Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου: Πλήρης αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για τους δημότες που πλήττονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια

Newsroom
16/05/2022 22:54
 
 
 

 

Ανακοίνωση για το θέμα που έθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με την ακρίβεια στην ενέργεια καθώς και τα προβλήματα των αγροτών που έχουν προκύψει μετά τις αυξήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.λπ., εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Γιάννης Κορρές ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης και να εκδοθεί ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο για τα παραπάνω, κάτι το οποίοι δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης «ας αφήσουμε να κατασταλάξει το θέμα και να αποφασίσουμε με στοιχεία και επιχειρήματα».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το θέμα αναφέρει:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 13-5-2022, θέσαμε εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της ακρίβειας στην ενέργεια καθώς και αυτά που βιώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες που δεν μπορούν να παράξουν με τις υπέρογκες τιμές στα εφόδια, λιπάσματα ζωοτροφές κ.λπ.
Οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Οι αιτίες της εστιάζονται στη Ευρωενωσιακή πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, την οποία με συνέπεια εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά και η «πράσινη μετάβαση».

Στο όνομα αυτής της πολιτικής στηρίχτηκαν και συνεχίζουν να ενισχύονται με δεκάδες δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ. Επιβλήθηκε το τέλος ρύπων για να καταστεί ακριβός ο εγχώριος λιγνίτης, να προχωρήσει η πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Καθορίστηκε ως στρατηγικό καύσιμο μετάβασης το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Δημιουργήθηκε το «Χρηματιστήριο Ενέργειας», το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.

Αυτή η πολιτική οδήγησε σε απαξίωση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, στην ενεργειακή φτώχεια. Σημαντικός παράγοντας επιτάχυνσης της αύξησης των τιμών αποτελούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαδρομών, οι οποίοι οδήγησαν στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Για να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα καταθέσαμε το παρακάτω ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

• Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και επιστροφή των ποσών που αναλογούν στους καταναλωτές.
• Κατάργηση του χρηματιστήριου ενέργειας.
• Κατάργηση του ειδικού τέλους για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) επί της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
• Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
• Ουσιαστικά μέτρα στήριξης στους αγρότες (κατάργηση του ΦΠΑ στα εφόδια, λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα).

Στη ψηφοφορία για το αίτημα μας, η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής απέρριψε τη συζήτηση του θέματος, βάζοντας για άλλη μια φορά πλάτες στις κυβερνητικές πολιτικές με την αιτιολογία ότι: «η κυβέρνηση παίρνει μέτρα στήριξης».

Τα μέτρα βέβαια που παίρνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση από την ακρίβεια αποτελούν κοροϊδία, κάνουν μια αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς, που επιβαρύνονται με τους υψηλούς λογαριασμούς και τέλη, προς τους εξαθλιωμένους, αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος των απωλειών και βεβαίως συγκαλύπτουν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Πραγματική βελτίωση υπέρ του λαού χωρίς οργάνωση και σύγκρουση με την πολιτική της “απελευθέρωσης” της ενέργειας και της “πράσινης μετάβασης” της ΕΕ, δηλαδή με τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει.

(Visited 138 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*