Νάξος: Η σύγκρουση ΦΟΔΣΑ και δήμου για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων καλά κρατεί – Ανούσια η συνέντευξη Λιανού (video)

Newsroom
22/02/2022 21:09
 
 
 

 

«Δεν προκάλεσε ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τη σύγκρουση με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου». Την άποψη αυτή εξέφρασε ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ της Νάξου σχετικά με τον ΧΥΤΑ και την αντιπαράθεση που έχει προκύψει.

Σε πολλά ερωτήματα των δημοσιογράφων ο κ. Λιανός δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, όπως σαφείς απαντήσεις δεν έδωσε και για το θέμα των δημοτικών τελών και της αύξησής τους που μοιραία θα επέλθει είτε μέσω του ΦΟΔΣΑ είτε μέσω του δήμου.

Ο κ. Λιανός επισήμανε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να κάνει κανονικά την αποκομιδή των απορριμμάτων, παρόλο που η κυριότητα του ΧΥΤΑ έχει μεταβιβαστεί σύμφωνα με το νόμο στο ΦΟΔΣΑ ενώ ο δήμος δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση αυτή και δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει.

Στις ερωτήσεις του naxostimes.gr, ο κ. Λιανός απάντησε ότι ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα συνεχίσει «τη διεκδίκηση του αυτονόητου», καθώς και «την ανάδειξη του θέματος με ευπρέπεια», ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την υλοποίηση των έργων. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα θετικό αποτέλεσμα και κανένα δείγμα αισιοδοξίας από τους αρμόδιους φορείς για την ανεξαρτητοποίηση του δήμου από το ΦΟΔΣΑ.

Δεν έδωσε, όμως, σαφή απάντηση ούτε για το πώς η απουσία του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η παραίτησή του από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ θα λειτουργήσει υπέρ αυτής της διεκδίκησης, ούτε γιατί δεν κάνει ένα βήμα πίσω ούτως ώστε να δοθεί τέλος στην αντιπαλότητα.

Ο κ. Λιανός απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια για τους λόγους που αποχώρησε από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ αλλά και για το εάν υπάρχει σχέδιο από το δήμο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και του χρέους που θα έχει διαμορφωθεί στην περίπτωση (η οποία είναι και η πιο πιθανή όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε) που δεν καταφέρει ο δήμος να αποκτήσει την «ανεξαρτησία» του από το ΦΟΔΣΑ.

Χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι οι δημότες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένα τέλη, τα οποία θα καθορίζει ο ΦΟΔΣΑ και τα οποία θα δοθούν για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «χρειάζεται συζήτηση και επανασχεδιασμός» του όλου εγχειρήματος του ΦΟΔΣΑ, λόγω τόσο της εδαφικής ασυνέχειας, όσο και των στρεβλώσεων και των προβλημάτων που παρατηρούνται χωρίς όμως να παρουσιάζει παράλληλα τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

«Παραμένω αρωγός για να δοθούν λύσεις, δεν έχω μένος για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Λιανός, αφήνοντας αιχμές ότι δεν ισχύει το ίδιο και από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ. «Αυτή τη στιγμή και οι 34 δήμοι του Ν. Αιγαίου παρανομούν γιατί, ενώ έχει την αρμοδιότητα ο ΦΟΔΣΑ, συνεχίζουν να έχουν εργολάβους», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

(Visited 444 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*