Ποιος είναι ο “Μάριος” που έγινε viral τρώγοντας μωβ μέδουσες

Newsroom
12/06/2022 20:27
 
 
 

 

Με ανάρτησή του, ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου μας συστήνει τον “Μάριο”, τη διάσημη πλέον θαλάσσια χελώνα της Νάξου, που έγινε διάσημη τρώγοντας μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) κι αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημαντικότητα του είδους στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο Μάριος είναι μια αρσενική Caretta carretta με μήκος καβουκιού 71 εκ., τον οποίο καταγράψαμε για πρώτη φορά το 2014 να κολυμπάει στη παραλία της Αγίας Άννας και έκτοτε κάθε χρόνο από τα μέσα Απρίλη έως περίπου και τον Δεκέμβριο περιφέρεται στα ίδια νερά, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη εξοικείωση με τους ανθρώπους.

Όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούμε την συμπεριφορά και την εξέλιξή του, προσέχοντας τα μέρη που συχνάζει από επικίνδυνες ανθρώπινες δραστηριότητες και ενημερώνουμε τους κολυμβητές για την αποφυγή ενόχλησής του. Το 2021 μας προβλημάτισε ένα τραύμα στο πτερύγιο πιθανόν από κάποιο καρχαριοειδές, αλλά ευτυχώς επουλώθηκε χωρίς να χρειαστεί την παρέμβασή μας.

Ο Μάριος καθώς και οι άλλες θαλάσσιες χελώνες το μόνο που χρειάζονται είναι καθαρές και ασφαλείς θάλασσες, δεν έχουν καμία ανάγκη από το τάισμα ή την επαφή μαζί μας που μόνο κακό μπορεί να τους προκαλέσουν.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για τα άγρια ζώα της Νάξου, με ιδιαίτερη μέριμνα για την θαλάσσια χελώνα, πραγματοποιώντας παρατηρήσεις στο πεδίο και παρεμβαίνοντας όπου χρειαστεί.

Σκοπός του Συλλόγου αποτελεί η αρμονική συμβίωση με αυτό το μοναδικό πλάσμα που έχουμε την τύχη να συγκατοικούμε σε αυτό το υπέροχο νησί.

(Visited 520 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*