Δήλωση του Μανώλη Πολυκρέτη για την επέτειο απελευθέρωσης της Νάξου από τον γερμανικό ζυγό

Newsroom
15/10/2022 13:51
 
 
 

 

Δήλωση του Μανώλη Πολυκρέτη για την επέτειο απελευθέρωσης της Νάξου από τον γερμανικό ζυγό

Με αφορμή την 78η επέτειο από την απελευθέρωση της Νάξου από τους Γερμανούς κατακτητές, αποτίουμε φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές της λεγόμενης μάχης της Νάξου.

Σαν σήμερα στις 15 Οκτωβρίου 1944, ύστερα από τριήμερη πολιορκία του Κάστρου, όπου είχε οχυρωθεί η γερμανική φρουρά, επιτεύχθηκε η παράδοση και η εκδίωξή της από το νησί μας. Στον αγώνα της απελευθέρωσης συμμετείχαν ενωτικά ο Ιερός Λόχος, συμμαχικά πλοία και αεροπλάνα, το Στρατιωτικό Τμήμα της Νάξου, αντιστασιακές οργανώσεις και μεμονωμένοι άνθρωποι του νησιού.
Σε όλους αυτούς αποδίδουμε σήμερα την αρμόζουσα τιμή και δόξα για την ηρωϊκή και ανιδιοτελή προσφορά τους στην πατρίδα.
Ιδιαίτερη τιμή ανήκει στους νεκρούς του απελευθερωτικού αγώνα, στον λοχία Νικόλαο Μπενίκο από την Ικαρία, που σκοτώθηκε στη θέση Απλώματα και στον 19χρονο μαθητή Γεώργιο Λ. Βαλληνδρά από το Χαλκί, που σκοτώθηκε στην περιοχή του Γυμνασίου Νάξου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, τιμώντας αυτήν την κορυφαία στιγμή της Ελευθερίας και απελευθέρωσης του νησιού μας, και αυτούς που πέθαναν από το βόλι των κατακτητών, τις κακουχίες και την πείνα της Κατοχής. Όλους αυτούς ανακαλούμε στη μνήμη μας, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, τιμώντας τις θυσίες και την πατριωτική στάση και προσφορά τους.

Αιωνία η μνήμη τους!

Μανώλης Πολυκρέτης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

(Visited 290 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*