«Η ώρα του μάγου»: Ο Ηλίας Παπαηλιάκης έτοιμος να αναμετρηθεί με τη μεγάλη κλίμακα

Newsroom
15/07/2022 17:29
 
 
 

 

Τη νέα ατομική έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου Ηλία Παπαηλιάκη παρουσιάζει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο Πολιτιστικό Κέντρο στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών, στο Κάστρο της Χώρας. Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.

(φωτογραφία 2)

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης δημιουργεί έργα-συστήματα που αποτελούν μελέτες ισορροπίας, μεγεθών και ποσοτήτων. Η έκθεση «Η ώρα του μάγου» περιλαμβάνει νέα έργα με τα οποία ο Παπαηλιάκης δοκιμάζει τις δυνατότητες του νέου ιδιώματος της ζωγραφικής του. Μελετώντας το εύρος αυτού του ιδιώματος, ο καλλιτέχνης εισέρχεται σε μια πιο πνευματική κατάσταση, σε έναν χώρο που είναι πιο εξωστρεφής και έχει να κάνει με το παιχνίδι. Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος επιχειρεί να αποδώσει στα νέα του έργα.

(φωτογραφία 3)

Αφήνοντας στην άκρη τον ερωτισμό και το στοιχείο της ρήξης που αυτός εμπεριέχει, ο Παπαηλιάκης στρέφεται σε μια θεματολογία με βιβλικές αναφορές. Η έκθεση στη Νάξο είναι σημαντική για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, γιατί σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια καινούργια κλίμακα, αφού εδώ ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τον μεγαλύτερο πίνακα που έχει ζωγραφίσει μέχρι σήμερα. Με το «Εργαστήριο παιχνιδιών» (2021) ο Παπαηλιάκης – μάστορας του τεχνικού κομματιού της ζωγραφικής – λύνει το πρόβλημα της μεγάλης κλίμακας, του μεγέθους.

(φωτογραφία 4)

Το «Εργαστήριο παιχνιδιών» πλαισιώνεται από έξι μικρότερα έργα διαστάσεων 2×2 μέτρα το καθένα. Οι τίτλοι τους δεν συλλαμβάνονται εκ των υστέρων αλλά προκύπτουν την ώρα που ο καλλιτέχνης δουλεύει τα έργα: «Το Ηλιοβασίλεμα στο παλάτι», «Αγόρι με μπαλόνι, διαβάζει βιβλίο», «Η ζωή στην εξοχή», «Η ώρα του ήλιου», «Η ώρα του μάγου» και «Το ενυδρείο». Σε κάθε έργο αυτής της ενότητας υπάρχει η σχέση της φιγούρας με αντικείμενα. Και σε κάθε έργο υπάρχει πάντα ένας ορίζοντας, αποτυπωμένος με διαφορετικούς τρόπους.

(φωτογραφία 5)

Η έκθεση στη Νάξο είναι όμως σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: ο καλλιτέχνης παρουσιάζει το γλυπτό «Έξι μελέτες για το κυκλαδικό στερεό», που μπορεί να υλοποιήθηκε το 2022 αλλά δουλεύεται περίπου 25 χρόνια. Το έργο αποτελείται από δύο μακρόστενα ξύλινα τραπέζια πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα έξι γυάλινα κουτιά 40x30x30εκ. Στην ουσία, με το γλυπτό αυτό ο Παπαηλιάκης αποτυπώνει στις τρεις διαστάσεις το αναλογικό σύστημα με το οποίο δουλεύει τα ζωγραφικά του έργα.

(φωτογραφία 6)

(φωτογραφία 7)

Από την άλλη, το γλυπτό του Παπαηλιάκη συνδέεται με τα κυκλαδικά ειδώλια που είχε την ευκαιρία να μελετήσει και να κατανοήσει καλύτερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Η έκθεση «Η ώρα του μάγου» αποκαλύπτει το σύστημα ενός ώριμου καλλιτέχνη ο οποίος είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με τη μεγάλη κλίμακα.

(φωτογραφία 8)

Info
«Η ώρα του μάγου»
Πού: Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, πρώην Σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο της Χώρας
Πότε: 18 Ιουλίου – 18 Σεπτεμβρίου 2022 (Δευτέρα έως Κυριακή,10:00-13:00 και 19:00-22:00).

Εγκαίνια: Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, 20:00.
Διοργάνωση: Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος.
Συνεπιμέλεια: Ρένα Σαχά, Κατερίνα Σαχά.
Χορηγός: Blue Star Ferries

Λεζάντες φωτογραφιών

1. Εργοστάσιο παιχνιδιών (2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 350x400cm. Φωτό: Ellastration)

2. Η ώρα του μάγου (2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm. Φωτό: Ellastration)

3. Αγόρι με μπαλόνι, διαβάζει βιβλίο (2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm.Φωτό: Ellastration)

4. Η ζωή στην εξοχή (2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm.Φωτό: Ellastration)

5. Η ώρα του ήλιου (2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm.Φωτό: Ellastration)

6. Το ηλιοβασίλεμα στο παλάτι (2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm.Φωτό: Ellastration)

7. Το ενυδρείο (2021, χρώματα λαδιού σε καμβά, 200x200cm.Φωτό: Ellastration)

8. Έξι μελέτες για το Κυκλαδικό στερεό (2022, γυαλί, ξύλο, 70x65x500cm.Φωτό: Ellastration)

 

 

(Visited 387 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*