Γ. Βρούτσης: «Μέχρι το 2024 θα ολοκληρωθεί το Φράγμα Τσικαλαριού»

Newsroom
11/10/2022 11:28
 
 
 

 

Η ολοκλήρωση του Φράγματος Τσικαλαριού στη Νάξο ήταν το αντικείμενο της χθεσινής προγραμματισμένης συνάντησης εργασίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννη Βρούτση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, αλλά και τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου κ. Παπαγιαννίδη.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κ. Βρούτση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός δρομολόγησε την άμεση επίλυση των όποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών εκκρεμούσαν και καθυστερούσαν το έργο, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τον κ. Παπαγιαννίδη τέθηκε με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, βάση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024.

Μάλιστα, συμφώνησαν μετά την έναρξη των εργασιών και περί τα τέλη Νοεμβρίου 2022, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να επισκεφθεί τη Νάξο, με σκοπό να παρακολουθήσει και ο ίδιος την πορεία υλοποίησης του.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο κ. Βρούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η επανεκκίνηση του σημαντικού – για τη Νάξο μας – έργου του Φράγματος του Τσικαλαριού, είναι πλέον γεγονός και αποτελεί θετική εξέλιξη, που κλείνει επιτυχώς μια περίοδο επίπονων και μεγάλων προσπαθειών μου για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στις Κυκλάδες.

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Νάξου, με θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και γενικότερα στην τοπική οικονομία. Ο ταμιευτήρας του φράγματος, χωρητικότητας 3 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των διατιθέμενων υδάτινων πόρων, στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανάγκης για νερό στο νησί.

Το συγκεκριμένο αυτό έργο, κατάφερα και πέτυχα να ενταχθεί ΥΠΟΥστο ΕΣΠΑ 2007-2013 (Πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ) στις 30.07.2009, με προϋπολογισμό 37εκατ. ευρώ. Ήταν η εποχή, που η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., ιεραρχώντας προτεραιότητες για την κατασκευή αναπτυξιακών έργων σε όλη την Ελλάδα, επέλεξε τη Νάξο για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου – φράγματος στις Κυκλάδες.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα υπήρξαν αδικαιολόγητα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του εν λόγω έργου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εύλογοι φόβοι και ανησυχίες για την υλοποίησή του. Σήμερα, ο Υπουργός αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου για το μέλλον της Νάξου, δεσμεύτηκε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του, καθώς και για την άμεση αντιμετώπιση των όποιων γραφειοκρατικών και διαδικαστικών προβλημάτων προκύψουν. Μάλιστα, το χαρακτήρισε υψίστης σημασίας και προτεραιότητας έργο για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου τόσο στον Υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά, όσο και στον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη για την πολύτιμη συμβολή τους στην επανεκκίνηση του έργου, καθώς και την δέσμευσή τους να παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης του, μέχρι την τελική παράδοσή του».

 

(Visited 390 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*