VIDEO: Η παρουσίαση του σχεδίου «Naxos, Smart Island» – Οι δηλώσεις Πιερρακάκη, Γεωργιάδη και αξιωματούχων της Amazon (φώτος)

Amazon Νάξος
Newsroom
04/10/2022 23:51
 
 
 

 

Μια σειρά από μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις θα μετατρέψουν τη Νάξο στο πρώτο «έξυπνο νησί» στον κόσμο, τόνισε η Amazon κατά την παρουσίαση την Τρίτη (4/10) του σχεδίου «Naxos, Smart Island».

Πρόκειται για μια ιδέα που πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον βασικό μέτοχο της Amazon Τζεφ Μπέζος, κατά τη συνάντησή τους στην Αντίπαρο το καλοκαίρι του 2021, να μετατραπεί η Νάξος σε «έξυπνο» νησί.

Amazon Νάξος

Κατά την παρουσίαση την Τρίτη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι αξιωματούχοι της Amazon αναφέρθηκαν σε λύσεις «έξυπνης» διαχείρισης των μαρινών του νησιού, σε εφαρμογές διαμοιρασμού αγαθών μέσω drones στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε εφαρμογές τηλεϊατρικής και υψηλής διασυνδεσιμότητας.

Amazon Νάξος

Από σήμερα, η Νάξος αναβαθμίζεται ψηφιακά μέσα από νέες υποδομές σε τομείς όπως η τηλεϊατρική, η έξυπνη κινητικότητα, αλλά και μέσα από την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των κατοίκων», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι η Νάξος να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς ως προς την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της Νάξου για αφετηρία του προγράμματος σε διεθνές επίπεδο είπε ότι «αποτελεί αναγνώριση και επιβράβευση της εξωστρέφειας και της δυναμικής που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, αποτυπώνει τη συνολική πρόοδο της Ελλάδας την τελευταία τριετία τόσο στην ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, όσο και στη δυνατότητά της να προσελκύει μεγάλες επενδύσεις και καινοτόμα project. Η Ελλάδα έχει αλλάξει κλίμακα και αυτό είναι μια πραγματικότητα που αντανακλάται οριζόντια, σε όλη την επικράτεια και στην καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».

Με μια δέσμη από 17 διαφορετικές δράσεις, όλες σχετικές με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, η Νάξος μετατρέπεται σε Smart Island.


Τι περιλαμβάνει το project «Naxos, Smart Island»


Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις drones, τα οποία προβλέπεται ότι θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά.

Τα drones θα συμπληρώσουν το ήδη εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής, σώζοντας ακόμη και ζωές αν παραστεί έκτακτη ανάγκη.

Amazon Νάξος

Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος

Η εκδήλωση της παρουσίασης του σχεδίου «Naxos, Smart Island» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Ξενοδοχείο «Κάβουρας Village» και εκτός από τους δύο υπουργούς (Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Πιερρακάκη), τον Γενικό Διευθυντή της Amazon Cameron Brooks και τον Ακόλουθο της Πρεσβείας των Η.Π.Α. Erik Holmgren παρόντες μεταξύ άλλων ήταν, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και Φίλιππος Φόρτωμας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, η αντιπεριφερειάρχης Ευδοκία Κατσάνη, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Γκούφας, ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης καθώς και εκπρόσωποι των αρχών και φορέων.

Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon ΝάξοςAmazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος Amazon Νάξος

 

 

(Visited 1.761 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*