ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου για το Γ.Ν. Νάξου: «Θα αλλάξει κάτι μετά την επίσκεψη Γκάγκα;»

Μίνα Γκάγκα νοσοκομείο Νάξου
Newsroom
09/08/2022 11:25
 
 
 

«Τι συμβαίνει με το ΓΝ-ΚΥ Νάξου; Θα αλλάξει κάτι μετά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα;» αναρωτιέται η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Νάξου, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την υγειονομική μονάδα της Νάξου.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου υποστηρίζει ότι η επίσκεψη της κας Γκάγκα αποσκοπούσε αποκλειστικά σε εντυπωσιασμό και εσωτερική κατανάλωση, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις ή τουλάχιστον εγγυήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του νησιού, όπως π.χ. η υποστελέχωση, οι ελλείψεις σε φαρμακευτικό και τεχνολογικό υλικό, η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των τμημάτων, ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου, η λειτουργία της μονάδας του τεχνητού νεφρού, η  αποδέσμευση από το άρμα του ΓΝ Σύρου, ως διασυνδεόμενα νοσοκομεία και οι διακομιδές.

Τέλος, η Οργάνωση Μελών υποστηρίζει ότι τόσο το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και η 2η ΔΥΠΕ θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις-«σταθμούς» για τα νησιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, τα οποία λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας, μόνο με ικανή διασύνδεση και ορθολογικό προγραμματισμό δύναται να παρέχουν ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας για όλους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Αυτή η διαφημιστική περιγραφή προηγούμενης δεκαετίας, καταγράφει γλαφυρά την επίσκεψη αστραπή της υφυπουργού υγείας, κας Γκάγκα στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου.

Επίσκεψη εθιμοτυπική χωρίς ουσία όπως αυτή κρίνεται εκ του συνολικού αποτελέσματος. Κινήσεις εντυπωσιασμού και εσωτερικής κατανάλωσης, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις ή τουλάχιστον εγγυήσεις σχετικά με τη λειτουργία του πολύπαθου ΓΝ-ΚΥ Νάξου, όπου η υποστελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού είναι κραυγαλέα. Πάνω από το 50% του ιατρικού προσωπικού στελεχώνεται από επικουρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τμημάτων (π.χ. Χειρουργικό, γυναικολογικό, ακτινολογικό). Αυτό συνεπάγεται ακάλυπτες ημέρες εφημεριών από τις προαναφερθείσες ειδικότητες που προκύπτουν επακριβώς λόγω της υποστελέχωσης. Οι ελλείψεις σε φαρμακευτικό και
τεχνολογικό υλικό, σε διοικητικό προσωπικό, συνθέτουν τελικά μια γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού. Και αυτό έχει αντίκτυπο στον αποδέκτη πολίτη- νησιώτη ή επισκέπτη της Νάξου.

Είναι αδύνατο να αναλυθούν και να προσδιοριστούν καθώς και να σηματοδοτηθούν οι πολλαπλές ανάγκες του νοσοκομείου σε τέτοιου είδους επισκέψεις, όπου μόνο χαρακτήρα εσωκομματικής ευλογίας έχουν, από τη στιγμή που η κα υπουργός δεν είχε τον χρόνο ούτε για να συνομιλήσει και να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανησυχίες και τα ουσιαστικά αιτήματα των εργαζομένων, καθώς και τις τομές που χρειάζονται στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου για να λειτουργήσει τιμώντας τον όρο της δευτεροβάθμιας βαθμίδας παροχής ιατρικών υπηρεσιών που τυπικά έχει. Ο ίδιος αριθμός προσωπικού που εξυπηρετεί τις ανάγκες υγείας της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων σε ετήσια βάση, εξυπηρετεί και την καλοκαιρινή περίοδο, όπου λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης , ο πληθυσμός του νησιού υπερτριπλασιάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αφόρητη πίεση του νοσοκομείου και επομένως των εργαζομένων του, που με προσωπικό κόπο και υπέρβαση των φυσικών δυνατοτήτων τους, φέρνουν εις πέρας το έργο τους. Αν αναλογιστούμε και τη μάστιγα της πανδημίας που φορτίζει, έτι περαιτέρω το ΕΣΥ, η κατάσταση περιπλέκεται σε υπερβολικό βαθμό.

Ούτε λόγος φυσικά για την μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζομένων, τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των τμημάτων, (ιατρικών και διοικητικών) και τέλος την πραγμάτωση του επί σειρά ετών νέου οργανισμού του νοσοκομείου, ο οποίος θα βοηθούσε ουσιαστικά στη διασφάλιση της ύπαρξης του νοσηλευτικού ιδρύματος. Η έναρξη του χειρουργείου και η διατήρηση της λειτουργίας της μονάδας του τεχνητού νεφρού δεν συζητήθηκαν στο ελάχιστο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημαντική συζήτηση για την αποδέσμευση από το άρμα του ΓΝ Σύρου, ως διασυνδεόμενα νοσοκομεία. Τέλος σιγή ιχθύος για το καθεστώς των διακομιδών, που η συχνότητα τους έχει μειωθεί, αλλά είναι ακόμα προβληματικές.

Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις “σταθμοί”, από την κεντρική διοίκηση του Υπουργείου Υγείας καθώς και από τη 2η ΔΥΠΕ, για τα νησιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, στα οποία λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας που έχουν ,”νησιωτικότητα” μόνο με ικανή διασύνδεση και ορθολογικό προγραμματισμό , δύναται να παρέχουν ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας για όλους.

Οι ψευδεπίγραφες επισκέψεις των συγκεκριμένων κομματικών προεστών και των εγκαθέτων τους, συντηρούν τη δεξιά πολιτική της υγείας για τους λίγους.

 

(Visited 139 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.