«Φρένο» στο Ίδρυμα Στήριξης από τη Διοικήτρια του νοσοκομείου Νάξου για την υπόθεση της διαθήκης Κατσούλη

νοσοκομείο Νάξου
Newsroom
28/02/2022 22:24
 
 
 

 

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το θέμα με τη διαθήκη της αείμνηστης Ιωάννας Κατσούλη η οποία έχει αφήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία στο νοσοκομείο της Νάξου.

Μία διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία που προς το παρόν δεν έχει περιέλθει στα χέρια του αποδέκτη της που είναι το νοσοκομείο.

Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Αναπληρώτριας Διοικήτριας Καλλίτσας Φραγκίσκου η οποία θα πρέπει με κάθε τρόπο να διεκδικήσει την παραπάνω περιουσία μιας και το θέμα της διαθήκης βρίσκεται στα δικαστήρια αφού έχει προσβληθεί ως «πλαστή», χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ουδεμία επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει συμβεί και πώς η ακίνητη περιουσία θα περιέλθει στα χέρια του νοσοκομείου Νάξου όπως η αείμνηστη Ιωάννα Κατσούλη επιθυμούσε μέσα από τη διαθήκη της.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά την ανάδειξη του από τον π. βουλευτή Νίκος Λεβογιάννη ο οποίος με παρέμβαση του το έφερε στην επικαιρότητα ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι, να διεκδικήσουν την περιουσία και να περιέλθει στο νοσοκομείο.

«Φρένο» στο Ίδρυμα Στήριξης από την Αναπληρώτρια Διοικήτρια του νοσοκομείου Νάξου

Το Ίδρυμα Στήριξης του νοσοκομείου Νάξου ευαισθητοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα όμως η κ. Καλλίτσα Φραγκίσκου έβαλε «φρένο» στις όποιες ενέργειες, αφού αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του naxostimes.gr, όταν στις αρχές του Οκτώβρη ο π. βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Λεβογιάννης δημοσιοποίησε μέσα από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την όλη υπόθεση, το Ίδρυμα με έγγραφο του, αφού είχε προφορική ενημέρωση από τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας της Β΄ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου Ευστράτιο Σημαντήρη, ζήτησε έγγραφη ενημέρωση για την υπόθεση από την Αναπληρώτρια Διοικήτρια του νοσοκομείου Νάξου Καλλίτσα Φραγκίσκου, την οποία και λίγο αργότερα (στις 1 Νοεμβρίου 2021), έλαβε.

Στη συνέχεια με εισήγηση του προέδρου του Ιδρύματος Στήριξης του νοσοκομείου Νάξου Λάζαρου Θεόφιλου, υπέρ της παράλληλης υποστήριξης από το Ίδρυμα των ενεργειών του νοσοκομείου, το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη και κατά πλειοψηφία (επτά έναντι τριών επί 10 συμμετεχόντων μελών) αποφάσισε το όλο θέμα να συζητηθεί σε δια ζώσης συνεδρίαση του.

Πράγματι, στις 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εν λόγω συνεδρίαση κατά την οποία ομόφωνα αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή στη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία θα διατυπώνει την πρόθεση του ιδρύματος να συνδράμει στην υπόθεση της δικαστικής περιπέτειας της διαθήκης, με παράλληλη νομική υποστήριξη, εφόσον το νοσοκομείο θα την επιθυμούσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ίδρυμα με έγγραφό του 24 Νοεμβρίου 2021 γνωστοποίησε στη διοίκηση του νοσοκομείου την παραπάνω απόφαση – πρόθεσή του, και στις 5 Δεκεμβρίου 2021 έλαβε απάντηση ότι:
«δεν απαιτείται στην παρούσα χρονική στιγμή παράλληλη νομική στήριξη».

Έτσι, μετά την άρνηση της κ. Φραγκίσκου και ενώ το Ίδρυμα θα μπορούσε να συνδράμει (όπως έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις), θεωρεί πλέον το θέμα λήξαν.

Βέβαια, κληρονόμος της περιουσίας της αείμνηστης Ιωάννας Κατσούλη είναι το νοσοκομείο, η εκάστοτε διοίκηση του οποίου φέρει ακέραια την ευθύνη (ηθική, κοινωνική, πολιτική, διοικητική, αστική, ποινική), για την έκβαση της όλης υπόθεσης.

