Κριτική Κόκκινου για το πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ: «Ενισχύονται οικονομικά λιγότεροι και… οι περισσότεροι αποκλείονται»

Newsroom
16/04/2021 16:21
 
 
 

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή, αναφορικά με την χρηματοδότηση των επιχειρηματιών του Νοτίου Αιγαίου μέσω του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ, άσκησε ο Χαράλαμπος Κόκκινος.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου», σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστήριξε ότι επικρατεί θυμός και αγανάκτηση ανάμεσα στους απορριφθέντες, ενώ αμφισβήτησε και τις διαδικασίες αξιολόγησης, μιας και – όπως επισημαίνει – «αναφέρονται ονόματα ωφελημένων επιχειρηματιών που είναι στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου», την οποία και κάλεσε να σταματήσει τα ρουσφέτια, αλλά και να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός νέου και ευέλικτου προγράμματος.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Κόκκινου:

-Το 64% των επιχειρήσεων του Ν. Αιγαίου που αποκλείστηκαν από τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ σε καιρό φτώχειας, δεν συμμερίζονται την αυτάρεσκη «ικανοποίηση» του κ. Χατζημαρκου και της παρέας του!

-Άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα από την Π.Ν.Α. που θα ενισχύσει την ρευστότητα του επιχειρηματικού κόσμου στα νησιά μας!

Ο αποκλεισμός από την χρηματοδότηση του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ του 64% των επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου διογκώνει τα οικονομικά τους προβλήματα σε καιρούς φτώχειας και αβεβαιότητας.

Από τον Δεκέμβριο του 2020 κατατέθηκαν 10.119 αιτήσεις, δαπανήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολύτιμα χρήματα για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία και τελικά… πρόσφατα αποφασίστηκε η χρηματοδότηση από τους πόρους του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ της Π.Ν.Α. των… 3705 επιχειρήσεων, δηλαδή… μόνο το 36% των ενδιαφερόμενων!

Την ίδια ώρα που ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος και οι συνεργάτες του εκφράζουν αυτάρεσκα την ικανοποίηση τους για το 36% που χρηματοδοτείται… στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει θυμός και αγανάκτηση από την συντριπτική πλειοψηφία (64%) που αποκλείστηκε!

Ξεχειλίζει η οργή των χιλιάδων «απορριπτέων» από την χρηματοδότηση του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ, καταγράφεται η αμφισβήτηση για τις διαδικασίες της αξιολόγησης και… αναφέρονται ονόματα ωφελημένων επιχειρηματιών που είναι στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου!

Η μεγάλη απορία που επικρατεί, είναι ότι ενισχύονται οικονομικά λιγότεροι και… οι περισσότεροι αποκλείονται, σε δύσκολες συγκυρίες και διακυβεύεται πλέον τον μέλλον τους και η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης τους!

Δεχόμενοι «καλόπιστα» ότι όλα εξελίχθηκαν νόμιμα και ομαλά στην διαδικασία αξιολόγησης αλλά…, με δεδομένο τα πολλά «παρατράγουδα» και ολιγωρίες που παρατηρήθηκαν… θυμίζουμε, επισημαίνουμε και προτείνουμε τα εξής:

1) Η Π.Ν.Α. ήταν η έκτη στη σειρά (όχι η πρώτη…) που ακολούθησε την καλή πρακτική των άλλων Περιφερειών της χώρας και οργάνωσε αυτό το πρόγραμμα που στηρίχτηκε σε ευρωπαϊκούς πόρους και στόχους είχε την ενίσχυση των ΜΜΕ των νησιών μας που επλήγησαν από τις συνέπειες του covid-19.

2) Η πρόταση για δημιουργία του προγράμματος κατατέθηκε από παρατάξεις της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (μεταξύ αυτών και η δική μας).

3) Ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος αρχικά προέβλεπε πρόγραμμα 49 εκ. €… και τελικά περιορίστηκε σε 35 εκ. €… που διατέθηκαν σε 3705 επιχειρήσεις από τις 10.119 που συμμετείχαν στη διαδικασία.

4) Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – μικρότερη σε πληθυσμό και αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σύγκριση με το Νότιο Αιγαίο – διέθεσε 40 εκ. σε αντίστοιχο πρόγραμμα, δηλ. περισσότερα από το Ν. Αιγαίο!

ΠΡΟΤΑΣΗ:
Είναι υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου να στηρίξει το σύνολο της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας.

Να σταματήσει ΤΩΡΑ: τα ρουσφέτια, τις πολυδάπανες οικονομικές αναθέσεις σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας δράσεις και τους παχυλούς μισθούς σε «ημετέρους» και τους πολιτικούς «αυλικούς» της!

Να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στη δημιουργία Νέου Προγράμματος, ευέλικτου και διαδραστικού, που θα επιχορηγήσει τον επιχειρηματικό κόσμο και θα διασφαλίζει θέσεις εργασίας.

Εμείς προτείνουμε και θα «βάλουμε πλάτη»… ο κ. Χατζημάρκος και η παρέα του να μην αδρανήσει! Άλλωστε, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου… «λεφτά υπάρχουν».

(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*