Στήριξη εννέα συμπράξεων πρωτογενούς τομέα από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας

Newsroom
25/07/2020 13:39
 
 
 

Σε δύο στάδια υλοποιείται η δράση στήριξης (μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014 – 2020) της εισαγωγής στον πρωτογενή τομέα της κουλτούρας της συνεργασίας και της έρευνας.

Για τον σκοπό αυτό, προκηρύχθηκε η Δράση 1 του Υπομέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020», ούτως ώστε να προκαλέσει σε συνεργασία, με στόχο την έρευνα και την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων σε όλα τα στάδια της πρωτογενούς παραγωγής.

Στο πρώτο στάδιο, στο οποίο εγκρίθηκε μόνο η έναρξη του ερευνητικού έργου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, εντάχθηκαν και οι εννέα συμπράξεις από το Νότιο Αιγαίο που υπέβαλαν πρόταση, ενώ στο επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των σχεδίων για τη χρηματοδότηση της υλοποίησής τους.

Οι συμπράξεις που εντάσσονται στη Δράση 1 του Υπομέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020», είναι οι εξής:

1. Φάβα Σαντορίνης: Βελτίωση παραγωγικότητας, παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και περιγραφή της παραδοσιακής ποικιλίας και ανάπτυξη προσαρμοσμένων καλλιεργούμενων υλικών.

2. Ομάδα για το Θυμαρίσιο Μέλι Καλύμνου (ΘυΜεΚα): Εφαρμογή της καινοτόμου μεθοδολογίας μεταβολομικής για την ανάδειξη της ποιότητας, διατροφικής αξίας, και ελέγχου νοθείας θυμαρίσιου μελιού Καλύμνου.

3.BeeMAP: Διασφάλιση παραγωγής και αύξηση ποιότητας μελιού στις Κυκλάδες με χαρτογράφηση της μελισσοκομικής χλωρίδας και εκτίμηση της μελισσοχωρητικότητας.

4. Καινοτόμα κτηνοτροφικά και Κυκλάδες: Εισαγωγή καινοτόμων κτηνοτροφικών καλλιεργειών (Quinoa, Chia, Teff) στις Κυκλάδες.

5. SWS GRAPES RIPENESS: Έξυπνο φορητό σύστημα ωρίμανσης σταφυλιών.

6. KEA BREED_REFORM: Γενετική ταυτοποίηση της φυλής Κέας και ποιοτικός χαρακτηρισμός των παραγόμενων προϊόντων.
7. Λινάρι και Κυκλάδες: Εισαγωγή της αναδρομικής και παραδοσιακής καλλιέργειας του λιναριού για παραγωγή ίνας λαδιού και σπόρου στις Κυκλάδες, για αύξηση της γεωργικής παραγωγής.

8. Καινοτομία για την ποιότητα στο κρασί: Καινοτόμες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των ερυθρών οίνων ΠΟΠ της Πάρου.

9. LERICO: Βιοενεργά φυτά της Λέρου – Αναδεικνύουμε δυνατότητες και ευκαιρίες.

(Visited 21 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*