Κοινό ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου και ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Newsroom
11/11/2021 11:25
 
 
 

Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, με κοινό ψήφισμά τους, ζητούν – ως αδήριτη ανάγκη – την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, προς αποκατάσταση της ισονομίας στην ορθή κατεύθυνση.

Το ζήτημα τέθηκε σε ειδική, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, κατόπιν αιτήματος του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ Αντώνη Καμπουράκη.

Στην κοινή συνεδρίαση, συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές των Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, ενώ τη στήριξή τους στο κοινό αίτημα δήλωσαν – παρότι για αντικειμενικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή η φυσική τους παρουσία – οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Γιάννης Παππάς. Συμμετείχαν, επίσης, συντασσόμενοι υπέρ της ανάγκης επαναφοράς του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών, 19 Δήμαρχοι νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου Αντώνης Γιαννικουρής και ο Οικονομικός Επόπτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Φώτης Κασσέκας.

Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, αναδείχθηκε η ανάγκη αποκατάστασης της δικαιοσύνης με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση των οποίων το 2015 – όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης – έπληξε καίρια την ανταγωνιστικότητα των νησιών, σε συνάρτηση με το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος που σήκωσαν την ίδια περίοδο τα νησιά, καθώς και με την γενικότερη υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι, παρά την κατάφωρη αδικία σε βάρος των νησιών, το Νότιο Αιγαίο ακόμη και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, κατάφερε να φέρει αποτελέσματα, όχι μόνο για τις νησιωτικές του κοινωνίες, αλλά κατ’ επέκταση για την εθνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα. Ειδικότερα, τα νησιά πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκαμψης στον ευρωπαϊκό τουρισμό, φέρνοντας στα δημόσια ταμεία της χώρας, άμεσους και έμμεσους πόρους.

Ως εκ τούτου, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου διεκδικούν και απαιτούν:

*Την στήριξη της ανταγωνιστικότητας τους και ίσες ευκαιρίες στην κατανομή των εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων πόρων μέσω της δημιουργίας Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας.

*Την αποκατάσταση της ισονομίας στην ορθή κατεύθυνση και όχι σε αυτήν που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ζητώντας, τον Ιούνιο του 2015, την εξίσωση του ΦΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το διχαστικό, ανυπόστατο και περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους επιχείρημα “to promote fairness”, με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Η συζήτηση κατέληξε σε ομόφωνο, κοινό ψήφισμα, με τρεις λευκές ψήφους, δύο από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μία από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, από την δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Διαβάστε το ψήφισμα

(Visited 27 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.