Παράταξη Λεονάρδου Χατζηανδρέου: «Να εφαρμοστεί άμεσα ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και όχι από 01/01/2025»

Newsroom
13/01/2022 15:37
 
 
 

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Φώτη Μαυρομάτη με θέμα «Άμεση εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά», η οποία κοινοποιήθηκε και στον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, απέστειλε η παράταξη του Λεονάρδου Χατζηανδρέου.

Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε» ζητά να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η διεκδίκηση άμεσης εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά (και όχι μετά από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται), καθώς οι ανατιμήσεις των προϊόντων, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στις τιμές των καυσίμων, καθώς και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα, έχει δυσκολέψει κατά πολύ τη ζωή των νησιωτών, δημιουργώντας ανισότητες σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

κ. Πρόεδρε, η παράταξη μας «Μαζί Αλλάζουμε» ζητά να εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης, η διεκδίκηση για την άμεση εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά.

Όπως είναι γνωστό, με τη συμφωνία που επετεύχθη στις 07/12/2021, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), κατοχυρώνεται – σε μόνιμη βάση – σε ευρωπαϊκό νομικό κείμενο η δυνατότητα της Ελλάδας για την εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς πρόσθετους περιορισμούς, με ημερομηνία εφαρμογής από 01/01/2025.

Όπως υπογράμμισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας Αντώνης Πιτταράς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 22-12-2021), θεωρούμε, ότι είναι απαραίτητο ο δήμος μας να διεκδικήσει την άμεση εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεδομένου ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η ανατίμηση στις τιμές των προϊόντων, η αύξηση στις τιμές των λογαριασμών της ΔΕΗ και των καυσίμων, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα, δυσκολεύει τη ζωή των νησιωτών και δημιουργεί ανισότητες σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η πρόταση μας είναι να διεκδικήσουμε με όποιο τρόπο μας επιτρέπει η θέση μας, την άμεση εφαρμογή της παραπάνω απόφασης του ECOFIN και όχι να εφαρμοστεί μετά από 3 χρόνια (01-01-2025).

Με την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.:

*Στηρίζεται η νησιωτικότητα.

*Ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων που διαμένουν μόνιμα στα νησιά αυτά.

*Αμβλύνονται οι συνέπειες του μεγάλου μεταφορικού κόστους, ατόμων και εμπορευμάτων σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

*Ενισχύεται η πρωτογενής παραγωγή, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας με την εναρμόνιση του θαλάσσιου με το χερσαίο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων.

*Αποτρέπεται η απομόνωση των νησιών μας από τις κεντρικές αγορές προϊόντων, λόγω της απόστασης τους από αυτές.

*Επιτυγχάνεται εξισορρόπηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα νησιά σε σχέση με τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

*Αποδυναμώνεται ο ανταγωνισμός τιμών που επιχειρείται στη διεθνή τουριστική αγορά, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας στη διεθνή αγορά.

(Visited 212 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*