Χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη θα μείνουν φέτος οι παραλίες της Νάξου;

Newsroom
05/07/2022 11:10
 
 
 

 

Χωρίς ναυαγοσώστες παραμένουν οι παραλίες της Νάξου, αν και το καλοκαίρι έχει προχωρήσει για τα καλά και το νησί έχει πολύ υψηλό ποσοστό πληρότητας από τουρίστες. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ακόμα και μέχρι σήμερα 5 Ιουλίου δεν έχουν εγκατασταθεί ναυαγοσώστες, αλλά όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται αυτό να συμβεί για όσο καλοκαίρι απομένει ακόμα, χάρη στην μη έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Ο Δήμος πληρώνει ήδη πρόστιμα, από 1η Ιουνίου, που βεβαιώνονται κάθε εβδομάδα από το Λιμεναρχείο Νάξου και εάν δεν τα καταφέρει τελικά να καλύψει ναυαγοσωστικά τις παραλίες, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι για ατυχήματα και σοβαρότερα περιστατικά που κάθε χρόνο βλέπουμε να συμβαίνουν. Επίσης, οι παραλίες του νησιού δεν πρόκειται να λάβουν γαλάζιες σημαίες.

Η δημοτική αρχή, αντί να προνοήσει εγκαίρως να προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό και οι ναυαγοσώστες να έχουν εγκατασταθεί από την 1η Ιουνίου όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, καθυστέρησε δραματικά να ξεκινήσει τις διαδικασίες με αποτέλεσμα το νησί να παραμένει χωρίς ναυαγοσώστες με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Τι έγινε όμως με τους άγονους διαγωνισμούς;

Η πρώτη προκήρυξη διαγωνισμού για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών της Νάξου έγινε στις 18 Μαΐου 2022, με τις προσφορές να γίνονται δεκτές έως τις 2 Ιουνίου 2022 (δηλαδή μετά την έναρξη του καλοκαιριού).

Το θέμα είχε περάσει από την Οικονομική Επιτροπή στις 18 Μαΐου και αφορούσε τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών για 24 μέρες, έναντι του ποσού των 74.348 ευρώ.

Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος γιατί καμία εταιρεία δεν ενδιαφέρθηκε να αναλάβει τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της Νάξου.

Η Οικονομική Επιτροπή σε νέα της συνεδρίαση στις 8 Ιουνίου κήρυξε άγονο τον παραπάνω διαγωνισμό και αποφάσισε την προκήρυξη νέου, αυτή τη φορά για 107 ημέρες με προϋπολογισμό 370.607 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ).

Αμέσως μετά στις 10 Ιουνίου, ακολούθησε η διακήρυξη του νέου διαγωνισμού που έδινε προθεσμία στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 27 Ιουνίου (!), κάτι που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία για να ολοκληρωθεί θέλει περίπου ένα μήνα εάν δεν υπάρχουν ενστάσεις. (4 ημέρες αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός να ανοίξουν οι φάκελοι, 15-20 ημέρες να πάρει έγκριση από την περιφέρεια και εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία).

Ωστόσο και αυτή τη φορά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να καταθέσει πρόταση και να αναλάβει τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών της Νάξου.

Γιατί άραγε;

Μήπως ήταν πλέον πολύ αργά και οι εταιρείες είχαν ήδη διαθέσει το προσωπικό τους σε άλλα νησιά και περιοχές της Ελλάδας;

Και γιατί η εταιρεία που συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Bayline) δεν έδειξε ενδιαφέρον αυτή τη χρονιά;

Σύμφωνα με πληροφορίες του naxostimes.gr η Bayline δεν συμμετείχε στους διαγωνισμούς γιατί ήδη είχε διαθέσει τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό της σε άλλες παραλίες της Ελλάδας που είχαν εγκαίρως μεριμνήσει για τη ναυαγοσωστική τους κάλυψη και ήταν δύσκολο την τελευταία στιγμή να οργανωθεί (εύρεση σπιτιών, ναυαγοσώστες, οργάνωση κ.λπ.) ώστε να συμμετέχει στους αργοπορημένους διαγωνισμούς του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες σε συνομιλία της εταιρείας με το δήμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022, υπήρξε προειδοποίηση για την έγκαιρη προκήρυξη του διαγωνισμού. Ωστόσο, μέσα στον Ιούνιο, η Bayline έχει αποσύρει από το νησί και τους πύργους που ήταν τοποθετημένοι στις πολυσύχναστες παραλίες.

Να σημειωθεί ότι, ο δήμος χρηματοδοτήθηκε και από το υπουργείο Εσωτερικών για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών με 90.673 ευρώ.

Σήμερα (5 Ιουλίου) και ενώ το νησί είναι φουλ από παραθεριστές, στις 12:00 το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του δήμου θα εγκρίνει έναν ακόμα άγονο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου της υπηρεσίας «Ναυαγοσωστική κάλυψη πολυσύχναστων παραλιών Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έτους 2022». Ποια θα είναι η λύση που θα δοθεί; Πραγματικά περιμένουμε να τη μάθουμε με μεγάλη αγωνία…

(Visited 596 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*