VIDEO: Μεγάλη Παρασκευή στις Μέλανες Νάξου με τις «Περιφάνες» (εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά)

Περιφάνες, Μέλανες
Newsroom
23/04/2022 02:04
 
 
 

 

Με σύμμαχο τον καλό καιρό αναβίωσε και φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή το έθιμο με τις «Περιφάνες» στις Μέλανες της Νάξου.

Περιφάνες, Μέλανες

Από την αρχή της Μεγάλης εβδομάδας νέοι και αγόρια του χωριού ετοίμασαν τα ξερά κούτσουρα και τις δεσμίδες με τα ξερά μεγάλα σε μήκος καλάμια (περιφάνες) και τα τοποθέτησαν περιμετρικά στην άκρη του δρόμου από όπου θα περνούσε ο ανθοστόλιστος Επιτάφιος…

Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες

Περιφάνες, Μέλανες

Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με νέους και παιδιά να ψέλνουν μοιρολόγια και παράλληλα να συνοδεύουν τον ιερέα του χωριού στις ψαλμωδίες, σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Περιφάνες, Μέλανες

Αμέσως μετά τη θεία λειτουργία, ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου, στιγμή κατά την οποία άναψαν οι «Περιφάνες» και τα «κούτσουρα» για να φωτίσουν τους σκοτεινούς δρόμους του χωριού από όπου θα περνούσε ο Επιτάφιος συνοδεία των πιστών.

Περιφάνες, Μέλανες

Η ονομασία «Περιφάνες» προέρχεται από τις λέξεις «περί» και «φανός» και συμβολίζουν τις δάδες που κρατούσαν οι Ρωμαίοι όταν συνέλαβαν το Χριστό, αλλά και τις φωτιές που άναβαν εν αναμονή της απόφασης των αρχιερέων, για την τύχη του Ιησού.

Περιφάνες, Μέλανες

Περιφάνες, Μέλανες

Το έθιμο τηρήθηκε και φέτος παρουσία πλήθους κόσμου που ήθελαν να γνωρίσουν και να ζήσουν αυτό το ξεχωριστό έθιμο, με τα αγόρια του χωριού να συναγωνίζονται για τη μεγαλύτερη «Περιφάνα» που θα κρατήσει αναμμένη την περισσότερη ώρα.

Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες

Να σημειωθεί ότι τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές στις Μέλανες, μάζευαν ότι περίσσευε από τις καμένες «Περιφάνες» για να το κάψουν στο φούρνο τους, μαζί με τα υπόλοιπα ξύλα, το Μεγάλο Σάββατο ώστε να έχουν επιτυχία τα πασχαλινά τσουρέκια και κουλουράκια τους.

Δείτε το video:

Περισσότερες φωτογραφίες

Περιφάνες, Μέλανες

Περιφάνες, Μέλανες

Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες Περιφάνες, Μέλανες

(Visited 811 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*