Αίτημα Γλυνού και «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του σ/ν για τις Ιαματικές Πηγές

Newsroom
16/02/2021 18:17
 
 
 

Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για τις Ιαματικές Πηγές, προκειμένου τα μέλη του να πάρουν θέση και να ζητήσουν την απόσυρση του ζήτησε με επιστολή του ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός.

Η επιστολή του κ. Γλυνού στην Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κα Δεληγιάννη-Άσπρου είναι, επί της ουσίας, η ανακοίνωση που είχε εκδώσει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας πριν από λίγες μέρες:

Αναλυτικά, η επιστολή:

Κυρία Πρόεδρε,

Με τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας που θα φέρει το όνομα «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας».
«Με έδρα την Αθήνα, θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων – μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων. Στην εταιρεία θα μεταβιβαστούν ή απλά θα παραχωρηθούν, χωρίς αντάλλαγμα, δικαιώματα χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, όλα τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των φυσικών ιαματικών πόρων, των ακινήτων και των υποδομών και των εγκαταστάσεων εντός αυτών ή εντός του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ακτίνα χιλίων μέτρων, που ανήκουν σήμερα στο Δημόσιο ή/και στους οικείους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μόνη την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών».

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του σχετικού κειμένου του σχεδίου νόμου το μόνο που θα εισπράττουν οι ΟΤΑ, είναι ένα ποσοστό « επί του τιμήματος ή επί των κάθε είδους αποδόσεων, τα οποία θα εισπράττει η προς σύσταση εταιρεία από την αξιοποίηση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και το οποίο θα καθορίζεται από τους ως άνω συναρμόδιους υπουργούς».

Με τον τρόπο αυτό για άλλη μια φορά απογυμνώνεται, απαξιώνεται και υποβαθμίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού χάνει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους.

Καταλύεται η αυτοτέλεια των Δήμων και ανοίγει η κερκόπορτα για την απώλεια και άλλων σημαντικών περιουσιακών τους στοιχείων.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σύμφωνος, με την απαλλοτρίωση των δικαιωμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα γίνει πράξη με την δήμευση των ιαματικών πηγών.

Δεν υπολογίστηκαν οι αγώνες όλων των Δήμων, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών κόντρα στο τέρας της γραφειοκρατίας.

Η απόσυρση του σχεδίου νόμου που κατέθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Τουρισμού, πρέπει να είναι η απαίτηση των Δήμων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων καθώς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Διαφορετικά η ψήφιση του σχεδίου νόμου, θα δώσει την ευκαιρία στην Κεντρική Διοίκηση ,να δημιουργήσει ένα νέο υπερ-ταμείο τύπου ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο δεν θα μετέχουν οι δήμοι, που θα διαχειρίζεται στους ιαματικούς πόρους θα καρπώνεται τα έσοδα και θα τους αποδίδει… ψίχουλα.

Παρακαλώ να θέσετε το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα μέλη του να πάρουν ξεκάθαρα θέση και να υπερασπιστούν την Αυτοδιοίκηση στο Νότιο Αιγαίο.

Με τιμή
Μανώλης Γλυνός
Επικεφαλής Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου

(Visited 54 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*