Επιτροπή Καμπανέλλη: Παρατράγουδα στην πρώτη συνεδρίαση

Newsroom
03/03/2022 23:07
 
 
 

 

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες με τηλεδιάσκεψη η Επιτροπή που συστάθηκε με σκοπό να «προτείνει τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά τη διάρκεια του έτους 2022», όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Οι δράσεις αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη», όπως ανακήρυξε το τρέχον έτος το Υπουργείο Πολιτισμού.

Καθυστερημένες ενέργειες και μεγάλη προχειρότητα

Η συνεδρίαση της Επιτροπής χαρακτηρίστηκε από προχειρότητα, καθυστέρηση, απουσίες μελών, αλλά και την παραίτηση με το «καλημέρα» του Δημήτρη Βασαλάκη, ο οποίος έμαθε, όπως είπε, από τα ΜΜΕ τη συμμετοχή του στην εν λόγω επιτροπή.

Τα μέλη έλαβαν πρόσκληση για τη συνεδρίαση, που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη το απόγευμα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και μάλιστα υπό πίεση χρόνου, αφού την επόμενη εβδομάδα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να είναι δυνατόν να λάβουν χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naxostimes.gr, από την πλευρά του Βαγγέλη Κατσαρά, που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη εισήγηση, ενώ προτάσεις ακούστηκαν από την Κατερίνα Καμπανέλλη, τον Βαγγέλη Κορρέ και τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη.

Ο Βαγγ. Κατσαράς πρότεινε να παρουσιαστούν κατ’ επιλογήν κάποια έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

«Άκουσε τη φωνή μου κι έλα»

Η Κατερίνα Καμπανέλλη, κόρη του μεγάλου θεατρικού μας συγγραφέα, πρότεινε να πραγματοποιηθεί και στη Νάξο η συναυλία «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα» με τη Μαρία Φαραντούρη και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες, συναυλία που έγινε στο «Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας» στην Αθήνα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων και με αφορμή το «λογοτεχνικό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Μάλιστα η εν λόγω συναυλία προτάθηκε να γίνει στο Φιλώτι.

Να αναδειχθεί το αντιπολεμικό και αντιφασιστικό έργο του Καμπανέλλη

Να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν όλες τις εκδηλώσεις οι πολίτες υπογράμμισε ο Βαγγέλης Κορρές, ο οποίος πρότεινε κάποιες δράσεις και εκδηλώσεις να γίνουν όχι μόνο στη Χώρα της Νάξου αλλά και στα χωριά και τα νησιά του Δήμου με ελεύθερη πρόσβαση. Επίσης, ο Βαγγ. Κορρές σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις δεν θα πρέπει να προγραμματιστούν μόνο για το καλοκαίρι, αλλά καθόλη τη διάρκεια του 2022 που είναι χαρακτηρισμένο ως «Λογοτεχνικό Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη». Αυτό που ακόμα επεσήμανε είναι πως θα πρέπει να αναδειχθεί η προσωπικότητα του Καμπανέλλη και το αντιπολεμικό (θέμα επίκαιρο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) και αντιφασιστικό έργο του.

Τέλος, όπως υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής που είναι μέλος της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», πριν από τη σύσταση της Επιτροπής έπρεπε να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου και απλούς πολίτες που θα κατέθεταν προτάσεις και ιδέες και θα συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις. Η καθυστέρηση του Δήμου και η προχειρότητα φαίνεται από την απόφαση σύστασης της Επιτροπής.

Σοβαρά κτηριακά προβλήματα στο Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Την πρόταση να αξιοποιηθεί το Θεατρικό Μουσείο Καμπανέλλη με την ευκαιρία του «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΝοΠΠΑΠΠΠΑ Ιάκωβος Ναυπλιώτης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να γίνει μία προσπάθεια ώστε οι μαθητές από τα σχολεία του νησιού να επισκεφτούν το Μουσείο, να ξεναγηθούν σε αυτό, που φιλοξενεί και τα προσωπικά αντικείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, και να μάθουν για τη ζωή και το έργο του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο κτηριακό ζήτημα και τις φθορές που έχει υποστεί το κτήριο του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, θέμα με το οποίο συμφώνησε η Κατερίνα Καμπανέλλη.

Μάλιστα η κ. Καμπανέλλη μετέφερε και μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού που αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπουργείο θα πρέπει να επισκευαστεί το Θεατρικό Μουσείο.

Η Κατερίνα Μυλωνά παρουσίασε συνοπτικά τις φθορές που έχει υποστεί το κτήριο και υπογράμμισε τον κίνδυνο να υποστούν ζημιές αντικείμενα, φωτογραφίες και λοιπά κάδρα που βρίσκονται κρεμασμένα στους τοίχους.

Ο Ιάκ. Ναυπλιώτης, αφού πρώτα τόνισε την ανάγκη να καθοριστεί το χρονικό πλαίσιο των εκδηλώσεων, πρότεινε παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν και αθλητικές, αφιερωμένες στη μνήμη του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Μάλιστα τόνισε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας «μαραθώνιος» -ο 2ος-, αφού ο πρώτος έγινε με μεγάλη επιτυχία επί των ημερών της προεδρίας του στο ΝοΠΠΑΠΠΠΑ. Επίσης, μία από αυτές τις αθλητικές εκδηλώσεις θα μπορούσε να είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας παλαίμαχων, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

mouseio kampanelli

Σε αυτό που επίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο Ιάκ. Ναυπλιώτης, που ήταν εμπνευστής της δημιουργίας του Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, είναι ότι οι ενέργειες και δράσεις πρέπει να συνοδεύονται και από μια έκδοση για τον θεατρικό συγγραφέα. Αυτή πρέπει να αφορά στο Μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου. Να είναι ένας κατάλογος των εκθεμάτων με σχόλια και κείμενα ανθρώπων που έχουν συνεργαστεί με τον Καμπανέλλη και γνωρίζουν το έργο του.

Εν αναμονή της νέας συνεδρίασης…

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν λήφθηκε καμιά συγκεκριμένη απόφαση για εκδηλώσεις και δράσεις. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα πρέπει να αποφασίσει για το σχέδιο δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Νάξο, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η Κατερίνα Καμπανέλλη πρότεινε να αντικατασταθεί ο παραιτηθείς Δημήτρης Βασαλάκης από τον Μάριο Βαζαίο. Ο Βαγγέλης Κατσαράς είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί προσεχώς στο Δημοτικό Συμβούλιο.

(Visited 535 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*