Η Amazon κάνει τη Νάξο Smart Island – Δείτε τι αλλάζει στο νησί

Newsroom
18/07/2022 02:34
 
 
 

 

Αρχίζουν δοκιμαστικές πτήσεις drones για μεταφορά φαρμάκων και επιχειρήσεις διάσωσης, σούπερ ψηφιακή μαρίνα, προηγμένες διαδικτυακές εφαρμογές. Στόχος η μαζική προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στο νησί. Η αρχική συζήτηση είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι στην Αντίπαρο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον Τζεφ Μπέζος.

Με μια δέσμη από 17 διαφορετικές δράσεις όλες τις σχετικές με την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία η Νάξος μετατρέπεται σε Smart Island.

Ενδεικτικά έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις drones τα οποία προβλέπεται ότι θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά. Τα drones θα συμπληρώσουν το ήδη εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής σώζοντας ακόμη και ζωές αν παραστεί έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα διαφορετικού τύπου drones εφοδιασμένα με κάμερες και πομπούς θα χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα Νάξου για τον άμεσο έλεγχο εν εξελίξει συμβάντων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί και σε απόσταση έως και 12 km περίπου από την ακτή.

Είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, η χρήση των drones μπορεί να αποτρέψει μια επαπειλούμενη καταστροφή. Επ’ αυτού ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα drones που θα χρησιμοποιηθούν στο project «Naxos Smart island» είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, βαρέως στρατιωτικού τύπου και με ενισχυμένες δυνατότητες. Αντεπεξέρχονται σε ακραίες συνθήκες (σε ανέμους και 6-7 μποφόρ, ριπές έως 12 μποφόρ) υπερκαλύπτοντας τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές αυτής της κατηγορίας.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού και την προσαρμογή τους στο πρότυπο της smart μαρίνας.

Στο νησί δημιουργείται ένα κύκλωμα τύπου internet of things (IoT) με την τοποθέτηση π.χ. ηλεκτρικών αισθητήρων στις θέσεις στάθμευσης οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) ή οχήματα του Λιμενικού σώματος. Με παρόμοιους αισθητήρες θα είναι εφοδιασμένοι και οι κάδοι απορριμμάτων, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί πλήρως η διαδικασία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης.

Στο σχέδιο εντάσσεται ακόμη και η εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην αξιοποίηση των σημερινών ψηφιακών εργαλείων προκειμένου να απλοποιηθεί η σχέση τους με το ελληνικό Δημόσιο και κατά συνέπεια να επιτευχθεί η οικονομία σε χρόνο και ενέργεια.

Το όλο σχέδιο «Νάξος – Το επόμενο ελληνικό Smart Island» βασίζεται στην τεχνική υποδομή που προσφέρει η Amazon Web Services η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό πολλών άλλων εταιριών (ελληνικών και πολυεθνικών) καθώς και δημόσιων φορέων που εμπλέκονται ως συνεργάτες στην υλοποίηση του έργου όπως τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η τοπική αυτοδιοίκηση με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ.λπ.

Εκτός των άλλων, το έργο στη Νάξο σχεδιάζεται εξαρχής με τη λογική του υποδείγματος, εφόσον η ευρύτερη προοπτική του σχεδίου είναι η ένταξη πολλών άλλων ελληνικών περιοχών, νησιωτικών και μη στην κατηγορία Smart island/Smart city.

Η πρώτη συζήτηση του Τζεφ Μπέζος με τον πρωθυπουργό πέρυσι στην Πάρο αφορούσε την πιθανότητα δημιουργίας ενός πρότυπου κέντρου ψηφιακού πολιτισμού στο Αιγαίο. Εν τέλει, αφού εξετάστηκαν εναλλακτικές επιλογές η Amazon κατέληξε ότι οι Νάξος είναι το ιδανικό σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Νάξος, Smart island», περίπου έως το τέλος του έτους και εφόσον θα έχουν επιλυθεί τα πάσης φύσεως κολλήματα (νομικά, τεχνικά και λοιπά) τα drones θα μεταφέρουν φάρμακα σε ειδικές θήκες προς οπουδήποτε χρειαστεί εντός της πτητικής εμβέλειας τους.

