Νάξος: Διακομιδή ύποπτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων

Newsroom
21/06/2022 18:12
 
 
 

 

Ύποπτο για την ευλογιά των πιθήκων κρούσμα διακομίστηκε από τη Νάξο σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του naxostimes.gr πρόκειται για αλλοδαπό τουρίστα προερχόμενο από Ευρωπαϊκή χώρα, ηλικίας περίπου 30 ετών.

Ο αλλοδαπός εμφανίστηκε στο νοσοκομείο της Νάξου με συμπτώματα που συμβαδίζουν με τη νόσο ευλογιάς των πιθήκων, εξετάστηκε από τους γιατρούς και αποφασίστηκε η διακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες και εξειδικευμένες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως πάσχει από αυτή την ιογενή λοίμωξη.

Ο αλλοδαπός διακομίστηκε στις 5:30 το απόγευμα της Τρίτης με ελικόπτερο Chinook, μέσα στην ειδική κάψουλα που χρησιμοποιείται για τις διακομιδές ασθενών με Covid-19.

Να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει ο ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων (monkeypox)

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες, σωματικά υγρά του πάσχοντος ή και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

(Visited 2.678 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*