Συνεχίζεται η Πρωτοβουλία του Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και το 2021

Newsroom
29/01/2021 10:51
 
 
 

Τη συνέχιση – και κυρίως την αναβάθμιση του ρόλου – της Πρωτοβουλίας του Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και το 2021 αποφάσισαν ομόφωνα όλοι οι εμπλεκόμενοι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς που την απαρτίζουν.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, σε πλήρη απαρτία, συνεδρίασαν χτες με τηλεδιάσκεψη για πρώτη φορά μετά τη λήξη της πρωτόγνωρης τουριστικής περιόδου του 2020 και σε συνέχεια της πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

«Αντικείμενο αυτής της συνάντησης είναι να συζητήσουμε, αν θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, κατά την προσωπική μου γνώμη υπέροχη, η οποία έφερε αποτελέσματα χειροπιαστά, αν θα συνεργαστούμε ξανά όλοι μαζί» έθεσε το ερώτημα ο Περιφερειάρχης, στο οποίο τοποθετήθηκαν ένας – ένας οι συμμετέχοντες.

«Αυτό που έχει αποδειχθεί επιτυχημένο, θα πρέπει να το διατηρήσουμε. Από πλευράς Δήμου Ρόδου, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και προτείνω να μην το επικεντρώσουμε στον κορωνοϊό, αλλά να το επεκτείνουμε και μετά τη λήξη της πανδημίας» ήταν η απάντηση του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των φορέων για τη συνεργασία τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου Κώστας Ταρασλιάς, καθώς ο Πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρόδου Αλέξης Κολιάδης.

Από την πλευρά του β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Χρυσοχοΐδης, ανέφερε: «Ενώσαμε δυνάμεις σε αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, σας μεταφέρω το αίσθημα της υπερηφάνειας που ένιωσα όταν ο Υπουργός Τουρισμού είπε ότι μόνο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατάφερε να κάνει αυτού του είδους τη συνεργασία. Αυτή η συνεργασία απέφερε πολλά. Λύσαμε πρωτογενώς πάρα πολλά προβλήματα εν τη γενέσει τους. Χτίσαμε συνεργασίες με αεροπορικές και tour operators, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πολύ καλό Οκτώβριο. Ήταν τεστ για το 2020, πρόκληση για το 2021 και στοίχημα για το μέλλον».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ, Νίκος Μπόνης και ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος. Όλοι τους συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί η συγκεκριμένη συνεργασία, η οποία απέφερε οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά των φορέων του Τουρισμού, η Πρωτοβουλία αποκτά έναν ακόμη εταίρο και συνεργάτη, τον Γιώργο Ματσίγκο, Πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. Ο Περιφερειάρχης τον καλωσόρισε στην κοινή αυτή πρωτοβουλία, που διευρύνεται σε αυτόν τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Ο κ. Ματσίγκος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να βάζουμε πάντα στόχο το καλό του τόπου, γιατί προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιχείρηση για να λειτουργήσει και για οποιονδήποτε εργαζόμενο για να εργαστεί είναι ο προορισμός. Γνωρίζω τις ενέργειες και το τι προσέφερε η Πρωτοβουλία και θα ήθελα να σας συγχαρώ. Επικροτώ την πρωτοβουλία, αυτό που πέτυχε ήταν ένας μικρός άθλος. Θα πρέπει να συνεχίσει, διότι προβλέπεται δυσκολότερη σεζόν φέτος, λόγω μεγαλύτερου ανταγωνισμού».

Το ίδιο υποστήριξε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «μονόδρομο» τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας, ενώ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Μαρκόπουλος πήρε σαφή θέση υπέρ της συνέχισης της.

Τέλος, ο Γιάννης Φώτης, ως επιστημονικός υπεύθυνος για θέματα τουριστικού μάρκετινγκ της Περιφέρειας εξήρε την ωριμότητα των φορέων τόσο σε επίπεδο οργανισμών, όσο και σε προσωπικό επίπεδο των εκπροσώπων τους, σε αυτό το εγχείρημα, «που δεν ήταν κάτι άλλο πραγματικά από ένα κομμάτι σημαντικό της λειτουργίας ενός οργανισμού διαχείρισης προορισμού».

Μετά την τοποθέτηση όλων των εκπροσώπων, ο κ. Χατζημάρκος χαιρέτησε την απόφαση να συνεχισθεί η Πρωτοβουλία, σχολιάζοντας: «Φέτος, δεν έχουμε μόνο την εμπειρία του 2020, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε και την καλή μαρτυρία των αγορών ότι εμείς, το 2020, κάναμε μια σεζόν. Δεν βρήκα προορισμό στην Ευρώπη να έχει κάνει μεγαλύτερη σεζόν από αυτό που έκανε το Νότιο Αιγαίο και η Ρόδος, το 2020. Από εδώ ξεκινάει κάθε χρόνο η τουριστική περίοδος για την Ελλάδα, και από εδώ θα ξεκινήσει και φέτος, και εδώ τελειώνει κιόλας».

Μετά την ομόφωνη τοποθέτηση των εκπροσώπων του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, που απαρτίζουν την Πρωτοβουλία, περί διατήρησης και αναβάθμισης της λειτουργίας της και την ερχόμενη τουριστική περίοδο του 2021, συζητήθηκαν διαδικαστικά ζητήματα οργάνωσης αλλά και ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν τον σχεδιασμό του βηματισμού της, στο διάστημα που ακολουθεί.

(Visited 45 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.