Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Newsroom
24/09/2020 11:11
 
 
 

Στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ), που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Βασικό θέμα της συνεδρίασης του ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ ήταν η συζήτηση επί του προσχεδίου Νόμου για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο», το οποίο και θα προωθηθεί άμεσα στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης για διαβούλευση.

Ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα προσπάθεια και δεσμεύθηκε ότι – μέσω του Συμβουλίου αυτού – θα αποφασίζονται και θα προωθούνται όλα τα αναγκαία μέτρα και οι πολιτικές για μια νέα εθνική νησιωτική πολιτική.

Στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχαν, επίσης, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων Σωτήρης Σκιαδαρέσης, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού Νίκος Ατταλιώτης, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Παύλος Βουγιούκας – Μιχαλακέλης και ο ειδικός σύμβουλος του ΥΝΑΝΠ Μανώλης Κουτουλάκης.

Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, για την Ελλάδα αποτελεί πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα η χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τη νησιωτική χώρα, στην οποία αφενός κατοικεί το 15% του ενεργού ελληνικού πληθυσμού και αφετέρου παράγεται περίπου το 25% του ΑΕΠ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά η Ελλάδα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να σχεδιάσει και να παρουσιάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, η οποία όχι μόνον ενσωματώνει το σύνολο των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την γαλάζια ανάπτυξη, αλλά πρωτοπορεί κιόλας με νέες πολιτικές και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, επισημαίνοντας ότι μέσα από το σχέδιο νόμου τα θέματα της νησιωτικότητας αντιμετωπίζονται πλέον με συγκροτημένο και συντονισμένο τρόπο, όχι με οριζόντια μέτρα, αλλά μέσα από μια νέα ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική που αξιοποιεί δυναμικά και δημιουργικά τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας, του κάθε νησιού ξεχωριστά.

Τι ζήτησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Από την πλευρά, ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του ζήτησε από τον Υπουργό «να διαφυλάξει τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου ως αμιγώς νησιωτικό και να μην μπει στον συνήθη πειρασμό να συμπεριλάβει στις περιοχές που θα κατευθυνθούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις παράκτιες πλην των νησιών».

«Η Ελλάδα πρέπει να στείλει πρώτη το μήνυμα στην Ευρώπη ότι τα νησιά είναι μια απολύτως διακριτή περιοχή παρέμβασης. Το χρηματοδοτικό κενό των λιμενικών υποδομών πρέπει να καλυφθεί μέσω του προβλεπομένου από το σχέδιο νόμου προγράμματος “Νέαρχος” και αυτό να αφορά αποκλειστικά νησιά. Συγχαίρω τον Υπουργό Ναυτιλίας και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία, την οποία θα στηρίξουμε για να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στην νησιωτική πολιτική της χώρας» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

(Visited 31 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.