«Δύναμη Δημιουργίας»: Πρόταση δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το «Λογοτεχνικό έτος Καμπανέλλη»

Newsroom
14/05/2022 18:13
 
 
 

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το «Λογοτεχνικό έτος 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης», η δημοτική παράταξη Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Δύναμη Δημιουργίας» προτείνει στη δημοτική αρχή, δράσεις και εκδηλώσεις.

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον επικεφαλής της παράταξης Βασίλη Βρούτση, ο οποίος δεν πήρε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, παρά μόνο ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχει επιτροπή γι αυτά».

Βέβαια για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ουδεμία επιτροπή υπάρχει όπως φυσικά, σχεδόν τρία χρόνια από την κατάργηση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν έχει συσταθεί καμία επιτροπή για τον πολιτισμό, αθλητισμό κ.λπ.

Το έγγραφο αίτημα της «Δύναμης Δημιουργίας»

Θέμα: Πρόταση δράσεων για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και για το λογοτεχνικό «Έτος Καμπανέλλη»

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ως ένδειξη σεβασμού και με αίσθηση χρέους απέναντι στην ιστορία και την εθνική μνήμη, προτείνουμε να υψωθεί σε εμφανές σημείο της Χώρας και όχι μόνο, η σημαία με το λογότυπο της επετείου, όπως αυτή δημιουργήθηκε από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, όπως άλλωστε έχουν κάνει αρκετοί δήμοι της χώρας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει λάβει χώρα καμία πρωτοβουλία από πλευράς Δήμου, για την εθνική αυτή επέτειο και μία από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας και θεωρούμε ότι με τη συμβολική αυτή κίνηση, θα δείξουμε ότι τιμούμε την οδυνηρή μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θα πρέπει δε, να διοργανωθούν και κάποιες στοχευμένες εκδηλώσεις. Άλλωστε και το νησί μας αποτέλεσε καταφύγιο Μικρασιατών Προσφύγων, απόγονοι των οποίων είναι συνδημότες, φίλοι και συγγενείς μας, έχοντας αφήσει το πολιτιστικό τους αποτύπωμα στον τόπο μας τα τελευταία 100 χρόνια.

Επίσης, προτείνουμε, άμεσα, να αναρτηθούν σε σημεία της Χώρας καλαίσθητα πανό ή πόστερ σχετικά με το λογοτεχνικό έτος Ιακ. Καμπανέλλη. Είμαστε περήφανοι και παρά την αργοπορία, οφείλουμε πέραν των εκδηλώσεων που θα γίνουν, να το δείξουμε με εμφατικό τρόπο.

Τέλος, θα μπορούσε να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή, η δυνατότητα, για τη διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης που συνδυάζει την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και το λογοτεχνικό έτος Καμπανέλλη, καθώς η ζωή των Μικρασιατών Προσφύγων παίζει σημαίνοντα ρόλο στο ποιητικό και θεατρικό του έργο.

Σε μια εποχή που ο ξεριζωμός αποτελεί ακόμα τραγική πραγματικότητα, έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνάμε.

(Visited 100 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.