Εξώδικο στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ: Ερωτήματα στο δήμαρχο Νάξου για το ζήτημα της προστατευόμενης περιοχής της Λαγκούνας

Newsroom
24/10/2022 14:09
 
 
 

 

Ο δήμος Νάξου με το εξώδικο που απέστειλε προς την εφημερίδα «Κυκλαδική», επιχειρεί να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη του δήμου. Η τιμή και η υπόληψη του δήμου δεν περιορίζεται μόνο στα όρια του δημαρχείου και της οικονομικής Επιτροπής, αλλά φτάνει και μέχρι την Αλυκή της Νάξου.

Του Λάμπρου Δεμερτζή

Εκεί όπου σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν σεβάστηκαν ως όφειλαν το περιβάλλον και κάποιοι άλλοι που δεν προστάτεψαν με τις πράξεις τους το φυσικό κάλλος. Και αυτοί έχουν μεγαλύτερες ευθύνες γιατί ασκούν εξουσία. Θεωρεί ότι δυσφημείται με το δημοσίευμα και την παράθεση γεγονότων που συνέβησαν στη Λαγκούνα. Πριν όμως, ίσως δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε μερικά ερωτήματα που τέθηκαν από αρκετά μέσα ενημέρωσης, (πριν το δημοσίευμα της Κυκλαδικής) τοπικά αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας όπως η efsyn που βλέποντας τις εικόνες στην Αλυκή της Νάξου, οι δημοσιογράφοι έκαναν αυτό που ορίζει η έννοια του ενδιαφέροντος τόσο για το περιβάλλον, όσο και το λειτούργημα που υπηρετούν. Αν αυτό δεν λέγεται «επιλεκτική» αντίδραση, τότε μπορεί εύκολα η δημοτική αρχή να βρει είτε στο διαδίκτυο, είτε και στον έντυπο τύπο αρκετά ρεπορτάζ για τον υγρότοπο της Νάξου, όπως επίσης και αντιδράσεις από φορείς του νησιού (θα απαντήσουν με εξώδικα άραγε);

Στα δημοσιογραφικά ερωτήματα που θέτουμε παρακάτω, περιμένουμε απαντήσεις. Και επειδή, μέχρι τώρα δεν λάβαμε παρά μόνο ένα εξώδικο, παρακαλούμε το δήμο, να απαντήσει στα ερωτήματα τα οποία συνοδεύονται από σχετικές φωτογραφίες, οι οποίες όχι μόνο είναι αδιάψευστα ντοκουμέντα για το τι συνέβη στην αλυκή, αλλά και αποδεικτικό υλικό στα χέρια των αρχών. Άλλωστε όπως λένε οι Κινέζοι μια φωτογραφία 1000 λέξεις….

Μια Μπουλντόζα στην αλυκή

Στην φωτογραφία απεικονίζεται χειριστής με μπουλντόζα ( ή JCB ή οτιδήποτε άλλο είναι αυτό) ο οποίος έχει μπει μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.

Να απαντήσουν:

-Ποιος έδωσε την άδεια να μπει μέσα;

-Ποιος πλήρωσε τον συγκεκριμένο χειριστή (εργολάβο, εργάτη) να κάνει αυτή την εργασία; Πήρε χρήματα για να το κάνει; Και αν ναι με ποια αιτιολογία;

-Γνώριζε ότι μπαίνοντας εκεί έχει και ποινικές ευθύνες; Αναζητήθηκε από την αστυνομία ώστε να ταυτοποιηθεί;

-Να κοινοποιηθεί η άδεια εργασιών. Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 652/Β/04-05-04 με το οποίο η Αλυκή Νάξου έχει χαρακτηριστεί σαν Καταφύγιο Άγριας Ζωής, «η εκτέλεση έργων ή εργασιών και ιδίως αλιευτικά έργα, έργα αναδασμού, τουριστικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, λατομεία, μεταλλεία και δρόμοι εκτελούνται αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α’ και έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων».

– Να μας κοινοποιήσετε την μελέτη την οποία κάνατε και «εισέβαλε» στο χώρο η συγκεκριμένη μπουλντόζα.

-Σύμβαση ή λήψη έργου έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος; Να δοθεί στην δημοσιότητα ώστε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τι δουλειά έχει η μπουλντόζα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.

Πινακίδα

Ερχόμαστε τώρα στο ζήτημα της Πινακίδας, η οποία είναι παραπλανητική, δημιουργεί αμφιβολίες με ένα «προκάλυμμα» σοβαρότητας. Η πονηριά όμως στην τοποθέτησή της είναι σε όλο της το μεγαλείο.

Έχουμε και λέμε.

