Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Γιώργο Χατζημάρκο στην ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Newsroom
08/02/2021 16:52
 
 
 

 

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι το Νότιο Αιγαίο θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης της χώρας, σε ρόλο πρωταγωνιστή στην μετά covid εποχή έστειλε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στην ομιλία του στην καθιερωμένη ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα του 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, με τηλεδιάσκεψη.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, «η αισιοδοξία, η οποία διέπνεε την ομιλία του Περιφερειάρχη, είναι απόρροια της σκληρής δουλειάς σε όλους τους τομείς έργου, με αδιαμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα, σε μια πρωτοφανή χρονιά, κατά την οποία, τον πλανήτη ολόκληρο σφράγισε η υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19, η οποία επέβαλε την αλλαγή της ατζέντας των προτεραιοτήτων και έθεσε πιο επιτακτικά παρά ποτέ την ανάγκη να κερδηθεί το στοίχημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της δημόσιας υγείας, της επιβίωσης της οικονομίας».

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε: «Σε μια χρονιά που δεν είχε τίποτα από την κανονικότητα που ξέραμε, η Περιφέρεια μας είχε μια κανονική παραγωγή έργου. Η παγκόσμια πανδημία χτύπησε το Νότιο Αιγαίο, όπως χτύπησε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν το νίκησε. Η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη νησιωτική διασπορά στην Ευρώπη, των 50 κατοικημένων νησιών, με την σημαντική υποστελέχωση των υπηρεσιών της, με τα διοικητικά εμπόδια ενός γραφειοκρατικού πλαισίου με μηδέν αντανακλαστικά, με την μικρότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, μέχρι χθες. Αυτή η Περιφέρεια, δεν νικήθηκε από την πανδημία.
Πάλεψε με αποφασιστικότητα, με αυτοπεποίθηση που πηγάζει από τον σχεδιασμό και την σκληρή δουλειά, με επιμονή, με ψυχραιμία και με συνεργατικότητα στον υψηλότερο βαθμό και εξασφάλισε υπέροχα αποτελέσματα για τα νησιά και τους νησιώτες. Την χρονιά που πέρασε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο δεν χρησιμοποίησε την πανδημία και τα lockdowns ως άλλοθι, τη στιγμή που θα ήταν πιο εύκολο και πιο δικαιολογημένο από ποτέ, αλλά βγήκε μπροστά. Το 2020, καταγράφεται στην ιστορία του τόπου, εκτός από χρονιά της πανδημίας, και ως η χρονιά που η Περιφέρεια μας έχει να επιδείξει πολύ σημαντικές επιτυχίες. Νίκες ιστορικής σημασίας».

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε αναλυτικά το έργο που παρήχθη τη χρονιά που πέρασε, σε όλους τους τομείς δράσης και παρέμβασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ – στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής ανάπτυξης για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου – σημειώθηκαν επιτεύγματα που υπόσχονται και διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ευκαιριών και δυνατοτήτων και για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, τη χρονιά που πέρασε:

*Τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας όσο και στη δεύτερη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης με τα λιγότερα κρούσματα και με κατά το δυνατόν ελάχιστες απώλειες.

*Δικαίωσε τον τίτλο του Πρωταθλητή στον Τουρισμό και στην πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του. Το Νότιο Αιγαίο λειτούργησε τουριστικά εν μέσω πανδημίας, όταν κορυφαίοι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί δεν κατάφεραν καν να ανοίξουν.
*Κανένα έργο δεν έμεινε πίσω. Το 2020 εκτελέστηκαν 201 έργα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν ενεργά 112 εργοτάξια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

*Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία δημοπράτησης της Β’ φάση του Φράγματος Γαδουρά, του έργου που δίνει την οριστική λύση στην υδροδότηση της Λίνδου, της Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου.

*Μπροστά από το χρονοδιάγραμμά του βρίσκεται το μεγάλο έργο της νέας Γέφυρας στον ποταμό Μάκκαρη στο Χαράκι, ένα μεγάλο έργο που ολοκληρώνεται σε χρόνο ρεκόρ.

*Αποκαταστάθηκαν και τα δύο σημεία του οδικού δικτύου της Σαντορίνης που είχαν υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες από φυσικά φαινόμενα, στον Μονόλιθο και στον δρόμο του Αθηνιού.

*Δημοπρατήθηκαν, μελετήθηκαν και ωρίμασαν δεκάδες έργα αρμοδιότητας Δήμων.

*Υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα καθαρισμού ρεμάτων που έχει εκπονηθεί ποτέ.

*Έτρεξαν για πρώτη φορά στην ιστορία των νησιών, διεθνείς διαγωνισμοί για την επίβλεψη του επαρχιακού οδικού δικτύου.

*Ιδρύθηκε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και ήδη λειτουργεί, αφοσιωμένος στην διαχείριση των απορριμμάτων σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου. Στη δυσκολότερη περιοχή της Ελλάδας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.

*To 2020 μπορεί να πήγε πίσω την οικονομία, όμως το Ν. Αιγαίο έκανε ένα μεγάλο άλμα μπροστά, με τη διεκδίκηση και κατάκτηση υπερδιπλάσιων ευρωπαϊκών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ. Από τα 172 εκατομμύρια ευρώ της τελευταίας προγραμματικής περιόδου, το Ν. Αιγαίο ανεβαίνει στα 357 εκατομμύρια ευρώ.

*Το 2021 βρίσκει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να είναι η μόνη Περιφέρεια πανελλαδικά, που έχει ήδη συγκροτήσει το νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό της για την μεγιστοποίηση της απορρόφησης των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα.

*Στη μάχη των μαχών του 2020, που δεν είναι άλλη από την υγειονομική θωράκιση των νησιών, η Περιφέρεια ρίχτηκε πολύ νωρίς με όλες τις δυνάμεις της, υλικές και έμψυχες και πέτυχε την υγειονομική θωράκιση των δομών υγείας των νησιών, με κρίσιμο εξοπλισμό.

*Δημιούργησε το πρόγραμμα #ΝΗΣΙΔΑ, των 35 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου, με δέσμευση ευρωπαϊκών πόρων από το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αφού στο τρέχον, δεν είχαν μείνει κονδύλια αδιάθετα.

Κλείνοντας τον απολογισμό πεπραγμένων, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε: «Στα δύσκολα, ήμασταν εδώ για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, στη διοίκηση, στην Περιφερειακή Αρχή, σε αυτούς στους οποίους έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες για να τους προστατεύουν, να τους κρατάνε ασφαλείς και υγιείς. Το 2020, αντισταθήκαμε, δυναμώσαμε, παρατάξαμε όλες μας τις δυνάμεις και είμαστε έτοιμοι στο σημείο της εκκίνησης του αγώνα για την ανάκαμψη. Η κρυμμένη ευκαιρία στην παγκόσμια κρίση της πανδημίας είναι η δυνατότητα που μας δίνει για επανεκκίνηση. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα είναι πρωταγωνιστές και την επόμενη μέρα Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης Γιατί, μια καλύτερη ζωή είναι εφικτή!»

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου

(Visited 57 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*