Διαμάχη περιφερειακής αρχής και μείζονος μειοψηφίας με φόντο την οικονομική ενίσχυση της Υγείας

nosokomeio diadromos
Newsroom
06/04/2020 5:12
  •  
  •  
  •  

 

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του περιφερειακού συμβούλου της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» Νίκου Γερονικόλα και της περιφερειακής αρχής έχει μετατραπεί η χρηματική ενίσχυση του τομέα της υγείας στο Νότιο Αιγαίο τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι δυο πλευρές προχώρησαν στην έκδοση «αιχμηρών» ανακοινώσεων, τις οποίες το naxostimes.gr παραθέτει παρακάτω αυτούσιες.

Δελτίο τύπου – Απάντηση Νικολάου Γερονικόλα στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
«Αν το χρόνο που αφιερώνετε για επιθέσεις στους πολιτικούς σας αντιπάλους, τον αφιερώνατε στις Δομές Υγείας των νησιών μας, τώρα θα είχαμε ένα από τα καλύτερα Συστήματα Υγείας της χώρας».

Είναι γνωστό ότι ο Περιφερειάρχης, κ Χατζημάρκος και ένας στενός κύκλος Περιφερειακών Συμβούλων και έμμισθων συνεργατών του, δεν δέχονται καμία κριτική επί των πεπραγμένων τους. Είναι γνωστές επίσης, οι αντιδεοντολογικές τακτικές του περιβόητου Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας που βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία στοχοποιώντας και κανιβαλίζοντας συστηματικά όποιον με επιχειρήματα αποκαλύπτει την αλήθεια.

Διότι η πραγματικότητα που βιώνουμε στα νησιά μας σε όλους τους τομείς, και ειδικά στις δομές υγείας, και η απουσία ουσιαστικού έργου, επισκιάζεται από μία επίπλαστη επικοινωνιακή εικόνα.

Πρακτικά λοιπόν η Περιφερειακή Αρχή και ο στενός κύκλος αυτής, συνειδητά προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο και να καταπνίξει οποιαδήποτε εποικοδομητική κριτική με μεθόδους πολιτικού “Bullying”. Αντί η τεκμηριωμένη κριτική μου και οι έγγραφες διαμαρτυρίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων των εργαζομένων στις Περιφέρειες, να αποτελέσει αφορμή για να διορθώσουν τα λάθη τους, προτιμούν να καταργήσουν το διάλογο και να επιδιώξουν να με σπιλώσουν ως προσωπικότητα.

Ακόμα και μετά την έκτακτη χρηματοδότηση λόγω του Κορονωϊού η δαπάνη για την επικοινωνιακή προβολή είναι πολλαπλάσια από αυτή για την υγεία. Αντί να ντραπούν και έστω και τώρα να αποφασίσουν να δώσουν παραπάνω χρήματα για την αγορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και πρόσληψη ιατρικού προσωπικού για να δημιουργηθούν κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), προτιμούν να υβρίζουν.

Η Περιφερειακή Αρχή, διαχρονικά έκανε το λάθος να δαπανά πολλαπλάσιους πόρους για να προβάλει την εικόνα της, αντί να λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας των νησιωτών.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι βαθύτερο, διότι εν μέσω πανδημίας και πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, παραμένουν αμετανόητοι και αντί να διορθώσουν τις λανθασμένες πολιτικές τους, εξαπολύουν αναίτιες επιθέσεις σε όσους τολμούν να τους υποδεικνύουν τα σφάλματά τους.

Ερωτώ, λοιπόν, ως Σύμβουλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ποιος ήταν ακριβώς ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την Δημόσια Υγεία πριν ξεσπάσει η πανδημία;

Και δε μιλάμε για έργα και δαπάνες των ΔΥΠΕ, των Νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, των ιατρείων των δήμων, που ωριμάζουν από αυτούς τους φορείς και αμιγώς σε όλη την Ελλάδα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ από τις κατά τόπους περιφέρειες. Ρωτώ για έργα, προμήθειες και δαπάνες, που οι μελέτες τους ωρίμασαν αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της περιφέρειας.