-Γράφει Περιορισμένη περιοχή και όχι προστατευόμενη, όπως έχει αποφασιστεί για την περιοχή- όσο και αν δεν θέλει να το ακούσει κάποιος, είναι προστατευμένη και δεν υπάρχει κανένα κενό νόμου, όπως θέλουν ορισμένοι να πιστεύουν-. Αυτός που έδωσε εντολή να φτιαχτεί η πινακίδα, δρα εκ του πονηρού. Τι σημαίνει περιορισμένη περιοχή; Ότι μπαίνουν μέσα ορισμένοι και όχι όλοι. Δηλαδή γίνεται διάκριση επισκεπτών. Με ποιο κριτήριο; Μήπως να είσαι σέρφερ; Μήπως να έχεις τροχόσπιτο; Ας μας απαντήσει ο δήμος για αυτό. Άλλωστε υπάρχει και σχετική επικοινωνία δήμου- σέρφερ. Το έχει αναφέρει ο Βασίλης Βρούτσης, το «ανέβασαν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ίδιοι οι κατασκηνωτές, σέρφερ- δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η ιδιότητά τους- αλλά το πανηγυρίζουν δεόντως ότι κατάφεραν να μπουν σε προστατευμένη περιοχή. Επίσης ποιος έδωσε εντολή να γράψει τα όσα γράφει στην πινακίδα; Απαιτούμε άμεσα να δοθεί στην δημοσιότητα ο «συγγραφέας» της ώστε να διαπιστώσει ο κάθε πολίτης της Νάξου ότι έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να το πράξει αυτό. Και για να μην αναφέρουμε όλα τα αναγραφόμενα της πινακίδας ( που κάποια είναι για γέλια), ο συντάκτης σκοπίμως δεν βάζει σήμανση πουθενά στην πινακίδα. Την έβαλε ο δήμος; Την έβαλε η περιφέρεια; Την έβαλε το υπουργείο περιβάλλοντος; Ποιος την έβαλε; Παραπλανητική. Δεν γράφει πουθενά ποιος μας επιβάλλει επιτέλους όλα αυτά που αναγράφει η πινακίδα. Σε κάθε πινακίδα, χαμηλά κάτω αναφέρει τον φορέα. Εδώ, τον πήραν οι αμμοθίνες…

-Ποιος την τοποθέτησε; Εκεί υπάρχει τσιμέντο, δυο πάσσαλοι μέσα στο χώμα, βίδες, υλικά, ό,τι τέλος πάντως χρειάζεται για να τοποθετηθεί η πινακίδα. Την έβαλαν νύχτα; Η κοινή λογική λέει ότι αυτός που έδωσε εντολή να μπει η μπουλντόζα, έδωσε εντολή να μπει και η πινακίδα. Ή μήπως όχι; Ερωτήματα θέτουμε, απαντήσεις ζητάμε. Εδώ εν τω μεταξύ, ίσως να υπάρχει και η παράβαση καθήκοντος για την οποία θα πρέπει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αναζητήσει ευθύνες για το ποιος την τοποθέτησε, καθώς συμπίπτουν αρμοδιότητες και ευθύνες τις οποίες διαχειρίζεται η Αποκεντρωμένη. Άραγε γνωρίζει τι συμβαίνει ή ενδεχομένως να πρέπει να ενημερωθεί αρμοδίως; Η αστυνομία έκανε έρευνα να βρει τον υπαίτιο της πράξης αυτής;

Συνάντηση δημάρχου με τουρίστες;

Οι ίδιοι οι κατασκηνωτές, «ανέβασαν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο. Αν ψεύδονται ας αναζητήσει τις ευθύνες ο κύριος Λιανός. Αν λένε αλήθεια, σε ποιο πλαίσιο έγινε η συνάντηση αυτή; Ήταν ιδιωτική σε κάποιον χώρο εκτός δημαρχείου; Ήταν προγραμματισμένη; Κρατήθηκαν πρακτικά; Είμαστε σίγουροι πως ο δήμαρχος Νάξου γνώριζε ότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή, εκτός και να θεωρεί ακόμη και σήμερα ότι είναι περιορισμένη…

Υπήρξε κάποιο δελτίο Τύπου που να γνωστοποιεί την συνάντηση του δημάρχου, τους λόγους της επισκέψεως και τα αιτήματά τους; Σε μια ανάρτηση μάλιστα ενός εκ των συνδαιτυμόνων του δημάρχου, αναγράφει με συναισθήματα ενθουσιασμού ο συντάκτης, ότι τα έργα ( ποια έργα άραγε; Της καταπάτησης ενός προστατευόμενου χώρου) θα συνεχιστούν ώστε να υπάρχει καλή στάθμευση. Από τα λεγόμενα, τι υποσχέσεις έλαβαν από τον δήμαρχο; Να δοθούν στην δημοσιότητα. Ακόμη και αν πρόκειται για ιδιωτική συζήτηση, δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στο νησί. Τα προσωπικά δεν μας απασχολούν και δεν μας ενδιαφέρουν, αν δεν θίγουν το κοινό συμφέρον, το περιβάλλον. Για να γίνει κατανοητό και να τελειώνουμε, ζητάμε τα πρακτικά της συνάντησης.

