Στη Ρόδο η Πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τοπικούς φορείς

Newsroom
21/10/2020 11:07
 
 
 

Την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη υποδέχθηκε χθες στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Την κα Αγγελοπούλου συνόδευαν τα μέλη της Επιτροπής Νίκος Κανελλόπουλος, καθηγητής Πολυμέσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Δέσποινα Μουζάκη, καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία οργάνωσης των εκδηλώσεων για το επετειακό έτος 2021 και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και η συμμετοχή της Ρόδου – και συνολικά του Νοτίου Αιγαίου – στον εορτασμό.

Η κα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στην πληθώρα προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί προς την Επιτροπή, από πόλεις, περιοχές και θεσμούς της χώρας καθώς και από φορείς εκτός Ελλάδας. Επίσης, υπογράμμισε τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και του εθελοντισμού στους εορτασμούς της επετείου και ζήτησε τη συνδρομή και τη συμμετοχή όλων, προκειμένου ο επετειακός εορτασμός να μην είναι μια απλή καταγραφή του παρελθόντος, αλλά να αφήσει το αποτύπωμά του και στο μέλλον της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος την κα Αγγελοπούλου δήλωσε:

«Είναι εξαιρετική τιμή και μεγάλη χαρά να υποδεχόμαστε σήμερα την Πρόεδρο του “Ελλάδα 2021” κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και τους συνεργάτες της. Σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, αλλά και που αναδεικνύει ευκαιρίες και μέσα από τις προκλήσεις, μπορούμε να κοιτάξουμε πραγματικά – και μέσα από το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον – με τη ματιά αυτή που μας έκανε να ξεχωρίσουμε, σε μια ιστορική διαδρομή χιλιάδων χρόνων.

Αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση διότι στο τιμόνι αυτής της μεγάλης προσπάθειας βρίσκεται η κα Αγγελοπούλου, η οποία στο παρελθόν μας έκανε υπερήφανους με τη δουλειά της σε αντίστοιχους εθνικούς αγώνες και γι’ αυτό δηλώνουμε κι εμείς τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αγώνα που η χώρα μας δίνει για το “Ελλάδα 2021”.

Στο Νότιο Αιγαίο είμαστε αυτό που ο 4ος άξονας της φιλοσοφίας του “Ελλάδα 2021” περιγράφει ως “παράθυρο στο μέλλον”. Σε αυτό, θα βρείτε τους πιο πιστούς συμμάχους σας σε αυτόν εδώ τον υπέροχο τόπο που έδινε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει ανάστημα και ευκαιρίες σε μια Ελλάδα, την εποχή που το έχει ανάγκη. Σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας, την οποία επιτυχία θα συνυπηρετήσουμε».

Αναφερόμενος στην ουσία και στον συμβολισμό του εορτασμού, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:

«Η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του 1821, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ανακαλύψουμε και πάλι το παρελθόν μας. Να μελετήσουμε τη διαδρομή μας, να αναζητήσουμε τα καλά μας στοιχεία και με αυτά να κοιτάξουμε το μέλλον. Σε αυτή τη διαδρομή, ξεχωριστή θέση έχει και ο τελευταίος χρόνος πριν τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που έβαλε το δικό του λιθαράκι στην ενίσχυση της εθνικής μας υπερηφάνειας.

Το 2020, μέσα από τις δοκιμασίες που μας επιφύλασσε, έστρωσε το δρόμο για να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθησή μας και να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Να αναδείξουμε τον υπεύθυνο εαυτό μας και να φωτίσουμε την καλή μας πλευρά. Με αυτά τα στοιχεία καταφέραμε στο Νότιο Αιγαίο να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο και να μείνουμε όρθιοι με προοπτική για το μέλλον και με το καλύτερο εισιτήριο για το τόσο συμβολικό για την Ελλάδα 2021.

Με αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη προχωράμε μπροστά. Από εμάς εξαρτάται αν θα βάλουμε μια και καλή στην άκρη την γκρίνια, τον μηδενισμό, τον εγωισμό και τον αρνητισμό για να φέρουμε μπροστά τη δημιουργικότητα, την υπευθυνότητα, την συνέπεια και τη συλλογική συνείδηση. Η ευημερία του τόπου μας βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με αυτή μας την επιλογή».

Από την πλευρά της η κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη φιλοξενία και δήλωσε:

«Ευχαριστώ τον φίλο Γιώργο, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, έναν άνθρωπο με μεγάλη παιδεία, αλλά και πάρα πολλά όνειρα. Και είναι αυτό που χρειαζόμαστε γι αυτήν την επέτειο. Αυτή η επέτειος δεν μπορεί να σημαίνει μόνο παρελθόν. Γιατί από το παρελθόν παίρνουμε μαθήματα, από το παρελθόν έχουμε εμπειρία, γνωρίζουμε τι αντοχές και τι ανθεκτικότητα έχουμε και όσα όνειρα έχουμε για το μέλλον μας, δικαιούμαστε να τα σχεδιάσουμε.

Αυτή η περιφέρεια, έχει αυτό το ιστορικό παράδοξο: έχει τις Κυκλάδες (που ήταν το πρώτο διοικητικό κέντρο της Ελλάδας) και τα Δωδεκάνησα που ενσωματώθηκαν πολύ αργότερα με την Μητέρα Πατρίδα με διαφορά ενός αιώνα. Ένα χωνευτήρι Πολιτισμών, έναν τρόπο ζωής που δείχνει ότι αυτός ο κόσμος, και από κατοχές πολλές έχει περάσει αλλά έχει σταθεί κι έχει βοηθήσει.