Θα απογειώνονται πιθανότατα από την ταράτσα του νοσοκομείου Νάξου και σε κάθε προορισμό θα υπάρχουν αντίστοιχα «καταφύγια» προσγείωσης για την εκφόρτωση και τον ανεφοδιασμό τους.

Η AWS προβλέπει ότι στην αρχική φάση τα drones θα πετούν με συνεχή χειροκίνητο έλεγχο. Στο επόμενο στάδιο ο χειριστής απλώς θα ελέγχει αν το drone πετάει χωρίς προβλήματα στο προκαθορισμένο δρομολόγιο του, ενώ στο τέλος οι πτήσεις θα εκτελούνται εντελώς αυτόνομα: οποιοσδήποτε γιατρός ή νοσηλευτής του νοσοκομείου Νάξου θα τοποθετεί τα φάρμακα ή το βιολογικό υλικό στην θήκη μεταφοράς και απλώς θα δίνει την εντολή στο drone να εκτελεί το δρομολόγιο προς τον εκάστοτε προορισμό. Έτσι, άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης και χρειάζονται αμέσως τη χορήγηση κάποιας συγκεκριμένης ουσίας θα καλύπτονται εντός μερικών λεπτών από αέρος.

Στο project εμπλέκεται επιπλέον μία ομάδα οργανισμών, ιδιωτικών και μη. Η ΟΤΕ Academy φέρ’ ειπείν έχει αναλάβει την επιμόρφωση των κατοίκων του νησιού στις ψηφιακές δεξιότητες, μέσω προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Η Wind πραγματοποιεί ξεχωριστές δοκιμές, με προοπτική δραστηριοποίησης στις μεταφορές υλικών και προϊόντων με τα δικά της drones ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα -και με δεδομένο το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την πρόοδο του project- η Νάξος θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους συνεργάτες.

Επί του παρόντος η Amazon web services έχει ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση της πρώτης κεραίας για το ασύρματο δίκτυο LoRaWAN. Κατά πολύ διαφορετικό από τα ισχυρά δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας το LoRaWAN είναι χαμηλής όχλησης και προορίζεται αποκλειστικά για την υποστήριξη του internet of things. Για το κύκλωμα δηλαδή των αισθητήρων, των πομποδεκτών κ.λπ. που ελέγχουν την ορθή χρήση των κάδων απορριμμάτων και των ειδικών θέσεων στάθμευσης στο λιμάνι της Νάξου.

Αν για παράδειγμα κάποιος σταθμεύσει το όχημά του σε μη προβλεπόμενη θέση, το σύστημα θα ενημερώνει τους υπεύθυνους για την διενέργεια του σχετικού ελέγχου και την ενδεχόμενη απομάκρυνση του παρανομούντος αυτοκινήτου. Κατά παρόμοιο τρόπο θα λειτουργούν οι «έξυπνοι» κάδοι απορριμμάτων με αισθητήρες πλήρωσης έτσι ώστε τα απορριμματοφόρα να μην εκτελούν άσκοπα δρομολόγια καταναλώνοντας καύσιμα και επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα με ρίπους.

Ως προς τις υπόλοιπες καινοτομίες που εισάγει το project «Νάξος, Smart island» προβλέπονται επιπλέον η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού ψηφιακού κόμβου με κάθε είδους υπηρεσία και πληροφορία για τους τουρίστες, η υποβοήθηση της τοπικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με drones, και ψηφιακές εφαρμογές ακόμη και η παρατήρηση του μικροκλίματος του νησιού μέσω της συνεργασίας της AWS με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών επιστημών «Δημόκριτος».

Γενικότερα η μετατροπή της Νάξου σε Smart Island θα χρησιμοποιηθεί ως case study για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που αφορά το καθεστώς των αυτόνομων πτήσεων drones στην Ελλάδα, κάτι που υπογραμμίζει έτι περαιτέρω τη σημασία του έργου.

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΘΕΜΑ της Κυριακής»

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει το «ΘΕΜΑ της Κυριακής» για το συγκεκριμένο θέμα:

(Visited 8.067 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*