Νάξος: Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) ή τα (δημοτικά) παιδία παίζει με τα λεφτά μας και τα ρουσφέτια τους;

Newsroom
11/08/2022 12:23
 
 
 

 

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) δημιουργήθηκαν στη χώρα μας με στόχο την προώθηση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο και την εναρμόνιση μεταξύ οικογενειακού και επαγγελματικού βίου. Δηλαδή ιδρύθηκαν για να διευκολύνουν τους εργαζόμενους γονείς που πρέπει να εργάζονται για να ζήσουν και να προκόψουν, χωρίς να έχουν για κάποιο καιρό (π.χ. όταν δεν λειτουργούν τα σχολεία το καλοκαίρι) την έγνοια των παιδιών τους στη διάρκεια της εργασίας τους. Από τη φύση τους τα ΚΔΑΠ απευθύνονται σε ευάλωτες οικονομικά οικογένειες, με χαμηλό εισόδημα. Επιδιώκουν να συνταιριάξουν την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, χωρίς να αναγκάζονται οι γονείς να σταματήσουν τη δουλειά τους ή να δαπανήσουν αχρείαστη άδεια ή να κινδυνεύουν με απόλυση, ειδικά στις μέρες μας που οι δουλειές είναι δυσεύρετες και κακοπληρωμένες. Επίσης, το παιδί βρίσκει δημιουργική απασχόληση, συνεχίζει να απασχολείται δημιουργικά, να κοινωνικοποιείται, να μαθαίνει, να του δίνονται κίνητρα και ευκαιρίες.

Τα ΚΔΑΠ, λοιπόν, είναι μια δομή στήριξης της οικογένειας και φροντίδας των παιδιών, κυρίως της επαρχίας, με φορέα εφαρμογής την Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης). Η δομή αυτή είναι στην ουσία ένα πρόγραμμα που εμφανίστηκε με τα κοινοτικά προγράμματα και συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Οι γονείς πληρώνουν το πρόγραμμα!

Τι γίνεται, όμως, με τα τρία ΚΔΑΠ Νάξου (Χώρα, Φιλώτι, Τρίποδες); Και εδώ οι δημοτικοί υπεύθυνοι (ο Δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρησή του) παίζουν με τα οικονομικά και τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων, προωθώντας παράλληλα τα ρουσφέτια που αποτελούν το προσφιλέστερο σπορ τους.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν γονείς στο naxostimes.gr, για πρώτη φορά φέτος έβαλαν τους γονείς να πληρώσουν 50 ευρώ ανά παιδί, δηλαδή ένας τρίτεκνος πληρώνει 150 ευρώ για ενάμιση μήνα. Για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια επιβλήθηκε το ποσό των 50 ευρώ; Δεν είχε χρήματα η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της; (Πλήρωσε και πληρώνει υπερβολικά ενοίκια σε ημέτερους και ευνοούμενους ιδιώτες; Κατασπατάλησε χρήματα σε αμφιλεγόμενες καλοκαιρινές εκδηλώσεις; Δεν είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός; ΟΛΑ ΜΑΖΙ). Στην ουσία οι γονείς υλοποιούν το πρόγραμμα, πληρώνοντας τους εκπαιδευτικούς. Ανωφελής μάλλον έπρεπε να λέγεται ο οργανισμός αυτός και όχι κοινωφελής.
Με τον νόμο 4941/2022 (άρθρο 104) το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξασφάλισε τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ και παλιότερα λειτούργησε η διαδικασία των κουπονιών (voutches). Σε αυτά εξάλλου είναι μανούλα ο τέως υπουργός Εργασίας. Πώς και δεν τον συμβουλεύτηκαν; Έτσι οι γονείς πλήρωσαν την άγνοια, ανικανότητα, καθυστέρηση, τα αλόγιστα έξοδα της…Κοινωφελούς, δηλαδή τη νύφη, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Ανοργανωσιά και ρουσφέτι

Το εξοργιστικότερο είναι ότι και εδώ βρήκε τρόπο και χώρο εισδοχής το ρουσφέτι. Δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή η εγγραφή των παιδιών με βάση εισοδηματικά κριτήρια, υγεία παιδιού και σύνθεση των οικογενειών.
Ρητά αναφέρεται στις σχετικές ρυθμίσεις ότι τα οικονομικά των οικογενειών είναι τα κύρια κριτήρια, δηλαδή η σχέση εισοδήματος με το όριο της φτώχειας.
Τέλος, στο Φιλώτι προσέλαβαν εκπαιδευτικό καθυστερημένα και χωρίς προκήρυξη. Ο λόγος είναι η πλήρης ανοργανωσιά και η σύγχυση. Όταν λες ότι μπορεί να μη δημιουργηθεί ανάλογο τμήμα στο εκεί και πολλοί γονείς γράφουν τα παιδιά τους στο ΚΔΑΠ της Χώρας και μετά το δημιουργείς, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γραφτούν υπεράριθμα παιδιά στο Φιλώτι και να προσλαμβάνεις εκπαιδευτικό χωρίς προκήρυξη της θέσης.
Πώς λέγεται όλη αυτή η ταλαιπωρία, η οικονομική επιβάρυνση των γονιών, η ψηφοθηρική εξυπηρέτηση, η αδυναμία προγραμματισμού, η μη ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, η αδυναμία άντλησης κονδυλίων, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι;
Ποιος θα ελέγξει τη διαχείριση και τη δραστηριότητα της λεγόμενης Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης από το 2010 που λειτουργεί;

(Visited 636 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*