Γιώργος Χατζημάρκος: Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας

Newsroom
03/11/2020 15:54
 
 
 

Ο συντονισμός δράσεων και ενεργειών για την αντιμετώπιση του νέου κύματος του Covid-19, η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των Περιφερειών και η στήριξη της Αυτοδιοίκησης, ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος και οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, συμμετείχαν ακόμη ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και εκ μέρους του προεδρείου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης εκτιμήθηκε ότι, στην πρώτη φάση της πανδημίας, η διαχείριση υπήρξε υποδειγματική και από πλευράς της Αυτοδιοίκησης, την οποία ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε «μεγάλη εφεδρεία σε αυτόν το δύσκολο αγώνα». Ο Υπουργός ζήτησε αυστηροποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των Περιφερειών σε όλη τη χώρα, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορονωϊού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες μέρες, το Υπουργείο Εσωτερικών θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να μπορούν να:

1. Προσλάβουν άμεσα, με 8μηνες συμβάσεις, προσωπικό για να συμβάλει στον αγώνα κατά του κορωνοϊού (από προσωπικό καθαριότητας έως ιατρικό προσωπικό).

2. Κάνουν άμεσα προμήθειες υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

3. Προχωρούν άμεσα σε προμήθεια υγειονομικού υλικού προκειμένου να κάνουν δωρεές στο σύστημα υγείας.

Επίσης, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει παράταση του καθεστώτος της διοικητικής υποστήριξης για ένα ακόμα έτος (αφορά και στις πολεοδομίες).

Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δίνει τις παραπάνω δυνατότητες στις Περιφέρειες να συνοδευτεί και από την αντίστοιχη χρηματοδότηση, αφού στην πρώτη φάση της πανδημίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έλαβε οικονομική ενίσχυση 265.000€, ενώ δαπάνησε πολλαπλάσια ποσά στον αγώνα υγειονομικής θωράκισης των δομών υγείας στα νησιά, καθώς και σε ενέργειες προστασίας του πληθυσμού.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να σηκώνει στους ώμους της το οικονομικό βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας, κατά συνέπεια το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να φροντίσει – μαζί με τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο – να υπάρξει και χρηματοδότηση ικανή για να καλύψει τις ανάγκες των 48 κατοικημένων νησιών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να παράσχει κάθε δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και να στηρίξει τους πολίτες στη δύσκολη αυτή περίοδο.

(Visited 32 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.