Ερωτώ λοιπόν και για αυτήν την έκτακτη χρηματοδότηση των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, που φέρατε προς ψήφιση και εγκρίνατε όψιμα (στις 23-3-2020), αν πρόκειται για δική σας πρωτοβουλία ή αν εντάσσεται τον ευρύτερο, μέχρι στιγμής επιτυχημένο, κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού (βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με ΦΕΚ Α55/11-03-2020, άρθρ. 10, για τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19). Πρόκειται για δικές σας πρωτοβουλίες ή για υποχρεωτική συμμόρφωση σας στις νομοθετικές επιταγές που απορρέουν από τους κεντρικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς για όλες τις Περιφέρειες;

Αφού λοιπόν δεν υπήρχαν καν στο πρόγραμμα σας και στις προθέσεις σας, μήπως να μας ενημερώσετε πόσα χρήματα είχατε προϋπολογίσει να δαπανήσετε για δράσεις υγείας που ωριμάζουν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, και αντίστοιχα, πόσα έχετε δαπανήσει και σχεδιάζετε να δαπανήσετε για προσλήψεις δημοσιογράφων, ταξίδια στην Αμερική, στο CNN, σε ΜΜΕ ως προβολή του ΕΣΠΑ, σε ιδιωτικά ινστιτούτα διατροφικών συνηθειών κτλ;

Αρνείστε ότι έχω καταθέσει δημόσια και εγκαίρως τις προτάσεις μου για την διαφύλαξη και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, προτού τις παρουσιάσετε ως δικά σας μέτρα στην Οικονομική Επιτροπή;
Ακόμα όμως και έτσι, αρνείστε ότι είναι αληθή τα όσα διαλαμβάνονται στην καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, ότι το ποσό που δαπανούν οι Περιφέρειες για την Δημόσια Υγεία είναι δυο φορές μικρότερο από τις δαπάνες για επικοινωνία;

Αναφορικά με το ποσό των 1,7 εκατομμύρια ευρώ,τηςέκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, είστε περήφανοι που πρόκειται για ποσό 2,5 φορές μικρότερο από τις δαπάνες για την επικοινωνία της Περιφέρειάς μας,που σύμφωνα με την παραπάνω καταγγελία ανέρχονται στο ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ; Το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ για επικοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Αυτά τα ποσά από μόνα τους, δεν καταδεικνύουν ποια είναι ύψιστη προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής;
Επιπλέον θέλω να σας ρωτήσω: Πόσο περήφανη μπορεί να είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ήτοι η κατεξοχήν νησιωτική περιφέρεια της χώρας και της Ευρώπης, που εδώ και 6,5 χρόνια δεν είχε κατορθώσει να διαθέτει σοβαρό και λειτουργικό δίκτυο τηλεϊατρικής; Γιατί έπρεπε εν μέσω πανδημίας να σπεύσει καθυστερημένα να προβεί στα αυτονόητα;

Δεν είναι αλήθεια ότι μετά από 6,5 χρόνια διοίκησης της πιο νησιωτικής περιφέρειας της Ευρώπης, μόλις πριν λίγες ημέρες, λόγω των μέτρων της Κυβέρνησης υποχρεωθήκατε με λογισμικό που διατίθεται στο διαδίκτυο να πραγματοποιήσετε τηλεδιασκέψεις, ύστερα πάλι και από δική μας παρότρυνση και διαμαρτυρία;
Με αίσθημα ευθύνης σας καλώ να σταθείτε αντάξιοι των απαιτήσεων των κρίσιμων καταστάσεων που βιώνουμε και να κατανοήσετε ότι προέχει η ενίσχυση και θωράκιση της δημόσιας υγείας των νησιωτών, και όχι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις. Από τούδε και στο εξής, και καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας σας, έχετε την δυνατότητα να αποδείξετε στην πράξη, ότι διαθέτετε την απαραίτητη πολιτική γενναιότητα και να θέσετε ως απόλυτη προτεραιότητα της Περιφέρειας τη Δημόσια Υγεία, δαπανώντας περισσότερα σε αυτόν τον τομέα. Αν το πράξετε θα είμαι δίπλα σας. Αν όμως επιμείνετε στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσω να εκφράζω την αντίθεσή μου, ως έχω καθήκον να πράττω.

