Κατά πλειοψηφία η έγκριση της σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας από το Περιφερειακό Συμβούλιο

perifereia aireti ktirio 1
Newsroom
01/12/2020 16:43
 
 
 

Στην έγκριση της σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προέβη χθες Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την ψήφιση – κατά πλειοψηφία – της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας, του σχεδίου Καταστατικού και του ορισμού μελών, εκπροσώπων στο ποσοστό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, ο οποίος συστήνεται από την Περιφέρεια και από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνιστά «ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο που θα δώσει τη δυνατότητα της απορρόφησης των νέων Πόρων που πρόκειται να εισρεύσουν στην Περιφέρεια μέσα από τα 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που θέτει το πρόγραμμα (31/12/2023), ώστε να μην χαθεί καμία αναπτυξιακή ευκαιρία για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου».

Εισηγούμενος το θέμα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για να νησιά του Νοτίου Αιγαίου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσον αφορά στα μεγάλα έργα υποδομής και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο νέος θεσμός του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος θα δώσει την ευχέρεια στην Περιφέρεια να βελτιώσει τη στήριξη που ήδη παρέχει στους Δήμους για τη υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων τους.

Η ανάγκη σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού ενισχύεται και από το γεγονός της στελεχιακής αποδυνάμωσης των ΟΤΑ κατά τα τελευταία χρόνια. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως τόπου με σημαντικές ευκαιρίες προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Μετά την κατά πλειοψηφία ψήφιση της σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Οι χαμένες ευκαιρίες για τα νησιά μας ανήκουν στην περίοδο εκείνων που σήμερα καταψήφισαν την σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Όχι στη δική μας. Αυτοί που καταψήφισαν, στράφηκαν ευθέως κατά της
ανάπτυξης των νησιών, αφού ο Οργανισμός αυτός της Περιφέρειας είναι απαραίτητος για να συνεχίσει να στηρίζει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου».

Ιδρυτές μέτοχοι του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (με 51% του μετοχικού κεφαλαίου) και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (με 49% του μετοχικού κεφαλαίου). Έδρα του Οργανισμού θα είναι ο Δήμος Ρόδου, με υποκατάστημα στον Δήμο Σύρου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του.

Σκοπούς του Αναπτυξιακού Οργανισμού αποτελούν μεταξύ των άλλων:
1. Η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη ενδεικτικά της Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου, της Ένωσης Περιφερειών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων αυτών, φορέων του Δημοσίου τομέα, συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών, επιστημονικών φορέων, επιμελητηρίων, φορέων συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικώνσυμφερόντων, καθώς και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής
πολιτικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και των υπηρεσιών τους κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

2. Η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότηταςζωής της
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

3. Η συμμετοχή της Εταιρείας σε αντίστοιχα προγράμματα ή η εφαρμογήσχετικών πολιτικών σε διαπεριφερειακό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.

4. Η ωρίμανση και η υλοποίηση τεχνικών έργων.

5. Η μελέτη, καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση των υφιστάμενων δομώνκαι προβλημάτων σχετικά με την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο σχεδιασμός και ηεφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό της τουριστικήςεμπειρίας, την ανάδειξη του
ιστορικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, την εξεύρεση νέων αγορών, την αξιοποίηση της θαλάσσιας οικονομίας και τη βελτίωση των υποδομών καθώς και την ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

6. Η στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και συγκεκριμένα ηενίσχυση επενδύσεων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδίως η ανάπτυξη δράσεων αγροτικού τουρισμού και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνακόλουθα η στήριξη και αξιοποίηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και η ενίσχυση της προσπάθειας μεταποίησής τους σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, καθώς και η σύνδεση τοπικού παραγόμενουπροϊόντος και τουριστικής υπηρεσίας καθώς και πάσα σχετική ή μηεμπορική δραστηριότητα.

7. Η διερεύνηση, μελέτη και συντονισμός διαδικασιών και μηχανισμών για την παραγωγή, μεταφορά και παροχή ειδικής τεχνογνωσίας, υπηρεσιώνκαι υποστήριξης σε φορείς και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε αναπτυξιακά θέματα χρηματοδότησης έργων υποδομής, αστικής ανάπλασης, κοινωνικών δράσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και για την αξιοποίηση και υλοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε διαδημοτικούς ή περιφερειακούς σκοπούς.

8. Η δημιουργία προϋποθέσεων για την σύμμετρη ανάπτυξη της Περιφέρειαςαπό οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άποψη, με βάση τις τοπικές δυνάμεις και πόρους ιδιωτικούς και δημόσιους, καθώς και με πόρους καιμέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου.

9. Η ενθάρρυνση και αναζωογόνηση της υγιούς και βιώσιμηςεπιχειρηματικής δραστηριότητας, με σκοπό τη διατήρηση τωνυφισταμένων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με ιδιαίτερη βαρύτητα στην νεανική, νεοφυή, καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

10. Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και συνοχής.

11. Η ανάπτυξη επιστημονικής δραστηριότητας και συνεργασιών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, η χρήση εφαρμογών καινοτομίας και νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και η ανάπτυξη δράσεων έρευνας και ανάπτυξης και ψηφιακής σύγκλησης.

12. Η επικοινωνία, ενημέρωση και προβολή πληροφοριών, δράσεων καιενεργειών δημοσίου ενδιαφέροντος για την πληροφόρηση του κοινού καθώς και η αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας σχετικά.

13. Η διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, καθώς και η διοργάνωση ή συνδιοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων.

(Visited 40 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*