Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για την διοικητική μεταρρύθμιση ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Newsroom
07/10/2020 11:36
 
 
 

Σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου και Περιφερειαρχών, συμμετείχε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, βασικές αρχές και παραμέτρους της οποίας παρουσίασε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης – πρόεδρος της επιτροπής τεχνοκρατών που συγκρότησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως επισημάνθηκε, το διακύβευμα της πρωτοβουλίας της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ., μέσω του νέου νομοσχεδίου, είναι το «ξεκαθάρισμα» των αρμοδιοτήτων και η επίτευξη του στόχου της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας ότι, εντός μηνός, θα τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου αφού η Επιτροπή που εργάστηκε για τον σκοπό αυτό, έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της.

Γ. Χατζημάρκος: «Η νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί πια να λειτουργεί με τους κανόνες της ηπειρωτικής χώρας»

Τα ζητήματα της στελέχωσης και της χρηματοδότησης των Περιφερειών κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των περισσοτέρων Περιφερειαρχών και στα ζητήματα αυτά, ο κ. Χατζημάρκος, προσέθεσε τη Νησιωτικότητα.

«Δεν μπορεί πια να λειτουργεί η νησιωτική Ελλάδα με τους κανόνες της ηπειρωτικής χώρας. Οι οριζόντιες πολιτικές καταλήγουν ισοπεδωτικές για τα νησιά. Ωρίμασε ο χρόνος, οι ανάγκες, οι πολίτες και πρέπει να ωριμάσει και η εφαρμοζόμενη πολιτική με τρόπο που να αναγνωρίζει έμπρακτα στους νησιώτες τις ειδικές συνθήκες» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου:

Οι βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου, όπως παρουσιάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι οι εξής:

α) η θεσμοθέτηση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθώς προσδιορίζεται με ακρίβεια ο ρόλος και οι αρμοδιότητες, του κράτους, της περιφέρειας και του δήμου – με την κάθε αρμοδιότητα να συνοδεύεται και από τους ανάλογους πόρους,

β) η ενίσχυση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά στις Περιφέρειες των περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες παραμένουν μόνο οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα (μεταξύ των οποίων η διαχείριση των δασών και των υδατικών πόρων),

γ) η μεταφορά στις Περιφέρειες – και συγκεκριμένα στις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας – όλης της υποδομής της πρωτοβάθμιας υγείας, (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία),

δ) η μεταφορά στις Περιφέρειες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο σύνολό της (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές), ενώ ιδρύεται Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε, επίσης, ότι το υπουργείο, αμέσως μετά τον Οκτώβριο θα εξετάσει τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σκοπός είναι, εξήγησε ο υπουργός, τόσο η νομοθετική διαδικασία για την μεταρρύθμιση του κράτους, όσο και αυτή για τον εκλογικό νόμο, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

(Visited 31 times, 1 visits today)