Συμμετοχή Ζαννετίδη σε σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Newsroom
17/07/2020 16:25
 
 
 

Αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω κορωνοϊού θα λάβουν οι περισσότερες αγροτικές και κτηνοτροφικές τάξεις, αλλά και αλιείς, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στην Αθήνα.

Φανερά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της σύσκεψης δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης, ικανοποίηση που προέρχεται από την συζήτηση και επίλυση πολλών προτάσεων που κατέθεσε, αλλά και από το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε ευαισθητοποιημένος όσον αφορά στα προβλήματα των νησιών και απηύθυνε αρκετές φορές τον λόγο στον αντιπεριφερειάρχη.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης (στην οποία έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες καθιέρωσης μιας – σωστών προδιαγραφών – αγροτικής οικονομίας) εξετάστηκαν σχεδόν όλα τα θέματα της ατζέντας (εκτός από δύο που παραπέμφθηκαν στην επόμενη σύσκεψη), με τον υπουργό να κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Ζαννετίδη για διεξαγωγή ξεχωριστών συσκέψεων με αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες από κάθε περιφέρεια, καθώς κάθε περιοχή αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε, ακόμη, πως για πρώτη φορά θα ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με το ποσό των 35 εκατομμυρίων για την πληρωμή των πληγέντων αγροτών, τονίζοντας ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν κατόπιν ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Η συζήτηση αναλώθηκε στις αποζημιώσεις λόγω της πανδημίας, ενώ οριστικοποιήθηκε και ο τρόπος διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής, με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να είναι έτοιμη για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

Για τις προσλήψεις γεωπόνων και κτηνιάτρων, ο κ. Βορίδης ζήτησε να ενημερωθεί για τις ανάγκες της κάθε Περιφέρειας, ενώ κατατέθηκε πρόταση να εξετάσει το Υπουργείο την μετάταξη προσωπικού αυτών των ειδικοτήτων από άλλες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο ενασχόλησης ή με ελάχιστο.

Όπως προαναφέρθηκε, τα θέματα αλιείας και φραγμάτων θα αποτελέσουν θέματα συζήτησης της επόμενης συνάντησης. Ο κ. Ζαννετίδης κατάθεσε στον υπουργό υπόμνημα που περιλαμβάνει όλα τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια, ενώ πριν και μετά την συνάντηση οι Αντιπεριφερειάρχες συμφώνησαν για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος να κατατίθενται ενιαίες προτάσεις, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης τους με τηλεδιάσκεψη.

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο κ. Ζαννετίδης προχώρησε στην εξής δήλωση: «Τα προβλήματα που απασχολούν αυτή την ώρα τους παραγωγούς μας, απασχολούν όλους μας αλλά και την ηγεσία του υπουργείου. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι γίνονται δεκτές οι προτάσεις μας για αποζημιώσεις των παραγωγών μας που έχουν αποδεδειγμένα ζημιωθεί από την πανδημία. Με χαρά, επίσης, διαπίστωσα την ευαισθησία του υπουργού για τα νησιά που πλήττονται από την κρίση του τουρισμού και εξ αυτού του λόγου δεν μπορούν να διαθέσουν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι παραγωγοί μας όλων των τομέων θα αποζημιωθούν, όταν αποδεικνύεται η ζημιά την οποία υπέστησαν».

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*