Πρωτοβουλία Ν. Αιγαίου για τον Τουρισμό: Ανοιχτά 7 στα 10 ξενοδοχεία τις πρώτες εβδομάδες της τουριστικής περιόδου

Newsroom
05/07/2021 4:35
  •  
  •  
  •  

 

Τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το Νότιο Αιγαίο δημοσιοποίησε η Πρωτοβουλία Ν. Αιγαίου για τον Τουρισμό.

Σύμφωνα με αυτά, το 2ο τρίμηνο του 2021 το 69,8% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας ήταν ανοιχτά. Από το υπόλοιπο 30% που δεν είχε ανοίξει μέχρι τέλος Ιουνίου, το 72,9% σκοπεύει να ανοίξει μέσα στην τουριστική περίοδο του 2021, ενώ 18% περίπου δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Από τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που σκοπεύουν να ανοίξουν στο Νότιο Αιγαίο, τα μισά (ποσοστό 47,5%) δηλώνουν ότι θα έχουν λειτουργήσει μέχρι αρχές Ιουλίου, ανεβάζοντας το ποσοστό των ανοικτών ξενοδοχείων μέσα στον Ιούλιο για το Νότιο Αιγαίο στο 84%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΤΕΠ επιβεβαιώνονται και από τις Ενώσεις Ξενοδόχων στα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Νάξου, όπου, σύμφωνα και με τα δικά τους στοιχεία και εκτιμήσεις, μέσα στον Ιούνιο:

*Στη Ρόδο, άνοιξε περίπου το 80% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας.

*Στο 80% βρισκόταν επίσης και το ποσοστό της Σαντορίνης μέχρι τον Ιούνιο.

*Στην Κω, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 50% περίπου με την προοπτική μέσα στον Ιούλιο να ανέβει.

*Τα υψηλότερα ποσοστά ανοικτών ξενοδοχείων φαίνεται να παρουσιάζουν τα νησιά των Κυκλάδων Μύκονος, Πάρος, Νάξος, όπου, ήδη από τον Ιούνιο, τα ξενοδοχεία που άνοιξαν έφταναν μέχρι και το 90%, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις αντίστοιχες Ενώσεις Ξενοδόχων, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχείων στα νησιά αυτά.

Σε σύγκριση πάντως με την περσινή χρονιά, από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα μέσω του ΙΤΕΠ, στο τέλος του Ιουλίου τα ξενοδοχεία που είχαν δημιουργήσει Υγειονομικό Πρωτόκολλο επί του συνόλου του ξενοδοχειακού δυναμικού της Περιφέρειας ήταν 65%.

Σημειώνεται ότι κάθε ξενοδοχείο και φέτος, προκειμένου να ανοίξει, υποχρεώνεται να συμμορφωθεί στα Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων ρυθμίζονται οι απαραίτητες προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Η σχετική δήλωση συμμόρφωσης γίνεται μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και για την απόκτηση του ειδικού σήματος “HEALTH FIRST”, ακολουθεί εκπαίδευση η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους και συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης.

(Visited 61 times, 1 visits today)