Τρία νέα έργα σε Λέρο και Κάλυμνο ο Γιώργος Χατζημάρκος

admin
23/01/2015 13:17
 
 
 

Την υλοποίηση έργων κατά προτεραιότητα, τα οποία λύνουν σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας που επί χρόνια ταλαιπωρούν τα νησιά, αποφάσισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τις διαδοχικές επισκέψεις του στη Λέρο και την Κάλυμνο και την συνεργασία του με τις δημοτικές αρχές των δύο νησιών.

Πρόκειται για τρία νέα έργα που η Περιφέρεια θα προωθήσει σε πρώτη προτεραιότητα, σε στενή συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους: Την κατασκευή νέων αιθουσών στο Μπελένειο Γυμνάσιο Λέρου, τη δημιουργία τουριστικού καταφυγίου στα Άλιντα (με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), καθώς και τη χρηματοδότηση μελέτης για την οριστική και μόνιμη λύση του προβλήματος που δημιουργείται από τα όμβρια ύδατα στην κεντρική ζώνη του νησιού της Καλύμνου.

Στις συναντήσεις εργασίας με τις δημοτικές αρχές των νησιών, ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη να απαλειφθούν φαινόμενα και συμπεριφορές του παρελθόντος που κρατούσαν μέχρι σήμερα δέσμια τα νησιά σε συνθήκες υπανάπτυξης, με τους πόρους να χάνονται και τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες  να μην αξιοποιούνται.

Ο κ. Χατζημάρκος κατέστησε σαφές ότι η βοήθεια της Περιφέρειας προς τους δήμους θα είναι αμέριστη, υπό την προϋπόθεση ότι πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές ατζέντες θα εγκαταλειφθούν, η σχέση μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης θα δομηθεί σε νέες βάσεις συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας,  την αποτελεσματικότητα, την πρόοδο και την ευημερία των νησιών.

Ειδικότερα, στη Λέρο ο Περιφερειάρχης και ο έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου Γιάννης Θεμέλαρος είχαν συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Λέρου Μιχάλη Κόλλια. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Λέρου κ. Ι. Κωνσταντινίδης, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γ. Ζουμπούλης, Φ. Κοκκίνη, Β. Μεραμπελιώτης και Μ. Φωτεινός.

Στη συνάντηση ο δήμαρχος Λέρου ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για τα προβλήματα και τις ανάγκες του δήμου, την πορεία των έργων και τα σχέδια για προσεχή χρόνια, ζητώντας τη συμβολή της Περιφέρειας, σε θέματα όπως η  κατασκευή και η αναβάθμιση σχολικών αιθουσών.

Ο κ. Χατζημάρκος δεσμεύτηκε για τη δημιουργία νέων αιθουσών στο Μπελένειο Γυμνάσιο Λέρου και τη χρηματοδότηση της κατασκευής τουριστικού καταφυγίου στα Άλιντα.

Στην Κάλυμνο ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Καλυμνίων Γιάννη Γαλουζή και το δημοτικό συμβούλιο. Ο περιφερειάρχης – στην αρχική του εισήγηση – εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τη στασιμότητα που εμφανίζουν τα έργα στο νησί, μίλησε για διαθέσιμους πόρους οι οποίοι μένουν ανεκμετάλλευτοι , ενώ υπάρχουν και προγράμματα τα οποία δεν αξιοποιούνται.

Τόνισε ότι οι δύσκολες εποχές που διανύουμε  επιβάλλουν την καθιέρωση σε νέες υγιείς βάσεις μιας αρμονικής όσο και στενής συνεργασίας των δύο βαθμών σε όλα τα επίπεδα. Σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν οι πολιτικές αγκυλώσεις και ο τρόπος άσκησης πολιτικής των τελευταίων χρόνων, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι υπάρχουσες δυνατότητες για την ανάπτυξη των νησιών.

Ο κ. Χατζημάρκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έντονο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η Κάλυμνος και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να διατεθεί ούτε ένα ευρώ, χωρίς την παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε επίπεδο προτεραιότητας και προγραμματισμού έργων, έγινε αναφορά στη χρηματοδότηση μελέτης από πλευράς της Περιφέρειας για την οριστική και μόνιμη λύση του προβλήματος που δημιουργείται από τα όμβρια ύδατα στην κεντρική ζώνη του νησιού .

Στη συνάντηση, όπου παρευρέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, έγινε εκτενής συζήτηση για τα έργα του τεχνικού προγράμματος, που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και στη φάση του προγραμματισμού.

 

(Visited 11 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.