Νότιο Αιγαίο ανήλθε στο 36,7%, έναντι του ποσοστού 32,7% των συνολικών πληρωμών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (35,8% συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).

Πιο συγκεκριμένα, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται:
*στην πρώτη θέση στο ποσοστό ενταγμένων έργων (118,72%),
*στην πρώτη θέση στο ποσοστό νομικών δεσμεύσεων (68,39%),
*στην πρώτη θέση στο ποσοστό δαπανών προς πιστοποίηση (39,02%) και
*στην πρώτη θέση στο ποσοστό δαπανών ενωσιακής στήριξης (44,69%).

(Visited 18 times, 1 visits today)