Ο σύγχρονος πατριωτισμός, είναι “δίνω στην χώρα μου, ό,τι μπορώ να δώσω”. Εσείς, εντυπωσιάζετε γιατί το βλέμμα σας είναι στον 4ο άξονα της φιλοσοφίας του εορτασμού, τον πιο βασικό, που είναι το παράθυρο στο μέλλον, στο τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Πώς θα στηρίξουμε την χώρα μας. Όχι μόνο με τον σεβασμό και την αγάπη, αλλά δημιουργώντας δυνατότητες για να αναπτυχθούν όλες οι περιοχές της χώρας. Ειδικά μια τέτοια περιοχή όπως η δική σας που είναι ναυαρχίδα, γιατί η εξωστρέφειά της, την έχει κάνει να γνωρίζει πάρα πολλά από τα τεκταινόμενα στον κόσμο. Έχει και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και χαιρόμαστε διότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να δούμε αυτά όλα που έχετε προτείνει πώς μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε για να γίνουν πραγματικότητα”.

Ο καθηγητής κ. Νίκος Κανελλόπουλος δήλωσε:

«Βρισκόμαστε στην περιοχή η οποία είναι ένα επιχειρηματικό εκκολαπτήριο βιώσιμων δράσεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εμείς στηρίζουμε τις βιώσιμες δράσεις του 4ου άξονα, και για τα προϊόντα και για τις υπηρεσίες. Έχετε τον τουρισμό, που είναι πολύ βασικός. Θα θέλαμε να δούμε δράσεις τουριστικές οι οποίες να είναι θεματικές γιατί είμαστε στην εποχή των συνεργασιών, της εξωστρέφειας, αλλά και της ειδίκευσης. Αναγνωρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνετε τις πετυχημένες και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικό να έχουμε αυτές τις δράσεις».

Η καθηγήτρια, κα Δέσποινα Μουζάκη δήλωσε:

«Η Ρόδος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένας τόπος έμπνευσης για μας. Για όλα τα μέλη της επιτροπής. Με την καθοδήγηση της προέδρου μας έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχουμε δεχθεί προτάσεις από όλη την Ελλάδα γιατί η επιτροπή με ένα τρόπο πολύ δημοκρατικό έχει ανοίξει την πλατφόρμα της σε προτάσεις για τον εορτασμό. Οι προτάσεις αυτές προέρχονται από τον κόσμο, από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Μπορεί σε αυτό τον τόπο να αναπτυχθούν νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, νέοι τρόποι επιχειρηματικότητας και να αποτελέσει μία πηγή πλούτου για την Ελλάδα και πολιτιστικού πλούτου αλλά και ουσιαστικού».

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης χάρισε στην κα Αγγελοπούλου ένα πλακίδιο ροδίτικης τεχνοτροπίας με το έμβλημα του επετειακού εορτασμού «Ελλάδα 2021».

Η κα Αγγελοπούλου ανταπέδωσε τη χειρονομία, χαρίζοντας τον κ Χατζημάρκο ένα συλλεκτικό μετάλλιο, όπου απεικονίζεται ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής να σηκώνουν την Ελλάδα, ενώ στο βάθος ο φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του συμβολίζει την αναγέννηση της χώρας.

Ακολούθησε σύσκεψη φορέων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου η κα Αγγελοπούλου κάλεσε τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας σε συμμετοχή στον επετειακό εορτασμό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

*Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος.
*Καμπουράκης Αντώνης, Δήμαρχος Ρόδου.
*Σοκορέλος Μιχάλης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
*Ιατρίδη Μίκα, Βουλευτής Δωδεκανήσου.
*Ευστρατίου Χρήστος, Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου.
*Μαρινόπουλος Δούκας, Συνταγματάρχης – Βοηθός Επιτελάρχη.
*Κολιάδης Αλέξανδρος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων.
*Ταρασλιάς Κώστας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού.
*Μοσχή Αλίκη, Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στην Δωδεκάνησο.
*Βιτζιλάκη Χρυσή, Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου.
*Σεϊμένης Γιάννης, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
*Συρόπουλος Σπύρος, Καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
*Αντώνογλου Γιώργος, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΔ.
*Μαρκόπουλος Μανώλης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
*Εγγλέζος Παναγιώτης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου και Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων.
*Ρουμάνης Γρηγόρης, Αντιστράτηγος ΕΑ – Διοικητής Νοσοκομείου Ρόδου.
*Παρασκευάς Γιάννης, Πρώην βουλευτής και Νομάρχης.
*Παπαδομαρκάκης Γιάννης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
*Καμπουροπούλου Μαίρη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου – Επιχειρηματίας.
*Καραχάλιου Σουμέλα, Πρόεδρος Νεστορίδειου Μελάθρου και Δημοτικής Πινακοθήκης.
*Χαρίτου Άννα, Δωδεκανησιακή Μέλισσα – Συγγραφέας.
*Νεοφύτου Κώστας, Κεραμίστας – Γλύπτης.
*Τρυποσκούφη Νάνσυ, Διευθύντρια Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου.
*Κοέν Κάρμεν, Πρόεδρος Εβραϊκής Κοινότητας Ρόδου.
*Κουγιός Παντελής, Επιχειρηματίας – ΚΑΕ ΒΑΠ Κολοσσός.
*Αιβάζης Σέργιος, Αντιπρόεδρος Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης.
*Παπασταματίου Νίκος, Εκτελεστικός Γραμματέας ΠΝΑ και Μέλος ΕΒΕΔ.

(Visited 180 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*