«Times» του Λονδίνου: Super αφιέρωμα στη Νάξο – Τι να δείτε, πού να μείνετε και γιατί θα τη λατρέψετε

Newsroom
02/10/2022 23:11
 
 
 

 

Ένα ακόμη αφιέρωμα στη Νάξο βλέπουμε να φιγουράρει σε μια από τις εγκυρότερες και μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, τους «The Times» του Λονδίνου.

Η κορυφαία εφημερίδα μετά από συνεργασία της υπεύθυνης επικοινωνίας κ. Katilena Alpe και του δημοσιογράφου James Litston, με τον Γιάννη Μαργαρίτη (έπαρχο Νάξου) και τη σύζυγο του Μαρία Πολυκρέτη, προχώρησαν σε ένα πλήρως κατατοπιστικό άρθρο για το νησί που παράλληλα το εξυμνεί ως τον προορισμό «που θα λατρέψεις».

« Στόχος μας ήταν να δώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του νησιού με την παράλληλη προβολή επιχειρήσεων (όχι μόνο δικών μας αλλά και άλλων αξιόλογων).
Συνεχίζουμε με την ίδια συνέπεια και αγάπη να προωθούμε τον τόπο μας, να αναδεικνύουμε το νησί μας και τους ανθρώπους του. Στην πράξη» σημειώνουν η Μαρία Πολυκρέτη και ο Γιάννης Μαργαρίτης για τη σπουδαία αυτή προβολή της Νάξου.

Τι αναφέρει το άρθρο

Ταξιδιωτικός οδηγός Νάξου
Τι να δείτε, πού να μείνετε και γιατί θα τη λατρέψετε

Γιατί θα τη λατρέψεις

Ως το μεγαλύτερο από τα νησιά των Κυκλάδων, η Νάξος τα έχει όλα: από την αρχαία ιστορία και τις επικές παραλίες μέχρι τις ζωντανές πόλεις και μια νησιωτική γαστρονομική σκηνή. Μπορείτε να φτάσετε με αεροπλάνο ή πλοίο από τη Σαντορίνη, τη Μύκονο ή την Αθήνα, είναι ένα αυθεντικό κομμάτι της «πραγματικής Ελλάδας». Όντας στο επίκεντρο του νησιωτικού συγκροτήματος των Κυκλάδων, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ταξίδια σε άλλα κοντινά νησιά. Η Πάρος, τα Κουφονήσια και η Σχοινούσα είναι όλα κοντά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή περιπέτεια για όσους επιλέξουν να μείνουν στη Νάξο. Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και εξερευνήστε τα αιωνόβια ορεινά χωριά ή κάντε την κάθε σας μέρα ξεχωριστή, περνώντας την σε μία διαφορετική παραλία κάθε φορά. Ανάμεσά τους, ο Άγιος Προκόπιος που ξεχωρίζει για την αμμουδιά του και τον τιρκουάζ κόλπο του — ή κατευθυνθείτε προς τα λιμανάκια, τόσο αμμώδη που οι ντόπιοι αποκαλούν αυτή την παραλία Σαχάρα.

Πέρα από τις παραλίες, στο νησί υπάρχουν ιστορικά μνημεία για να ανακαλύψετε (συμπεριλαμβανομένου ενός από τους παλαιότερους ναούς στην Ελλάδα), ενετικά κάστρα, μοναστήρια και μεσαιωνικοί πύργοι. Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε θαλάσσια σπορ ή ακόμα και τους πιο δροσερούς μήνες, πεζοπορία και ποδηλασία.

Τι να κάνω

Σε αντίθεση με πολλά ελληνικά νησιά, η Νάξος έχει μόνιμους κατοίκους όλο το χρόνο και ισχυρή αίσθηση κοινότητας που υπάρχει εδώ και περίπου 5.000 χρόνια (όπως μαρτυρείται από ελαιώνες που χρονολογούνται τουλάχιστον τόσο). Κατά συνέπεια, το νησί έχει μεγάλη ιστορία. Αναζητήστε τον αρχαίο Ναό της Δήμητρας (χτισμένο τον 6ο αιώνα π.Χ.), τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Δροσιανής και το εντυπωσιακό φρούριο-Κάστρο ή εξερευνήστε το υπέροχο χωριό Απείρανθος (με τα πέντε μουσεία), το νεοκλασικό Χαλκί και τη ζωντανή Χώρα (την κύρια πόλη).

Τα πιο ήσυχα σημεία της Νάξου μπορείτε να τα εξερευνήσετε με ποδήλατο ή με τα πόδια. Το όρος Ζας, η ψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων, όπου μπορεί να έρθετε σε επαφή με την ελληνική μυθολογία (λέγεται ότι ο Δίας, ο θεός του Ολύμπου, μεγάλωσε εδώ) ή δοκιμάστε να περιηγηθείτε στην ύπαιθρο γύρω από τις Μέλανες, η οποία είναι γεμάτη αρχαιολογικά ευρήματα. Για να μετακινηθείτε, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων είναι πολλές ή εάν αναζητάτε περισσότερο την περιπέτεια, νοικιάστε ένα atv.

