Νησίδα Μουσείων Νάξου: ματαιώθηκε διεθνής διαγωνισμός – Αθανασούλης: δεν θα υπάρξει επίπτωση στην εξέλιξη του έργου

Κάστρο Νάξου - ΕΦΑ Κυκλάδων
Newsroom
14/03/2022 21:33
 
 
 

 

Στη ματαίωση του Διεθνούς Δημόσιου Ανοικτού Διαγωνισμού, που αφορούσε την επιλογή αναδόχου για την «προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού και υδραυλικού εξοπλισμού στα κτήρια της Νησίδας Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου», προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, γεγονός που συνεπάγεται αναγκαστικά καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου.

Το θέμα φέρνει σήμερα αποκλειστικά στη δημοσιότητα το naxostimes.gr, που συνομίλησε με τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Εφορείας Δημήτρη Αθανασούλη για την εξέλιξη του έργου και τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτό η ματαίωση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασούλη, υπήρχε μία προσφορά που δεν πληρούσε κάποια προδιαγραφή του διαγωνισμού. Άμεσα ο διαγωνισμός θα βγει εκ νέου στον «αέρα» και θα γίνει πρόσκληση για επανάληψη.

Ο κ. Αθανασούλης είναι καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του έργου, σημειώνοντας ότι «θα βρεθεί ανάδοχος, δεν ανησυχούμε, δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη του έργου».

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο;

Το κτήριο Αεροπορίας στη Νησίδα Μουσείων

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το μεγάλο έργο της Νησίδας Μουσείων στο Κάστρο της Νάξου προχωρά κανονικά. Μάλιστα, όπως τόνισε, οι εργασίες έχουν επιταχυνθεί μιας και το έργο διαθέτει πλέον και το επιστημονικό προσωπικό που δεν υπήρχε αρχικά.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, τα κτήρια της Αεροπορίας και του Γλέζου έχουν ως επί το πλείστον αποκατασταθεί και μένει τώρα το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο», είπε.

«Είναι ένα μεγάλο έργο και μεγάλωσε ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι το σχεδιάσαμε στην αρχή. Τώρα είναι πάνω από 1700 m² εκθεσιακός χώρος, είναι μία πολύ τεράστια αλλαγή… αν σκεφτεί κανείς ότι το μουσείο της Νάξου ήταν περίπου 300 m². Δηλαδή τώρα θα γίνει πέντε φορές μεγαλύτερο! Επίσης αναστηλώνονται τα κτήρια τα οποία δίνουν πολύ σπουδαίες πληροφορίες» σημείωσε ο κ. Αθανασούλης.

Εργασίες στη Νησίδα Μουσείων

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασούλη οι εργασίες τόσο στα κτήρια αλλά κυρίως στις αποθήκες δίνουν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μάλιστα ο αριθμός των εκθεμάτων μετά από την καταγραφή όλων και την έρευνα των αποθηκών, έχει πολλαπλασιαστεί.

«Από το 1960 δεν έχει εμπλουτιστεί η συλλογή των εκθεμάτων, οπότε τώρα είναι πολύ πολλαπλάσιος και πολύ πιο σημαντικός» τόνισε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Έργο πανελλαδικής εμβέλειας

«Το έργο “Νησίδα Μουσείων” στο Κάστρο δεν αφορά μόνο τη Νάξο αλλά είναι ένα έργο πανελλαδικής εμβέλειας και θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Αθανασούλης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των εργασιών.

«Προχωράμε κανονικά, δεν υπάρχουν εμπόδια», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση, αφού, όπως είπε, στην πορεία των εργασιών προκύπτουν μη προβλεπόμενες καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα η ματαίωση του διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου, που αφορά στην «προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού και υδραυλικού εξοπλισμού», που πάνε πίσω χρονικά την εξέλιξη των εργασιών.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με ασφάλεια. Όλα είναι αλληλένδετα. Όταν υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα ο άγονος διαγωνισμός για τον υδραυλικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, προσπαθούμε να τις καλύψουμε με κάποιο τρόπο. Επιταχύνουμε κάποια άλλα κομμάτια του έργου, ώστε να προχωράμε», ανέφερε.

Ο κ. Αθανασούλης δήλωσε επίσης ότι σχετικά με το έργο υπάρχουν νέα δεδομένα που προέκυψαν στην πορεία των εργασιών (περισσότερες ανάγκες σχετικά με την έκθεση κ.λπ.) και το επόμενο διάστημα επίκειται συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

(Visited 572 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*