Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: «Καθαρά πολιτικό το ζήτημα των ΑΠΕ»

anemogennitries andros
Newsroom
15/11/2021 11:27
 
 
 

Τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με την Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου, η οποία στην κοινή συνεδρίαση ΠΕΔ-Περιφέρειας καταψήφισε το ψήφισμα που προτάθηκε σχετικά με την χωροθέτηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Χατζηγιάννη και Βαγγέλης Σιγάλας, καθώς και ο Νίκος Καΐλης (δημοτικός σύμβουλος Σύρου και μέλος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου) εξέδωσαν κοινό δελτίο Τύπου, με το οποίο τονίζουν ότι η, κατ’ ευφημισμόν, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα καταδικάσει μεγάλο ποσοστό των πολιτών σε ενεργειακή (και όχι μόνο) φτώχεια. Επίσης, υποστηρίζουν ότι μόνο η μαζική λαϊκή και οργανωμένη αντίδραση θα μπορέσει να προστατεύσει τα νησιά και τους κατοίκους τους από την «επέλαση» των ανεμογεννητριών, μιας και η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στην καπιταλιστική ιδιωτική κερδοφορία.

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου:

Στην κοινή συνεδρίαση ΠΕΔ-Περιφέρειας έγινε συζήτηση σχετικά με τη χωροθέτηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά, με αφορμή και τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το ψήφισμα που προτάθηκε, αποκαλύπτοντας ότι το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα,-όχι μόνο χωροταξικό- και εντάσσεται στη γενικότερη ενεργειακή πολιτική που ακολουθείται από το κεντρικό κράτος και υπαγορεύεται από τα διεθνή κέντρα.

Η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος στη χώρα μας, δεν υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να έχει ο λαός μας φθηνότερο ρεύμα, αλλά έρχεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για νέα πεδία κερδοφορίας.

Στην πράξη έχει φανεί πως οι ΑΠΕ ούτε φιλοπεριβαλλοντικές είναι, ούτε φθηνό ρεύμα παράγουν. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και τα σχέδια για το «πράσινο new deal», αποτελούν βασική αιτία για την αύξηση των τιμών που ζούμε το τελευταίο διάστημα σε ηλεκτρικό ρεύμα και προϊόντα.

Είμαστε στην αρχή και όμως ζούμε τις τραγικές συνέπειες αυτής της «δίκαιης» πράσινης μετάβασης. Τη στιγμή λοιπόν που μεγάλο κομμάτι του λαού μας καταδικάζεται σε ενεργειακή (και όχι μόνο) φτώχεια, δεν μπορεί η στάση της Περιφέρειας και της ΠΕΔ να συνοψίζεται στο «μακριά από εμάς και όπου θέλει ας είναι», χωρίς ουδεμία αναφορά στις επιπτώσεις των σχεδιασμών αυτών στο λαϊκό εισόδημα.

Μάλιστα ως λύση προτάθηκε τα αιολικά πάρκα να γίνουν στη θάλασσα, «offshore», δίνοντας εκ των προτέρων άλλοθι στις μελλοντικές επενδύσεις των ομίλων σε θαλάσσια οικόπεδα ανάμεσα στα νησιά μας.

Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κερδοφορίας των αρπακτικών των ΑΠΕ και αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο νομιμοποίησης νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ,επικαλούμενοι το νέο χωροταξικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Γνωρίζουν ότι όποια απόφαση και να πάρει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν έχει κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα έναντι του εθνικού σχεδιασμού που δίνει δάση, περιοχές NATURA, βουνά και θάλασσες στα πράσινα μονοπώλια.

Αντί να καλούν το νησιωτικό λαό σε εγρήγορση, σε οργάνωση και αγώνα για να υπερασπιστεί τον τόπο του, τη ζωή και το εισόδημά του, τον βάζουν στη γωνία θεατή των εξελίξεων. Καλλιεργούν εντυπώσεις ότι το νέο χωροταξικό θα σεβαστεί το περιβάλλον!

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι γενικά και αόριστα κατά των ΑΠΕ. Θεωρούμε πως η μορφή Ενέργειας που επιλέγεται κάθε φορά πρέπει να είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, του λαού μας, με αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, όλων των σύγχρονων τεχνολογιών, χωρίς να αποκλείεται καμία μορφή Ενέργειας, ούτε βέβαια και οι ΑΠΕ.

Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα, στην καπιταλιστική κοινωνία δεν θεωρείται κοινωνικό αγαθό, αλλά εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται με όρους αγοράς στο χρηματιστήριο Ενέργειας και το βαρύ τίμημα το πληρώνει ο λαός με πολλούς τρόπους.

Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να βάλει εμπόδια και να καθυστερήσει τους σχεδιασμούς κράτους και μεγαλοεπιχειρηματιών, να απαιτήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών και ΕΒΕ. Να ανοίξει δρόμο για πιο προωθημένες διεκδικήσεις που να πατάνε στον ρεαλισμό των δικών μας αναγκών.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*