Νάξος – Λαϊκή Συσπείρωση: Μεσοβέζικη η στάση της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με το ψήφισμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Newsroom
14/12/2021 23:11
 
 
 

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13/12/2021, ήρθε προς συζήτηση θέμα περί έγκρισης ή μη ψηφίσματος της περιφέρειας και της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, με τίτλο: «Χωροθέτηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αφού έγιναν τοποθετήσεις για το θέμα αποφάσισε να το αποσύρει γεννώντας ερωτήματα:

1. Δεν θέλανε να πάρουν ανοιχτά θέση για το συγκεκριμένο ψήφισμα; Πατώντας σε δύο «βάρκες», όχι στις ανεμογεννήτριες αλλά ναι στις πολιτικές και τις κατευθύνσεις της «πράσινης ανάπτυξης» που προωθούν την εγκατάσταση τους;

2. Επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν κάποιες τροποποιήσεις, (αφού το θέμα ήταν συγκεκριμένο, έγκρισης ή μη), όπως προτάθηκε από το Δήμαρχο και τη μείζωνα αντιπολίτευση, για να κρύψουν το σκοπό του ψηφίσματος;

3. Ή για να ενημερωθούν, όπως ειπώθηκε, για την μετατροπή των αδειών σε Offshore που πρότεινε το ψήφισμα; Γιατί δεν φρόντισαν να ενημερωθούν αφού υπήρχε το χρονικό περιθώριο; Άλλες φορές δε τους νοιάζει όταν περνάνε σοβαρά θέματα την τελευταία στιγμή χωρίς εισηγήσεις.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, προτείναμε να καταψηφιστεί και να επιστραφεί ως απαράδεκτο το συγκεκριμένο ψήφισμα γιατί:

• Ζητούν αναστολή εκτέλεσης των αδειών των Αιολικών Πάρκων και όχι κατάργηση τους, που είναι εδώ και χρόνια, πάγιο αίτημα των κατοίκων των νησιών μας και οι δήμοι με προσφυγή τους έχουν ζητήσει.

• Προτείνουν ως λύση τα αιολικά πάρκα να γίνουν στη θάλασσα, με το αστείο αίτημα της έγκρισης των αδειών από τα δημοτικά συμβούλια και τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, δίνοντας εκ των προτέρων άλλοθι στις μελλοντικές επενδύσεις των ομίλων σε θαλάσσια οικόπεδα ανάμεσα στα νησιά μας. Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι προγραμματισμένες κλειστές συναντήσεις στελεχών του Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), του εθνικού cluster που έχει συστήσει η Νορβηγία για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας, με το ΥΠΕΝ και ελληνικές εταιρείες.

• Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κερδοφορίας των αρπακτικών των ΑΠΕ και αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο νομιμοποίησης νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, επικαλούμενοι το νέο χωροταξικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

• Γνωρίζουν ότι όποια απόφαση και να πάρει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ή τα Δημοτικά Συμβούλια δεν έχει κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα έναντι του εθνικού σχεδιασμού που δίνει δάση, περιοχές NATURA, βουνά και θάλασσες στα πράσινα μονοπώλια.

Η Δημοτική Αρχή του κ. Λιανού, αλλά και οι άλλες παρατάξεις του κ. Χατζηανδρέου και του κ. Βρούτση που δεν πήραν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ψήφισμα, βάζουν «πλάτες» στις κυβερνητικές πολιτικές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που με πρόσχημα την «κλιματική αλλαγή», προωθούν την απελευθέρωση της ενέργειας και την «πράσινη ανάπτυξη», εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη για τους επενδυτές και ενεργειακή φτώχεια για το λαό μας.

Δεν βρήκαν λέξη να πουν για τον κρατικό ενεργειακό σχεδιασμό που υποτάσσεται στα διεθνή κέντρα και απαξιώνει τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας, στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Λιγνίτης με μέτρα ελαχιστοποίησης των ρύπων, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, ΑΠΕ ,εντατικοποίηση έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προς όφελος του λαού και όχι ξεπούλημά τους στους επιχειρηματικούς ομίλους , μπορούν να δώσουν το ενεργειακό μείγμα που έχει ανάγκη η χώρα.

Η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος στη χώρα μας, δεν υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να έχει ο λαός μας φθηνότερο ρεύμα, αλλά έρχεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για νέα πεδία κερδοφορίας.

Στην πράξη έχει φανεί πως οι ΑΠΕ ούτε φιλοπεριβαλλοντικές είναι ούτε φθηνό ρεύμα παράγουν. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και τα σχέδια για το «πράσινο new deal», αποτελούν βασική αιτία για την αύξηση των τιμών που ζούμε το τελευταίο διάστημα σε ηλεκτρικό ρεύμα και προϊόντα.

Καλούμε τους κατοίκους του δήμου μας, να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια εξαπάτησής τους, να αποδοκιμάσουν κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της αντίδρασής τους και να δυναμώσουν τον αγώνα τους. Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να βάλει εμπόδια και να καθυστερήσει τους σχεδιασμούς κράτους και μεγαλοεπιχειρηματιών, να απαιτήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που βιώνουμε σήμερα.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ακύρωση των πολιτικών αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας, που δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα νησιά μας.

Αγωνιζόμαστε για να προστατέψουμε το τόπο μας από τις τεράστιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στα νησιά μας.

Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

(Visited 208 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*