«Κεραυνός» από την Ολλανδία: Ξανά στην «πορτοκαλί λίστα» τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

TOURISTES LIMANI DELOS 1
Newsroom
28/05/2021 16:39
 
 
 

 

Έπειτα από το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία αποφάσισε να εντάξει τα νησιά του Αιγαίου στην «πορτοκαλί ζώνη» της χρωματικής κλίμακας επικινδυνότητας των ταξιδιών, λόγω κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή της Ολλανδίας έπεσε σαν κεραυνός στην ελληνική τουριστική αγορά, η οποία δοκιμάζεται ήδη λόγω της πανδημίας, αλλά και της αντίστοιχης απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να βάλει στο «πορτοκαλί» την ελληνική επικράτεια.

Ήδη, οι μεγάλοι ολλανδικοί tour operators, μεταξύ των οποίων Corendon, Sunweb και TUI ανακοίνωσαν την αναστολή των προγραμμάτων τους, κάποιοι για 2 εβδομάδες και κάποιοι έως τις 3 Ιουνίου που θα υπάρξει επαναξιολόγηση.

Πορτοκαλί κατηγορία Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Συγκεκριμένα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 30 Μαΐου, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τοποθετούνται στην πορτοκαλί κατηγορία της χρωματικής κλίμακας ταξιδιών και θα απαιτούνται εξέταση – τεστ πριν την πτήση επιστροφής στην Ολλανδία και καραντίνα μετά την άφιξη.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ολλανδικής κυβέρνησης, «οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των μολύνσεων κοροναϊού, έχει αυξηθεί στο αρχιπέλαγος». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναφορά αυτή οφείλεται στα πολλά κρούσματα της Καλύμνου και στην άρνηση μεγάλου μέρους των κατοίκων να εμβολιαστούν.

Οι Ολλανδοί έχουν «ειδικό βάρος» στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, όπως π.χ. την Κω που υποδέχεται περίπου 120.000 Ολλανδούς σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Ολλανδοί είχαν ανακοινώσει πως από τις 8 Μαΐου τα ταξίδια στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου δεν θα χρειάζονταν πλέον καραντίνα και εξέταση, ενώ στις 15 Μαΐου προστέθηκαν και τα νησιά του Ιονίου, οπότε και ξεκίνησαν επισήμως τα ταξίδια.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών

Στην ανακοίνωση του το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Ο χρωματικός κωδικός των νησιών του Νότιου Αιγαίου (τα νησιά αυτά στην ενότητα Coronavirus) θα αλλάξει σε ‘πορτοκαλί’ στις 30 Μαΐου 2021. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των μολύνσεων κοροναϊού έχει αυξηθεί σε αυτό το αρχιπέλαγος.

Από εκείνη την ημερομηνία, πρέπει να υποβάλλεστε σε ένα τεστ πριν από την αναχώρηση στις Κάτω Χώρες και να τεθείτε σε καραντίνα κατά την επιστροφή σας στις Κάτω Χώρες. Ο χρωματικός κωδικός της Ελλάδας είναι εν μέρει κίτρινος και πορτοκαλί».

Ταξιδεύετε στην Ελλάδα και έχετε εμβολιαστεί;

«Οι ελληνικές αρχές αποδέχονται την κάρτα εγγραφής εμβολιασμού από το RIVM (επίσης στα ολλανδικά) κατά την άφιξη. Μόνο μετά από διαμονή στο Βόρειο Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου δεν χρειάζεται να τεθείτε σε καραντίνα στην Ολλανδία. Μπορείτε να διαβάσετε ποια νησιά βρίσκονται στην ενότητα Coronavirus. Δεν υπάρχει επίσης, απαίτηση τεστ για επιστροφές από το Βόρειο Αιγαίο και τα Επτάνησα. Εάν κάνετε στάση στην Αθήνα και φεύγετε από το αεροδρόμιο, θα πρέπει να έχετε εξέταση.

Μετά από διαμονή στην Κρήτη ή στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση -test πριν από την αναχώρηση και να τεθείτε σε καραντίνα στην Ολλανδία. Αυτό ισχύει και για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τις 30 Μαΐου. Για περιορισμούς εισόδου και εξόδου, τοπικά μέτρα κορονοϊού, πληροφορίες σχετικά με υποχρεωτικές δοκιμασίες τεστ και καραντίνα (στο σπίτι), ανατρέξτε στην ενότητα Coronavirus. Διαβάστε ολόκληρες τις ταξιδιωτικές συμβουλές. πληροφορίες σχετικά με υποχρεωτικές δοκιμές και καραντίνα (στο σπίτι) υπό τον τίτλο Coronavirus».

Πηγή: in.gr

(Visited 918 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.