Τηλεδιάσκεψη για το Πρόγραμμα Διαχείρισης υδροστομίων

Newsroom
20/09/2021 13:20
 
 
 

Δύο τηλεδιασκέψεις (μία για τις υπηρεσίες των Π.Ε. Κυκλάδων και μία για τις υπηρεσίες των Π.Ε. Δωδεκανήσου) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου / Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκαν με την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ν. Αιγαίου και τις Υπηρεσίες Ύδρευσης των Δήμων, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκε και παραδόθηκε το πρόγραμμα Διαχείρισης υδροστομίων και υδατοδεξαμενών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ν. Αιγαίου και παραδόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων της Περιφέρειας, ώστε – σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου – «να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο» λόγω και των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί ο μεγάλος αριθμός των κατοικημένων νησιών που απαρτίζουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η γεωγραφική ασυνέχεια που χαρακτηρίζει το σύνολο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η επακόλουθη δυσκολία άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των νησιών, εμφανίζονται ανάγλυφα κατά την εκδήλωση ενός καταστροφικού γεγονότος, οπότε και ο χρόνος πρώτης επέμβασης είναι κρίσιμος.

Ειδικότερα κατά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, στην άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και η συνεχής τροφοδοσία με νερό των υπηρεσιών πυρόσβεσης. Το πρόγραμμα αυτό θα δείχνει σε αληθινό χρόνο τα σημεία (με γεωγραφικές συνταγμένες) που υπάρχουν υδροστόμια για τροφοδοσία σε νερό των πυροσβεστικών οχημάτων, την κατάσταση που βρίσκονται, καθώς και απεικόνιση σε χάρτη (Google maps) ακόμη και σε κινητό τηλέφωνο. Με αυτό θα είναι σε θέση τόσο η υπηρεσία ύδρευσης του εκάστοτε Δήμου, όσο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία να καταγράφουν κάθε μεταβολή στην κατάσταση του δικτύου (επιδιορθώσεις υδροστομίων, προσθήκη νέων κ.λπ.) και να υπάρχει άμεση ενημέρωση του συστήματος

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ευχαρίστησε τη Διοίκηση της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ν. Αιγαίου και ιδιαίτερα τον Διοικητή της, Αρχιπύραρχο Παναγιώτη Κοτρίδη για τη δημιουργία του προγράμματος, το οποίο πρόσφερε στους κατοίκους των νησιών.

Τέλος, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (http://civilprotection.gr/el- Οδηγίες προστασίας) καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011 – Θέματα Πολιτικής Προστασίας) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και σχετικά θέματα.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*