Όπως κι αν επιλέξετε να μετακινηθείτε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θέλετε να εξερευνήσετε τις παραλίες του νησιού. Η βορινή πλευρά της Νάξου είναι πιο άγρια και ανεμοδαρμένη. Πιο προστατευμένες από τους ανέμους παραλίες είναι ο Άγιος Γεώργιος και η Πλάκα, οι οποίες εκτείνονται μέχρι εκεί που μπορεί να δει το μάτι. Οι περισσότερες παραλίες έχουν παραθαλάσσια μπαρ και εστιατόρια (το Peppermint στην παραλία του Μάραγκα είναι το αγαπημένο) και προσφέρουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και γεύμα με λαβράκι σεβίτσε και τοπικό ροζέ. Άλλες αξιόλογες παραλίες είναι η Μικρή Βίγλα για kite-surfing και η παραλία της Χαβάης για όσους θέλουν να κάνουν γυμνισμό.

Που να μείνω

Το προφανές σημείο είναι η γοητευτική Χώρα, η οποία είναι κοντά στο αεροδρόμιο και το λιμάνι (υπάρχουν και λεωφορεία για εξερεύνηση του νησιού). Εκτός από μπαρ και εστιατόρια, υπάρχουν πολλά να δείτε και να κάνετε και εδώ: περιηγηθείτε στο Κάστρο ή στην παλιά αγορά και δείτε το ηλιοβασίλεμα από την Πορτάρα. Επιλέξτε ένα παραλιακό ξενοδοχείο στον Άγιο Γεώργιο που είναι φιλικό προς την οικογένεια και σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τη νυχτερινή ζωή της Χώρας της Νάξου.

Λίγο πιο έξω από τη Χώρα βρίσκεται η παραλία του Αγίου Προκοπίου, της οποίας η νοτιοανατολική όψη την προστατεύει από τους ανέμους. Στον λόφο της Στελίδας βρίσκεται το Naxian Collection, του οποίου οι πολυτελείς βίλες και σουίτες διαθέτουν ιδιωτικές και ημι-ιδιωτικές πισίνες. Πιο πέρα βρίσκεται η Πλάκα, η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η οποία είναι η πιο πολυσύχναστη και στο βόρειο άκρο της ο Μάραγκας. Μια καλή επιλογή εδώ είναι το υπέροχο Naxian on the Beach, ένα καταφύγιο μόνο για ενήλικες και με χαλαρή πολυτέλεια. Συνεχίστε νότια για να βρείτε τα παραλιακά θέρετρα στη Μικρή Βίγλα και το Καστράκι ή κατευθυνθείτε προς την ενδοχώρα για ήρεμες διαμονές σε χωριά όπως η Μονή, και το ELaiolithos Luxury Retreat.

Φαγητό και ποτό

Ένας λόγος με τον οποίο οι διακοπές στη Νάξο ξεχωρίζουν από άλλα ελληνικά νησιά είναι η ποιότητα του τοπικού φαγητού και ποτού. Είναι ένα μεγάλο και εύφορο νησί όπου καλλιεργείται τεράστια ποσότητα προϊόντων. Οι πατάτες Νάξου λέγεται ότι είναι οι καλύτερες στην Ελλάδα και είτε το μενού σας περιλαμβάνει σαλάτες, τυριά, πατάτες, αρνί ή ψάρι, υπάρχει κάθε πιθανότητα τα συστατικά να προέρχονται από εδώ. Σχεδόν κάθε χωριό έχει τα δικά του ιδιαίτερα πιάτα ή χειροποίητα προϊόντα, από την υπέροχη γραβιέρα μέχρι το γευστικό κεφαλοτύρι που φτιάχνουν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι. Εδώ φτιάχνονται και αλκοολούχα ποτά: το κίτρο (λικέρ εσπεριδοειδών) είναι ενδημικό του νησιού (το αποστακτήριο στο Χαλκί είναι ένα από τα παλαιότερα που δραστηριοποιούνται ακόμη στην Ελλάδα) και το οινοποιείο Saint Anna που αξίζει επίσης να επισκεφθείτε για να γευτείτε τα κόκκινα, τα λευκά και τα ροζέ κρασιά του νησιού.

Απολαύστε αυτή την ποιότητα σε ταβέρνες στα χωριά (η «Ταβέρνα Γιώργης» στις Μέλανες είναι ιδιαίτερα γνωστή) ή σε εστιατόρια που πλαισιώνουν το όμορφο λιμάνι και τα πίσω δρομάκια της Χώρας της Νάξου. Ένα μέρος που πρέπει να αναζητήσετε είναι το «Τυπογραφείο», το οποίο στεγάζεται σε ένα πρώην τυπογραφείο.

Μην χάσετε

Για μια αίσθηση περιπέτειας, ταξιδέψτε στην ανατολική πλευρά του νησιού. Προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή σε εκδρομές με σκάφος από την πόλη, είναι ένα μέρος με ακτές χωρίς πολύ κόσμο, όπως η πανέμορφη παραλία Πάνερμος, η οποία πλαισιώνεται από τη μια πλευρά από φοίνικες και από την άλλη γαλαζοπράσινα νερά. Η θαλάσσια σπηλιά στη Ρίνα είναι επίσης ένα καλό σημείο για αξέχαστες βουτιές. Όσο είστε εδώ, μην παραλείψετε να σταματήσετε στη Μουτσούνα της οποίας το λιμανάκι έχει μερικές υπέροχες επιλογές για να απολαύσετε ένα μεσημεριανό γεύμα με φρέσκο ψάρι.

Δείτε ΕΔΩ το άρθρο

(Visited 2.499 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*