Νάξος: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2022 – Λιανός: Είναι τι παραλαμβάνει η κάθε δημοτική αρχή (video)

Newsroom
29/12/2021 21:24
 
 
 

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου.

«Κατά» του τεχνικού προγράμματος ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μαράκης και Θανάσης Μπερτσιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» Αντώνης Βασαλάκης, Βασίλης Βρούτσης, Κατερίνα Φουτάκογλου, Μανώλης Βάβουλας και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Κορρές. «Παρών» ψήφισε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βούλα Μαργαρίτη.

Τα έργα που προβλέπονται για τις κοινότητες τους ενέκριναν και όσοι πρόεδροι των κοινοτήτων συμμετείχαν στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός παρουσίασε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου το τεχνικό πρόγραμμα 2022 και ανέφερε ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από το 2021, σχεδόν τα διπλάσια χρήματα γιατί ένα μεγάλο έργο που αφορά την αντικατάσταση αντλιών θα πάει στον προϋπολογισμό στο κομμάτι των προμηθειών.
«Ο Δήμος έχει 530.000€ για το τεχνικό πρόγραμμα και το 20% αυτό των χρημάτων πρέπει να πάει στις μελέτες» σημείωσε ο κ. Λιανός και πρόσθεσε:
«Όλα τα συμβούλια μας έχουν στείλει τεχνικά προγράμματα και υπάρχει κατηγοριοποίηση και προτεραιοποίηση των έργων. Έχουμε κλείσει πολλές εκκρεμότητες έτσι ώστε ο δήμος να μπορεί να χρηματοδοτηθεί, ιδιαίτερα για την αγορά ακινήτων. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι το Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».

Λεονάρδος Χατζηανδρέου: «Λείπει το όραμα που θα οδηγήσει το δήμο στις επόμενες δεκαετίες»

«Το τεχνικό πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις λογιστικές ανάγκες της υπηρεσίας. Διαπιστώσαμε με τα αιτήματα των Κοινοτικών Συμβουλίων ότι υπάρχουν συσσωρευμένα ένα σωρό προβλήματα μεγάλα και μικρότερα. Υπάρχει μια ανάγκη για μια άλλη αντιμετώπιση όλων αυτών των κάθε χρόνο μεγαλύτερων προβλημάτων που συσσωρεύονται» σημείωσε ο κ. Χατζηανδρέου εκφράζοντας την άποψη ότι από το τεχνικό πρόγραμμα απουσιάζουν τα προβλήματα των κοινοτήτων (Νάξου και Μικρές Κυκλάδες), τα οποία έχουν σταλεί στη δημοτική αρχή από τους κοινοτάρχες.
Ο κ. Χατζηανδρέου υπογράμμισε ότι από το Τεχνικό Πρόγραμμα «λείπει το όραμα που θα οδηγήσει το δήμο στις επόμενες δεκαετίες».
«Το τεχνικό πρόγραμμα λύνει κάποια επιμέρους ζητήματα, αλλά συνολικά λείπει το όραμα, το «αύριο», εκείνο το διαφορετικό που θα οδηγήσει το δήμο μας στις επόμενες δεκαετίες. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα υποδομής, ιδιαίτερα της Νάξου. Η λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών ξεκίνησε από το 2019 και πάει να ολοκληρωθεί το 2022. Είναι σημαντικό που έρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα σχεδόν στην ώρα του. Εμείς θα στηρίξουμε τα μικρά έργα των Κοινοτήτων αλλά σας καταλογίζουμε ότι έχετε έλλειψη γενικότερου οραματισμού στα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος» είπε μεταξύ άλλων.

Γιάννης Κορρές: «Η λογική του τεχνικού προγράμματος είναι της διαχείρισης της μιζέριας»

«Το τεχνικό πρόγραμμα αφορά ΣΑΤΑ περασμένων χρόνων και μικροέργα. Έχουμε μελέτες για το οδικό δίκτυο που δεν έχουν γίνει. Για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό υπάρχει μόνο ένα ευρώ, ενώ υπάρχουν αιτήματα που διαιωνίζονται από όλα τα χωριά» σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Κορρές και πρόσθεσε:
«Πολλοί κωδικοί για τις συντηρήσεις των σχολείων δεν έχουν υλοποιηθεί. Οι μελέτες για το αποχετευτικό και ΒΙΟΚΑ στα χωριά παραμένουν στάσιμες. Ομαδοποιείτε έργα για να γίνονται οι αναθέσεις και να χρησιμοποιούνται τα χρήματα κατά το δοκούν. Οι εγγραφές νέων έργων είναι ελάχιστες. Για την ύδρευση αντιμετωπίζετε την κατάσταση αποσπασματικά, χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη. Η λογική του τεχνικού προγράμματος είναι της διαχείρισης της μιζέριας και κανένας δεν μιλάει για την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων λέμε πρόληψη μέσω μιας ολοκληρωμένης μελέτης και όχι διαχείριση αποτελέσματος».

Γιάννης Μαράκης: «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως όραμα»

«Αν και καλέσατε τις Κοινότητες να καταθέσουν τεχνικό πρόγραμμα δεν τους λάβατε υπόψιν σας. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα περισσότερα χωριά της Νάξου. Για ακόμα μια φορά δεν υπάρχει κανένα απολύτως όραμα. Ούτε για την χωροθέτηση του επιβατικού λιμένα δεν έχετε βάλει τίποτα. Φτιάξατε ένα τεχνικό πρόγραμμα απλά για τις ανάγκες τις υπηρεσίας και για να κλείσουν οι κωδικοί» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαράκης.

Δημήτρης Λιανός: «Δε θέλω να ξύνω πληγές αλλά είναι και τι παραλαμβάνει η κάθε δημοτική αρχή»

Ωστόσο, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός κατά τη δευτερολογία του, άφησε αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή του Μανώλη Μαργαρίτη (στην οποία ο ίδιος αποτελούσε κορυφαίο μέλος).

«Δε θέλω να ξύνω πληγές αλλά είναι και τι παραλαμβάνει η κάθε δημοτική αρχή. Τι εκκρεμότητες αφήνουν… Λέμε για μεγάλα έργα… δεν κάναμε γιατί οι προηγούμενοι δεν έκαναν έργα. Φυσικά και έπρεπε να κάνουμε έργα και να έχουμε αποτελεσματικότητα. Σε όλους τους τομείς ασχολούμαστε συστηματικά και περιμένουμε να ανοίξουν τα προγράμματα» σημείωσε ο κ. Λιανός για να λάβει απάντηση από το δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Θανάση Μπερτσιά.

«Δεν μπορεί ο δήμαρχος να επικαλείται την πολιτική τακτική «παραλάβαμε καμένη γη» γιατί απλά είναι η ίδια δημοτική αρχή».

Να σημειωθεί ότι το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Νάξου, Κορώνου, Μελάνων, Σαγκρίου, Βίβλου, Κουφονησίων, Απειράνθου, Κορωνίδας και Μονής οι οποίοι ενέκριναν τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα έτους 2022 και αφορούν τις κοινότητες τους.

Δείτε το τεχνικό πρόγραμμα 2022 του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

(Visited 539 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*