Η Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ για τους δασικούς χάρτες: «Τα νησιά δεν θα ανεχτούν κι άλλη αδικία εις βάρος τους» – Τι προτείνει

Newsroom
02/03/2021 3:37
  •  
  •  
  •  

Την άποψη ότι το μείζον ζήτημα των δασικών χαρτών χειροτερεύει λόγω των λάθος χειρισμών της κυβέρνησης διατύπωσε η Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ Παρασκευή-Ελευθερία Φτακλάκη.

Σύμφωνα με την κα Φτακλάκη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει άμεσα να πάρει μέτρα που θα κινούνται στην λογική της εξασφάλισης των περιουσιών των πολιτών και στη δικαίωση όλων των εμπλεκομένων, αποκαθιστώντας τις αδικίες από την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών.

«Η σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να οικοδομηθεί με χάρτες το 1945 ή του 1960» τονίζει η Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, η οποία προχώρησε και στην διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων.

 

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ:

Στο πλαίσιο διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε από τον τομέα νησιωτικής πολιτικής με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων, διαπιστώσαμε πως το ζήτημα των δασικών χαρτών, ένα μείζον ζήτημα που ταλανίζει εδώ και κάποια χρόνια τη χώρα μας, όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί, αντιθέτως χειροτερεύει με λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης.

Οι δασικοί χάρτες συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα ιδίως για τα νησιά όπου το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης τους έχει χαρακτηριστεί δασικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης και ειδικά για τους αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι πρέπει να έχουν μεγάλες εκτάσεις γης.

Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει με την αχρήστευση ή και απώλεια των ιδιοκτησιών.

Το έργο αυτό θα δώσει αναπτυξιακή πνοή όταν ολοκληρωθεί όταν οριστικοποιηθούν οι χάρτες με την δικαίωση όλων των εμπλεκομένων.

Αν δεν διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται αγρότες και κτηνοτρόφοι να δουν να μειώνονται τα ποσά των επιδοτήσεων, καθώς θα έχουν πρόβλημα με τις εκτάσεις που δικαιούνται επιδότησης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα που θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες διεκπεραίωσης αυτού του αναγκαίου και σημαντικού για την χώρα εγχειρήματος σε λογικές εξασφάλισης των περιουσίων και κλίμα συναίνεσης με την άμεση ανάκληση των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Ως τομέας νησιωτικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, καταθέσαμε τις προτάσεις μας με πολύ συγκεκριμένα αιτήματα:

1ον Να ληφθούν άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των αδικιών από την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών, καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις που θα επιλύσουν οριστικά το ιδιοκτησιακό ζήτημα, που αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών, καθώς και το θέμα των «δασωμένων αγρών».

2ον Εν συνεχεία να γίνει εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας από την Δ/νση Δασών για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων.
3ον Να διορθωθούν οι δασικοί χάρτες με την χρήση και σύγχρονων εργαλείων και η νέα ανάρτηση τους να γίνει σε συνδυασμό με την ανάρτηση του κτηματολογίου.

4ον Να δοθεί χρονικό περιθώριο τουλάχιστον έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους ιδιώτες χωρίς την καταβολή παράβολου.

5ον Κατά την εξέταση των ενστάσεων απ τις Δασικές Υπηρεσίες να αναγνωρίζονται τα πρόδηλα σφάλματα χωρίς την παραπομπή τους στις επιτροπές αντιρρήσεων.

6ον Οι επιτροπές αντιρρήσεων να λειτουργούν με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να είναι αποτελεσματικές και απόδειξη του χαρακτήρα της έκτασης να γίνεται σύμφωνα με την κείμενη για τα νησιά ισχύουσα νομοθεσία.

7ον Ειδικότερα, για τα Δωδεκάνησα πρέπει να καταργηθεί με νομοθετική ρύθμιση το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου.

Για τα υπόλοιπα νησιά πρέπει να κινηθεί η διαδικασία της διόρθωσης των χαρτών με υποβολή αιτήματος, είτε για διόρθωση προδήλου σφάλματος, είτε με υποβολή αντιρρήσεων κατά τη διαδικασία της νέας ανάρτησης που έχει γίνει.

Η σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να οικοδομηθεί με χάρτες το 1945 ή του 1960… Το αφήγημα του ψηφιακού κράτους αποδομείται εν μια νυκτί, αν δεν εξορθολογικοποιηθεί άμεσα το θέμα αυτό.

Τα νησιά δεν θα ανεχτούν κι άλλη αδικία εις βάρος τους…

(Visited 78 times, 1 visits today)