Νάξος: Με επιτυχία η λογοτεχνική εκδήλωση για το Γιώργο Σεφέρη και το Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη (video+φώτος)

Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης
Newsroom
06/06/2022 01:59
 
 
 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί η εκδήλωση για τους Ναξιακής καταγωγής Γιώργο Σεφέρη και Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη.

Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος ΑνωμερίτηςΛογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος ΑνωμερίτηςΗ Λογοτεχνική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη και πενήντα χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη αλλά και την έκδοση των πρόσφατων βιβλίων του Γιώργου Ανωμερίτη «Ο μαθητής της Σχολής Αρώνη Σμύρνης Γεώργιος Σεφεριάδης» και «Αμύνομαι γι αυτό γράφω – Το λογοτεχνικό έργο του Γιώργου – Αλέξανδρου Μαγκάκη».

Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος ΑνωμερίτηςΤις εντυπώσεις έκλεψαν τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου του Φιλωτίου που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και την παρακολούθησαν με προσοχή. Η παρουσία των παιδιών αποτέλεσε έκπληξη για το Γιώργο Ανωμερίτη, στον οποίο προσέφεραν μια αγκαλιά από λευκά λουλούδια δείχνοντας την αγάπη και το θαυμασμό τους για το συγγραφέα.

Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος ΑνωμερίτηςΚεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Γιώργος Γεωργής, ο ποινικολόγος, ποιητής Τάκης Σπηλιάκος και ο συγγραφέας των βιβλίων Γιώργος Ανωμερίτης ο οποίος μίλησε με θέμα «Σεφέρης, Μαγκάκης κοινές ρίζες και αξίες».

Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος ΑνωμερίτηςΧαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός.

Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος ΑνωμερίτηςΛογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος ΑνωμερίτηςΣτην εκδήλωση που συντόνιζε, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο νομικός, οικονομολόγος Βασίλης Φραγκουλόπουλος, το δικό της «χρώμα» έδωσε με τις απαγγελίες ποιημάτων η ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος ΑνωμερίτηςΠαρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος και άλλοι εκπρόσωποι της εκκλησίας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Νάξου Βασίλης Κόκοτας, ο πρώην δήμαρχος Ίου Γιώργος Πουσσαίος, η Ναξιώτισσα συνεργάτης του Γιώργου Ανωμερίτη Ειρήνη Μουστάκη και εκπρόσωποι φορέων.

Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος ΑνωμερίτηςΜέσα από την εκδήλωση αναδείχτηκαν δύο μεγάλες προσωπικότητες, ναξιακής καταγωγής, εκ των οποίων μάλιστα ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης έχει δωρίσει στο δήμο Νάξου τα βιβλία της βιβλιοθήκης του, η οποία μετά την κατασκευή της ονομάστηκε «Βιβλιοθήκη Γ. – Α. Μαγκάκη» όμως δυστυχώς σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί.

Σημειώνεται ότι ο πατέρας του Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη καταγόταν από τη Νάξο και η μητέρα του από τη Ίο, η οποία τον τιμά τοποθετώντας την προτομή του στο λιμάνι του νησιού, κάτι που ανέφερε και στην ομιλία του ο Γιώργος Ανωμερίτης. Επίσης, όπως γράφει ο ίδιος ο Σεφέρης (Μέρες Β) η οικογένεια της μητέρας του καταγόταν από τη Νάξο και ο πατέρας του από την Σμύρνη.

Τα βιβλία του Γιώργου Ανωμερίτη που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση έχουν τον τίτλο:

«ΑΜΥΝΟΜΑΙ γι αυτό γράφω», το οποίο παρουσιάζει το λογοτεχνικό έργο του ποινικολόγου και καθηγητή του Δικαίου Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη και «Ο μαθητής της Σχολής Αρώνη Σμύρνης Γιώργος Σεφεριάδης», το οποίο παρουσιάζει την παιδική ζωή του Γιώργου Σεφέρη στα Βουρλά, των οποίων το 81% των Ελλήνων κατοίκων το 1860 καταγόταν από τη Νάξο. (αρχεία Λαδά –ΓΑΚ) και την μαθητική πρόοδο του στην περίφημη Σχολή Αρώνη 1852-1922 της οποίας ο ιδρυτής καταγόταν επίσης από τη Νάξο.

Δείτε το video
*(λόγω τεχνικού προβλήματος ένα μικρό μέρος από την αρχή της εκδήλωσης δεν έχει καταγραφεί)

Περισσότερες φωτογραφίες

Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης

Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης Λογοτεχνική εκδήλωση Γιώργος Ανωμερίτης

(Visited 658 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*