«Λογοτεχνικό έτος Καμπανέλλη»: Προτάσεις εκδηλώσεων (Όσο για τον Δήμο: too little too late)

Newsroom
11/04/2022 00:54
 
 
 

 

Σειρά θεατρικών, κινηματογραφικών, μουσικών και αθλητικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που θα πραγματοποιηθούν στη Νάξο, προτείνει η Επιτροπή για το «Λογοτεχνικό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη», όπως ονόμασε το τρέχον έτος το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το naxostimes.gr φέρνει αποκλειστικά στη δημοσιότητα όλα όσα προτείνει η Επιτροπή για τη Νάξο. Οι προτάσεις έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση και χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του naxostimes.gr, η Επιτροπή έχει ήδη διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις, και ζητά να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο, έτσι ώστε να οργανωθεί η διεξαγωγή τους.

Παρά το γεγονός ότι όλα έγιναν βιαστικά και με προχειρότητα, αφού ο Δήμος άργησε να «πάρει μπροστά» και να προγραμματίσει εγκαίρως τη συγκρότηση της Επιτροπής, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος να γίνει διαβούλευση και συζητήσεις για τις εκδηλώσεις, τα μέλη της κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες να λάβουν αποφάσεις και να προτείνουν δράσεις που θα γίνουν στη Νάξο και τα γύρω νησιά μας, ώστε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να καταφέρει, έστω και την τελευταία στιγμή, να πάρει χρηματοδότηση και να συνδιοργανώσει κάποιες εκδηλώσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις στη γενέτειρα του μεγάλου θεατρικού μας συγγραφέα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, όπως η Επιτροπή έχει προτείνει, η έναρξη των εκδηλώσεων προγραμματίζεται για τις πρώτες ημέρες του Ιούνη με ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα από ταινίες και ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο θερινό σινεμά του νησιού.

Οι προτάσεις της Επιτροπής

Στις εκδηλώσεις μνήμης, τις αφιερωμένες στον σπουδαίο δημιουργό, μπορούν να περιληφθούν, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, οι εξής:

– «Άκουσε τη φωνή μου και έλα» Μουσική συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη και Βαγγέλη Γισδάκη (Αθλοθέατρο Φιλωτίου).
– Τέσσερα μονόπρακτα και δύο παραστάσεις – «Αυτός και το παντελόνι του», «Επικήδειος» και «Η κρυφή ζωή του Γουώλτερ Μίττυ», «Πανηγυρικός» (Πύργος Μπαζαίου).
– Μουσικό αφιέρωμα στον Καμπανέλλη με ναξιώτες μουσικούς (Κωμιακή, Απόλλωνας).
– Συναυλία της Παυλίνας Βουλγαράκη (30/8 Σχοινούσα, 31/8 Κουφονήσι, 1/9 Δονούσα, 2/9 Ηρακλειά, 3/9 λιμάνι Νάξου).
– Παραγωγή ταινίας μεγάλου μήκους διάρκειας 70 λεπτών με θέμα τη ζωή και το έργο του συγγραφέα και τίτλο «Είμαι παιδί της νύχτας» (στίχος τραγουδιού του Καμπανέλλη).
– Συναυλία των Γιώργου Ανδρέου – Σταύρου Σιόλα – Κορίνας Λεγάκη, με θέμα Δύο δημιουργοί-μία ερμηνεύτρια (25 Ιουνίου, Ύρια Νάξου).
– Συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη (16 Ιουλίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ή στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου).
– Προβολή ντοκιμαντέρ και των ταινιών «Σκιές στην άμμο», «Το αμαξάκι» (2,3 και 4 Ιουνίου – θερινός κινηματογράφος).
– Μουσικοθεατρικές παραστάσεις από ερασιτεχνικούς θιάσους της Νάξου (στο Φιλώτι και στη Χώρα Νάξου).
– Έκδοση εκπαιδευτικού τετρασέλιδου εντύπου για τους μαθητές και επισκέπτες.
– Έκδοση λευκώματος με τα εκθέματα του Θεατρικού Μουσείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» (πρόταση Ναυπλιώτη).
– Καμπανέλλειος «Μαραθώνιος» (ο δεύτερος, αφού είχε προηγηθεί ο πρώτος το 2014) με τρείς διαφορετικές διαδρομές (22-23 Οκτωβρίου)
– Αγώνας ποδοσφαίρου Παλαίμαχων.
– Mauthausen – Πτυχές του έργου και του βίου του Ιάκωβου Καμπανέλλη (Έναρξη 1η Μαΐου 2022 – Διάρκεια: τέσσερις μήνες).

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των παραπάνω δράσεων και εκδηλώσεων είναι περίπου 125.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πρόκειται να διαθέσει ποσό περίπου 30.000 ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει κάποιες εκδηλώσεις.

Ειδικότερες συζητήσεις της Επιτροπής

Οι παραπάνω δράσεις υιοθετήθηκαν από το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Ο Μάριος Βαζαίος, η Κατερίνα Καμπανέλλη και ο Ιάκωβος Ναυπλιώτης πρότειναν μεταξύ άλλων τη μουσική συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη, τα τέσσερα μονόπρακτα με τις δύο παραστάσεις, την εκδήλωση Mauthausen – Πτυχές του έργου και βίου του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Ο Βαγγέλης Κορρές η Μιρέλλα Λεγάκη, η Αγγελική Ευτσαθίου και ο Κώστας Παγώνης, μεταξύ άλλων, πρότειναν το μουσικό αφιέρωμα στον Καμπανέλλη με νάξιους μουσικούς, συναυλία της Παυλίνας Βουλγαράκη, παραγωγή ταινίας, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, καθώς και μουσικοθεατρικές παραστάσεις από ερασιτεχνικούς θιάσους της Νάξου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε για ακόμα μία φορά στο κτηριακό ζήτημα και τις φθορές που έχει υποστεί το κτήριο του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, καθώς και τα δείγματα φθοράς που έχουν παρουσιάσει εκθέματα μέσα σε αυτό.

Μάλιστα, η Κατερίνα Καμπανέλλη δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της για το γεγονός, σημειώνοντας μάλιστα ότι εάν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες ώστε να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα των εκθεμάτων του Μουσείου, θα πρέπει να τα αποσύρει.

Αυτό που επίσης αναδείχτηκε από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής είναι η προθυμία για εργασία και προσφορά των μελών της ώστε, έστω και στο παρά πέντε, να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πάντως, από την πλευρά του Δήμου δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη πρόταση ούτε σχεδιασμός για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβος Καμπανέλλης» και αυτό που αναδείχτηκε, κυρίως από το μέλος της Επιτροπής Βαγγέλη Κορρέ, είναι η μεγάλη καθυστέρηση και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα. «Έπρεπε να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση από το 2021 για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε κάτι ξεχωριστό και άρτια οργανωμένο», είπε ο κ. Κορρές.

Δήλωση του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη

O OURANOS KAI TO PANTELONI TOU

Μεταξύ των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μνήμης θα είναι και αυτή με τον γνωστό ηθοποιό του θεάτρου Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, που θα ενσαρκώσει τον ήρωα του Καμπανέλλη στα μονόπρακτα που θα παρουσιαστούν στον Πύργο Μπαζαίου.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που φέτος, έτος Καμπανέλλη, η γενέτειρά του η Νάξος και το Φεστιβάλ Μπαζαίου με καλούν να επαναλάβω το “Αυτός και το Παντελόνι του” σε ενιαίο δίπτυχο με τον “Επικήδειο”», ανακοίνωσε ο πρωταγωνιστής.

(Visited 333 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*