Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νάξου: Ζητάμε άμεσα την επιστροφή των 161 κλεμμένων Κυκλαδικών Αρχαιοτήτων

Newsroom
05/09/2022 21:34
 
 
 

 

Δυστυχώς 200 χρόνια μετά ο στρατηγός Μακρυγιάννης είναι και πάλι επίκαιρος.

<< Δι αυτά πολεμήσαμε >>

Καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει την κύρωση με νομοσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ ιδιώτη, μουσείων και ιδρυμάτων ειδικού σκοπού, που πάει προς ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων στις 08/9/2022, και να διεκδικήσει τον επαναπατρισμό των 161 κλεμμένων Kυκλαδικών Aρχαιοτήτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να ψηφίζει ακραία νομοσχέδια που καταστρατηγούν τη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων και ανοίγουν δρόμο για τη νομιμοποίηση δράσεων αρχαιοκαπηλίας, απεμπολώντας το δικαίωμα μας ως χώρα επί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οφείλει να φροντίσει για την άμεση επιστροφή και παράδοση των κλεμμένων αντικειμένων στις υπηρεσίες του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Καλούμε τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αντί να σφυρίζει αδιάφορα, να πρωτοστατήσει στον επαναπατρισμό της κλεμμένης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και να απαιτήσει από την φίλα προσκείμενη προς αυτόν κυβέρνηση, την επιστροφή και την τοποθέτηση τους, στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού στο Κάστρο της Νάξου, όπως προτείνει ο σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Καλούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να ενεργήσει δυναμικά, ώστε να μην ψηφιστεί από την Βουλή αυτό το κατάπτυστο και ακραίο Νομοσχέδιο, που χαρίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά, (με την μορφή μακροχρόνιου δανεισμού και ανταλλαγής), και δημιουργεί κακό προηγούμενο ακόμα και για τη διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο, και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση που τους στηρίζει, μαζί με τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, τον επαναπατρισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων μας.

Καλούμε τους κατοίκους της Νάξου και όλων των Κυκλάδων, να αντιδράσουν και να βρίσκονται σε εγρήγορση για την προσχεδιασμένη κλοπή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Τέλος, καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή, τους βουλευτές Κυκλάδων της ΝΔ, Γ. Βρούτση, Αικ. Μονογυιού και Φ. Φόρτωμα, να κρατηθούν έστω για μια φορά στο ύψος των περιστάσεων, και να προστατέψουν από αυτή την προσχεδιασμένη κλοπή τους συμπολίτες τους.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάξου

(Visited 168 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*