Νάξος: Στην έκθεση ξυλόγλυπτων πορτραίτων αγωνιστών του 1821 ο Γιάννης Μαργαρίτης με την κόρη του Ιουλιανή

Newsroom
28/03/2022 21:39
 
 
 

 

Στην έκθεση ξυλόγλυπτων πορτραίτων αγωνιστών του 1821 που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Νάξου, αμέσως μετά την παρέλαση των μαθητών την 25η Μαρτίου, βρέθηκε ο έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης συνοδευόμενος από την κόρη του Ιουλιανή.

Ο κ. Μαργαρίτης σε ανάρτηση του στα social media, δήλωσε «πόσο σημαντική και ιερή είναι η αποστολή της Τέχνης όταν τίθεται ανόθευτη από εξωτερικές επιβουλεύσεις στην υπηρεσία του Έθνους».

25η Μαρτίου 2022, έκθεση

Μάλιστα όπως τονίζει ο έπαρχος Νάξου η έκθεση έγινε η αφορμή, «για να ξεκινήσει στο σπίτι ένας γόνιμος διάλογος, μια αναζήτηση πληροφοριών για τους ένδοξους αγωνιστές και τα γεγονότα του αγώνα τον οποίο απολαύσαμε κι εμείς ως γονείς αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά μας».

Η δήλωση του κ. Μαργαρίτη

Είχα τη χαρά την ημέρα του Ευαγγελισμού να επισκεφτώ με την κόρη μου Ιουλιανή στο δημαρχείο Νάξου την έκθεση ξυλόγλυπτων πορτραίτων των αγωνιστών του ‘21 του κ. Κωνσταντινέα.

Θέλω να τονίσω πόσο σημαντική και ιερή είναι η αποστολή της Τέχνης όταν τίθεται ανόθευτη από εξωτερικές επιβουλεύσεις στην υπηρεσία του Έθνους.

Ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα περνούν στην αιωνιότητα επιτελώντας για τις επόμενες γενιές έναν σπουδαίο ρόλο, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ιδεολογικό.

«Η ιστορία ημών θέλει γραφή. Θέλετε την γράψει και σεις και την εμψυχώσει διά των εικόνων σας…» προέτρεπε το 1844 ο τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης τους καλλιτέχνες ζωγράφους αδελφούς Μαργαρίτη έχοντας διαβλέψει και σωστά τον σπουδαίο ρόλο που καλούνταν να διαδραματίσει η Τέχνη μετά τον Αγώνα του 1821.

Ταυτόχρονα, μέσω της Τέχνης η ιστορία γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή και κατανοητή από τα παιδιά, τα οποία ζωντανεύουν στην φαντασία τους τους ήρωες και τους συνδέουν με τα γεγονότα τα οποία και διδάσκονται στο σχολείο. Με αφορμή την επίσκεψη μας στην έκθεση ξεκίνησε στο σπίτι ένας γόνιμος διάλογος, μια αναζήτηση πληροφοριών για τους ένδοξους αγωνιστές και τα γεγονότα του αγώνα τον οποίο απολαύσαμε κι εμείς ως γονείς αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά μας.

(Visited 321 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*