Υ.Γ. Ενημερώστε παρακαλώ και τους Συμβούλους σας ότι καμία ψήφος στις Επιτροπές δεν είναι ανούσια. Φρόντισε ο Νομοθέτης να προβλέψει και γι’ αυτό, αφού ζούμε ακόμα σε δυτική αστική δημοκρατία, και όχι σε απολυταρχικό καθεστώς της Ασίας. Σε αυτήν την έκτακτη συγκυρία δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για πολιτικούς ναρκισσισμούς.

 

Απάντηση του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου με τίτλο «Ο ιός της μικροπολιτικής ανοησίας ανθεκτικότερος και του κορωνοϊού»

Φαίνεται πως η καραντίνα άρχισε να προκαλεί ήδη σοβαρές παρενέργειες στους κόλπους της «Συμμαχίας»!
Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι κάποια από τα μέλη της αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της συγκυρίας, μόνο όταν αυτή γίνεται το άλλοθι της αποχής τους από την επιβεβλημένη από τις περιστάσεις σοβαρότητα.

Την ίδια στιγμή, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες για να βγάζει κανείς τα απωθημένα του και τον ψυχισμό του με εκθέσεις ιδεών που ο άπλετος χρόνος της απραξίας, τους επιτρέπει να γράφουν.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αποδεικνύονται ακραία εμπαθείς. Τόσο που να συγχέουν την πολιτική λειτουργία με την ψευδολογία, με την συκοφαντία και με την αγωνία τους να καλύψουν την πολιτική κενότητα που τους χαρακτηρίζει, εκμεταλλευόμενοι ατυχώς την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τόσο μεγάλος δε είναι ο ζήλος τους να επιτεθούν κατά της Περιφερειακής Αρχής, που υιοθετούν άκριτα, οποιεσδήποτε απόψεις τρίτων, και τις πλέον ψευδείς και ατεκμηρίωτες, αρκεί να εξυπηρετούν τη μικροπολιτική τους. Προξενεί δε, εντύπωση ο μέγιστος βαθμός της άγνοιας που επιδεικνύουν, απαράδεκτος για αιρετούς, όταν δεν έχουν στοιχειώδη αντίληψη των δράσεων του φορέα που υποτίθεται ότι υπηρετούν και γι αυτό επιδίδονται δήθεν σε κριτική, η οποία εξαντλείται σε ψεύδη, ανακρίβειες και αφορισμούς.

Στη Συμμαχία της εμπάθειας και της συκοφαντίας, απαντάμε με τις αλήθειες που την βολεύει να αγνοεί:
1. Στην πλήρη υιοθέτηση, εκ μέρους μελών της Συμμαχίας και των προθύμως «συνεργαζόμενων» λιβανιστηρίων, της ανακοίνωσης της ΟΣΥΑΠΕ, στην οποία έχουμε ήδη απαντήσει και δηλώσει πως αν δεν αποκαταστήσουν την αλήθεια θα κινηθούμε εναντίον τους νομικά, παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:
Τα 4.066.000€ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου δήθεν για «επικοινωνιακή προβολή» δεν υπάρχουν για διανομή στα ΜΜΕ όπως περιχαρής πιστεύει και ο τοπικός ραδιοφωνικός πρωταθλητής της χυδαιότητας, αλλά αφορούν αποκλειστικά το πλάνο δράσεων και εργαλείων του Τουρισμού και του Πρωτογενή Τομέα όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα:
α) Όλες τις δράσεις και τα εργαλεία για την τουριστική πολιτική της πρώτης στην Ελλάδα τουριστικής Περιφέρειας ( 3.085.000€). Μεταξύ αυτών: 18 εκθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό, 8 road shows σε νέες αγορές, ψηφιακά εργαλεία, έρευνες, fam trips, μελέτες κτλ για όλα τα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Από τα 3.085.000€ του Τουρισμού, τα 1.200.000€ προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για τα οποία πρόσφατα εγκρίθηκε η διενέργεια του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή.
β) Δράσεις του Πρωτογενούς Τομέα, ύψους 981.000€. Σε αυτές περιλαμβάνονται 15 εκθέσεις Ελλάδας και Εξωτερικού, παραγωγή βίντεο, σύνδεση τουρισμού με γαστρονομία κτλ. και έρχονται αμέσως μετά την χρονιά που το Νότιο Αιγαίο υπηρέτησε τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης.

2. Όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα της υγείας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα 10.000.000€ για την αγορά εξοπλισμού νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, και Περιφερειακών Ιατρείων στα νησιά της. Έχει χρηματοδοτήσει την προμήθεια 38 ασθενοφόρων για την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ σε μικρά και μεγάλα νησιά της Περιφέρειας. Έχει θεσπίσει οικονομικά κίνητρα, αποκλειστικά από ίδιους πόρους , για την χρηματοδότηση 75 γιατρών που υπηρετούν στα νησιά. Στο παραπάνω ποσό, προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες 1.700.000€ για την κάλυψη αναγκών του δημοσίου συστήματος υγείας και την ενίσχυσή του στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ενίσχυση που υλοποιείται σε συνεργασία και συνεννόηση με την 2η ΥΠΕ, κανένα αίτημα της οποίας η Περιφέρεια δεν έχει αρνηθεί. Η έκτακτη χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση ήταν μόλις 265.000€. Η διαφορά μέχρι το 1.700.000,00 Ευρώ καλύφθηκε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Συνολικά, άνω των 12 εκατ. € έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην υγεία, μέσα από την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

3. Είναι ψευδής ο ισχυρισμός πως η διάθεση των 1,7 εκ. € από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας είναι υποχρεωτική συμμόρφωση στην νομοθετική επιταγή, όπως ισχυρίζεται η κωμική ανακοίνωση του «ταραγμένου» μέλους της Συμμαχίας, αφού η σχετική νομοθεσία μιλάει για δυνατότητα και μόνο και σε καμία περίπτωση υποχρέωση, που δεν θα μπορούσε άλλωστε, και αυτό το γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει την παραμικρή γνώση δημόσιας διοίκησης.

4. Η καταγγελία προς την Περιφέρεια ότι μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί δίκτυο Τηλεϊατρικής στα νησιά, προφανώς αναφέρεται στο Υπουργείο Υγείας και την προηγούμενη Κυβέρνηση που προθύμως εκπροσώπησε στις εκλογές η Συμμαχία, το οποίο όμως ως Περιφέρεια έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει με 1.000.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020. Εν τω μεταξύ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήδη προσφέρει υπηρεσίες Τηλεϊατρικής μέσω της εφαρμογής που λειτούργησε με την εταιρεία Dr Button.

Κατόπιν αυτών, είναι φανερό πως ο ιός της μιζέριας και της μικροπολιτικής ανοησίας ξεπερνά σε ανθεκτικότητα τον κορωνοϊό.

Γι’ αυτό, αν οι κύριοι της Συμμαχίας δεν μπορούν να σοβαρευτούν, αν δεν μπορούν να σεβαστούν την αγωνία και την ανησυχία των ανθρώπων αντί να παίζουν με αυτή, χάριν εντυπώσεων, αντί να κουνούν αναιδώς το δάχτυλο σ’ αυτούς που νυχθημερόν πασχίζουν για την θωράκιση του κοινωνικού συνόλου από την πανδημία, τουλάχιστον ας σωπάσουν ή να διεκδικήσουν την θέση συμβούλου υγείας του Άγγλου Πρωθυπουργού και να σώσουν έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο που βυθίζεται στην θλίψη από την έλλειψη ενός Γερονικόλα στο τιμόνι.

ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Αποδεικνύεται ότι όταν σας συκοφαντεί η αντιπολίτευση πρέπει κάθεστε σιωπηλοί και ήσυχοι να ανέχεστε τον φασισμό των συκοφαντών. Διότι εμείς που τολμήσαμε να αντιδράσουμε στην διακίνηση του ψεύδους ότι διαθέσαμε μόνο 100.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεχόμαστε τώρα ακόμα μεγαλύτερη επίθεση σε πλήρη «αρμονία» και αξιοθαύμαστη ταύτιση με γνωστά Μέσα Παραπληροφόρησης που εργολαβικά υβρίζουν, ενδιαφέρομενα – ακόμα και εν μέσω πανδημίας – μόνο για αυτό που υπηρετούν: το χρήμα.

(Visited 106 times, 1 visits today)