Υ.Γ: Τα στοιχεία ορισμένων εκ των ατόμων με τα οποία συναντήθηκε ο δήμαρχος (κατά δήλωσή τους όπως και του κ. Βρούτση) και ανέβασαν στα μέσα κοινωνική δικτύωσης με χαρά την συνάντηση αλλά και τις υποσχέσεις που έλαβαν από τον Δημήτρη Λιανό, είναι στην διάθεση της εφημερίδας. Οι αρχές μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους ώστε να μάθει ο κόσμος της Νάξου τι ακριβώς ειπώθηκε στην συνάντηση με τον πρώτο πολίτη της Νάξου.

Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας δήμου Νάξου

Ο δήμος Νάξου διαθέτει την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος, διαθέτει Πολιτικό Μηχανικό, εν πάση περιπτώσει όλους τους αρμόδιους που διαδικαστικά θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το θέμα της διάνοιξης του δρόμου στην Αλυκή. Γνωρίζει ο αρμόδιος διευθυντής ότι άνοιξε δρόμος; Έχει υπογράψει; Υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία, εφόσον καταστεί αναγκαίο η δικαιοσύνη θα αναζητήσει; Η διαφάνεια στον δημόσιο φορέα πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά.

Θα πρέπει σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η τεχνική υπηρεσία του δήμου να έχει στα χέρια της μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α’ και να έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων». Την έχει; Αν όχι, πώς επέτρεψε να μπει μπουλντόζα (αν γνώριζε) στην περιοχή της αλυκής; Έκανε αναφορά ότι υπήρξε καταπάτηση εν αγνοία της υπηρεσίας του δήμου; Το αποσιώπησε; Υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης σύμφωνα με τον γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Πέτρου Βαρελίδη, το υπουργείο αναμένει από την Εισαγγελία έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στον υγρότοπο. Και αυτό σύμφωνα με πάγια τακτική θα γίνει εφόσον η Εισαγγελία Νάξου έχει ολοκληρωμένη και στοιχειοθετημένη άποψη για τα γεγονότα. Δεν θα μπούμε καν στην διαδικασία το πως θα γίνει, δεν είναι αρμοδιότητά μας, αλλά των δικαστικών λειτουργών που πράττουν το καθήκον τους.

Και κάτι για το τέλος

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου περιβάλλοντος αναφέρει στην έκθεση αυτοψίας «Σας ενημερώνουμε ότι στις 27/09/2022, κλιμάκιο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της αλυκής Νάξου και διαπίστωσε διάνοιξη χωματόδρομου ο οποίος χωροθετείται εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, κίνηση αυτοκινήτων και δικύκλων στον εν λόγω δρόμο κα στάθμευση αυτοκινήτων εντός του καταφυγίου». Επομένως όποιος θέλει να ερμηνεύσει την αυτοψία με τον δικό του τρόπου, ας το κάνει. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Άνοιξε δρόμος. Απλά δεν ασφαλτοστρώθηκε, και δεν μπήκαν διαγραμμίσεις…

Και για να κλείσουμε: άγνοια νόμου δεν υπάρχει, ούτε κενό νόμου, ούτε κανείς είναι υπεράνω του νόμου. Υπενθυμίζουμε στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, και σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται με την υπόθεση, ότι σύμφωνα με το άρθρο 13 του Νόμου 3937/2011, δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες κ.λπ. Οι φωτογραφίες με τα τροχόσπιτα και τα βαν είναι οφθαλμαπάτη; Εκτός από τους παραβάτες που μπήκαν μέσα και θα έπρεπε η τροχαία Νάξου να κόψει κλήσεις, σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που έκλεισαν το μάτι στα όσα συνέβησαν. Στραβισμός λέγεται αυτό.

Και επειδή εμείς δεν κλείνουμε το μάτι, περιμένουμε με ειλικρινή ανυπομονησία απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε. Και με χαρά να τις δημοσιεύσουμε. Και για του λόγου το αληθές: στις 8 Σεπτεμβρίου, και ενώ έχει υπάρξει δημοσίευση από τον Αύγουστο για το θέμα της Αλυκής, η εφημερίδα επικοινώνησε με τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ζητώντας να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συνέντευξη για όλα τα θέματα του νησιού. Όχι μόνο για την Αλυκή, αλλά και για άλλα. Η ατζέντα των θεμάτων αφορά τον συνεντευξιαζόμενο, οι ερωτήσεις που θα τεθούν τον δημοσιογράφο. Ουδεμία απάντηση λάβαμε ποτέ. Την περιμένουμε τώρα, μετά το εξώδικο που έλαβε η εφημερίδα. Άλλωστε για τους κατοίκους της Νάξου και όσους αγαπούν το νησί, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε, είμαστε σίγουροι πως έχουν μεγαλύτερη αξία και σημασία.

Εφημερίδα ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ

(Visited 382 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*