Την ανάδειξη και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων θα επιδιώξει η Περιφέρεια

elaiodentra
Newsroom
07/04/2021 3:46
  •  
  •  
  •  

 

Την επισήμανση, την τεκμηρίωση της ηλικίας, αλλά και τις ενέργειες προστασίας και ανάδειξης των αιωνόβιων ελαιοδέντρων θα αναλάβει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπως ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Η απόφαση πάρθηκε μετά τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας που έδειχνε τη μετατροπή μιας αιωνόβιας ελιάς σε καυσόξυλα, με τον κ. Ζαννετίδη να θέτει τον προβληματισμό του στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τα ελαιόδεντρα αυτά αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, αλλά ακόμα κι αξιοποίησης.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αφού θα χρειασθούν επιτόπιες παρουσίες για την εξέταση των ελαιοδέντρων, την καταγραφή τους και τον ηλικιακό διαχωρισμό τους, έτσι ώστε να μπορέσει η Περιφέρεια να προβεί στις ενέργειες προστασίας κι ανάδειξης τους.

«Είναι πόνος ψυχής να μετατρέπονται σε καυσόξυλα ελαιόδεντρα που με τον καρπό τους μεγάλωσαν γενεές και γενεές, δέντρα με ιδιαίτερη ιστορία, απόλυτα συνυφασμένα με την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα μας» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Επισημαίνεται ότι σχετική ανακοίνωση θα σταλεί σε όλους τους δήμους, τις κοινότητες και τα ΜΜΕ του Νοτίου Αιγαίου.

Άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων σε τρία επαρχεία

Επίσης, σε συνέντευξή του, ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση του υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη στο αίτημα υποστελέχωσης της Περιφέρειας.

Έτσι, προέβη στην ανακοίνωση για άμεση πρόσληψη τριών κτηνιάτρων που θα στελεχώσουν τα Επαρχεία Καλύμνου, Καρπάθου και Τήνου, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της παντελούς έλλειψης κτηνιάτρων.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες συνεχίζουν τον προγραμματισμό για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό αιγοπροβάτων που θα χρειασθεί η Περιφέρεια για τις εορτές του Πάσχα.

(Visited 128 times, 1 visits today)