Ερώτηση για τη γραβιέρα Νάξου κατέθεσε στη βουλή η «Ελληνική Λύση»

Newsroom
16/05/2022 22:28
 
 
 

 

Ερώτηση για τη γραβιέρα Νάξου κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος.

Όπως αναφέρει στο κείμενό του, με τίτλο «Είδος προς εξαφάνιση η γραβιέρα Νάξου», ο κ. Βελόπουλος:

«Η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), η
«ναυαρχίδα» και καμάρι της παραγωγής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τείνει να θεωρείται προϊόν ακριβοθώρητο. Το βασικό αίτιο, κατά το Προεδρείο της Ένωσης, όπως τονίστηκε, είναι η μεγάλη ακρίβεια σε βασικά είδη για τους κτηνοτρόφους, η οποία οδηγεί στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και της παραγωγής του γάλακτος, με συνέπεια τη συρρίκνωση της παραγωγής της περίφημης Γραβιέρας Νάξου (ΠΟΠ). Χαρακτηριστικά, δηλώθηκε επί του ζητήματος ότι «…δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από αλλού. Τυροκομούμε μόνο με γάλα Νάξου. Πρέπει να προστατεύσουμε το προϊόν κι εμείς ως Ε.Α.Σ. κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να υπάρχει η Γραβιέρα στην αγορά… Στη Νάξο έχουμε περίπου 7 τόνους γάλα μείον, αυτό σημαίνει 700 κιλά προϊόν γραβιέρα τη μέρα που δεν το έχουμε. Θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον παραγωγό. Φέραμε αγελάδες από το εξωτερικό, οι παραγωγοί άρχισαν να μειώνουν το ζωικό προϊόν, διότι δεν είχαν να ταΐσουν. Έχουμε 300 αγελάδες που πήγαν για σφάξιμο…».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«Προτίθεστε όπως επέμβετε και διά των ενεργειών σας να στηρίξετε την παραγωγή γραβιέρας Νάξου (ΠΟΠ) και τους κτηνοτρόφους αυτής, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή της και να ανακτήσει τη δυναμική της στην εγχώρια αγορά»;

Η ερώτηση που έχει κατατεθεί στη βουλή από την «Ελληνική Λύση»

(Visited 235 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*