Ωστόσο, έχουν περάσει τρία χρόνια από τη δημοσίευση της διαθήκης και καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει γίνει από τη διοίκηση του νοσοκομείου για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τη δημοσίευσή της μέχρι σήμερα, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Νοσοκομείου, όπως αυτά προκύπτουν από τη διαθήκη και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση.

Ιστορικό

Η Ιωάννα Κατσούλη πέθανε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 σε ηλικία 86 ετών στο σπίτι της στην Καστέλλα του Πειραιά.
Δυο χρόνια πριν από το θάνατό της, στις 25 Μαΐου 2016, η Κατσούλη κατέθεσε στη συμβολαιογράφο του Πειραιά Γεωργία Βούλγαρη την ιδιόγραφη διαθήκη της, όπως προκύπτει από το με αριθμό 15.766/25-05-2016 καταθετήριο έγγραφο της συμβολαιογράφου.
Μετά το θάνατο της Κατσούλη η συμβολαιογράφος κατέθεσε στις 5/10/2018 στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο του Πειραιά αίτηση δημοσίευσης της ιδιόγραφης διαθήκης της και ορίστηκε δικάσιμος στις 13-03-2019 οπότε κατά το νόμο το δικαστήριο δημοσίευσε τη διαθήκη.

Το πρακτικό δημοσίευσης της διαθήκης, με αριθμό 315/13-03-2019, αναφέρει:

«Σήμερα 13-03-2019 η Ειρηνοδίκης, δημοσίευσε την από 25-05-2016 ιδιόγραφη διαθήκη της ανωτέρω διαθέτιδος (αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία της θανούσης Κατσούλη Ιωάννα του Μιχαήλ και της Ειρήνης κάτοικος εν ζωή Πειραιά, που απεβίωσε στις 24-09-2018), που είχε κατατεθεί προς φύλαξη στη συμβολαιογράφο Πειραιά Γεωργία Βούλγαρη, συνταχθείσης της υπ’ αριθμ. 15.766/25-5-2016 πράξης κατάθεσης, αφού σημείωσε τη λέξη «θεωρήθηκε», χρονολόγησε και υπέγραψε επί αυτής και επί του περικαλύμματός της, όπως ο νόμος ορίζει.
Η διαθήκη, που είναι ολόκληρη γραμμένη με το χέρι, καταχωρείται σε φωτοαντίγραφό της στο παρόν πρακτικό, με το ακριβές περιεχόμενό της και τα τυχόν εξωτερικά της ελαττώματα, ως ακολούθως:

Η διαθήκη

«σελ.1η: Στον Πειραιά σήμερα στις 25-5-16 η υπογραμμένη Ιωάννα Κατσούλη επειδή θέλω να ρυθμίσω την περιουσία μου μετά τον θάνατό μου ορίζω τα εξής.
Έχω ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στην οδό Σαχτούρη 44 και ένα οικόπεδο εκτάσεως μέτρων τετραγωνικών εκατόν πεντήκοντα (150) εις θέσιν Καστράκι Πολυχνίου Σαγκρίου Νάξου. Αυτά τα αφήνω στον.. (αναφέρει όνομα συγγενούς της). Όλα τα άλλα κινητά και ακίνητα τα αφήνω στο Κέντρο Υγείας Νάξου στο Νοσοκομείο για να γίνονται οι άνθρωποι καλά.
σελ. 2η: Επίσης στον …(αναφέρει το ίδιο συγγενικό της πρόσωπο) αφήνω μετά τον θάνατό μου όλα τα έπιπλα και γενικά την οικοσκευή μου που βρίσκεται στο διαμέρισμά μου στον Πειραιά στην οδό Κάνιγγος 17.
σελ.3η Εις μνήμη των γονέων μου Μιχαήλ και Ειρήνης Κατσούλη και γιαγιάς μου Μαργαρίτας Μαρμαρινού, τα αδέλφια μου Μαργαρίτα και Εμμανουήλ Κατσούλη, Ζαννή και Νικολάου Μαρμαρινού και Γρηγορίου Ι. Μαρμαρινού.
Την παραπάνω διαθήκη μου την έγραψα ολόκληρη με το χέρι μου και την υπέγραψα.
Η διαθέτης Ιωάννα Μ. Κατσούλη»

(Visited 1.146 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*