Ν. Συρμαλένιος: “Ενωμένοι στον αγώνα για τη διεκδίκηση μειωμένου ΦΠΑ και κατά των ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου”

Newsroom
12/11/2021 12:16
 
 
 

Τοποθετούμενος στην κοινή διαδικτυακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και της ΠΕΔ, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος συμφώνησε στον κοινό αγώνα των νησιωτών για τη διεκδίκηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και κατά της εγκατάστασης μεγάλων βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών.

Ειδικότερα επεσήμανε:

Α) Σε ό,τι αφορά στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι καταργήθηκαν με την ψήφιση του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, τόνισε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης των δανειστών που αξιοποίησαν και την αποδοχή του από το περίφημο mail Χαρδούβελη το 2014. Επεσήμανε, επίσης, ότι καταφέραμε αυτός να μην εφαρμοστεί στα 5 νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω που δέχθηκαν τον μεγάλο όγκο της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να το διεκδικήσουμε μαζί με τις άλλες νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε., όπως έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο των Κυκλάδων. “Τώρα όμως πρέπει να το διεκδικήσουμε ενωμένοι πέραν και πάνω από κομματικές αντιπαραθέσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Β) Σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικών αιολικών πάρκων τόνισε κατηγορηματικά ότι είμαστε εναντίον και ότι ο αγώνας θα πρέπει να είναι οι – όποιας μορφής – ΑΠΕ να συνάδουν με τα μεγέθη και την κλίμακα του νησιωτικού χώρου.

Ζήτησε από όλους την δέσμευση ότι δεν θα εγκατασταθεί καμία ανεμογεννήτρια πριν ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και παράλληλα την εκπόνηση για κάθε νησί μελέτης για την φέρουσα ικανότητα.

Επίσης, αναφερόμενος στη διατύπωση του Περιφερειάρχη ότι το Ν. Αιγαίο λαμβάνει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα το μικρότερο κονδύλι από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, υπενθύμισε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και χρηματοδότησαν σημαντικά έργα τόσο στο Βόρειο, όσο και στο Νότιο Αιγαίο.

Τέλος ζήτησε από την κοινή συνεδρίαση να διεκδικήσουμε δυναμικά τη στερέωση και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που σήμερα έχει υποβαθμιστεί με τις μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών και τον περιορισμό του στα καύσιμα.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*