Δ. Αθανασούλης: Το 2026 τα εγκαίνια των μουσείων στο Κάστρο της Νάξου – Ιδρύεται και «Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Κυκλαδικού Πολιτισμού»

Newsroom
09/11/2022 23:11
 
 
 

 

Το 2026 αναμένονται τα εγκαίνια της «Νησίδας Μουσείων» στο Κάστρο της Νάξου, έργο που είναι σε εξέλιξη και το οποίο εκτός από τα τρία μουσεία περιλαμβάνει και την ίδρυση ενός Κέντρου Έρευνας και Μελέτης του Κυκλαδικού Πολιτισμού.

Αυτά μεταξύ άλλων ανακοίνωσε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο naxostimes.gr ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης.

«Τα πάντα πρέπει να γυρίζουν στον τόπο τον οποίο παρήχθησαν» υπογράμμισε ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αναφερόμενος στα 161 κυκλαδικά ειδώλια τα οποία όπως είπε θα πρέπει να καταλήξουν στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού που γίνεται στη Νάξο.

Ο κ. Αθανασούλης αναφέρθηκε στις ανασκαφές που γίνονται στο οικόπεδο που θα ανεγερθεί το Δικαστικό μέγαρο Νάξου, στην εξέλιξη του έργου της αναστήλωσης του πύργου Χειμάρρου αλλά και στις σημαντικές ανασκαφές και έρευνες που κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο νησί.

Το 2026 τα εγκαίνια των τριών μεγάλων μουσείων στο Κάστρο

Σε ότι αφορά τη «νησίδα μουσείων», τα τρία μουσεία μέσα στο Κάστρο της Νάξου, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις Κυκλάδες, ο κ. Αθανασούλης υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα Project το οποίο ξεκίνησε φιλόδοξα και έγινε υπέρ-φιλόδοξο. Επομένως αυξάνοντας το φυσικό αντικείμενο, αυξάνεται και ο χρόνος και οι πιστώσεις που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί.». Όπως είπε, «οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά, το έργο προχωράει κανονικά, υπάρχουν πιστώσεις, υπάρχει και το προσωπικό».

«Με δεδομένο ωστόσο τον ανασχεδιασμό του έργου και προκειμένου να αποκτήσει αυτό τον αντισυμβατικό χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στο μουσείο -το οποίο δεν θα έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα για τη Νάξο αλλά θα έχει πανκυκλαδικό χαρακτήρα η σημασία του-, και τη μεγάλη επέκταση των εργασιών που κάνουμε, οδηγούν σε μία παράταση του έργου το οποίο υπολογίζουμε (για να είμαστε ασφαλείς) ότι τα εγκαίνιά του θα γίνουν το 2026» σημείωσε ο Δημήτρης Αθανασούλης και πρόσθεσε ότι: «Το έργο είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να το επιταχύνουμε διότι και οι εργασίες αποκατάστασης απαιτούν συγκεκριμένους χρόνους και το έργο αυτό καθαυτό έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού δεν είναι ένα έργο τεχνικό αλλά αρχαιολογικό, που έχει τους δικούς του χρόνους».

Ένα Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού στο μουσείο της Νάξου

Ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ερωτώμενος σχετικά μίλησε και για το υπό ίδρυση Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού, στο μουσείο της Νάξου, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το Υπουργείο με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Εξηγώντας ο κ. Αθανασούλης τη σημασία του Κέντρου Έρευνας σημείωσε:

«Αυτό έχει να κάνει με ένα μνημόνιο το οποίο είχε προβλεφθεί στη σύμβαση που έχει κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή και ζητήθηκε από το υπουργείο η άποψή μας γι’ αυτό. Η άποψη λοιπόν της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ήταν ότι οι συνέργειες που θα πρέπει να αναπτυχθούν, θα πρέπει να αφορούν τα ζητήματα έρευνας και μελέτης της προέλευσης και της αυθεντικότητας, δεδομένου ότι -όπως όλοι ξέρουμε πολύ καλά-, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός κυκλαδικών τέχνεργων που προέρχονται από τη λεηλασία των αρχαιολογικών θέσεων στα μέσα του 20ού αιώνα. Όλα αυτά τα τέχνεργα δεν έχουν ταυτότητα ενώ σε πολλά από αυτά αμφισβητείται ακόμα και η αυθεντικότητα τους. Επομένως αυτό το οποίο για μας είναι πολύ σημαντικό, είναι να αναπτυχθεί μια νέα τεχνογνωσία, με βάση τεχνολογικές και επιστημονικές μεθόδους, όπου θα μπορούμε να εξαγάγουμε συμπεράσματα ποια από αυτά είναι αυθεντικά και ποια είναι η προέλευση τους. Αυτή λοιπόν η ανάγκη της έρευνας, θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να συνδεθεί με το Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού το οποίο εμείς σχεδιάσαμε και εισηγηθήκαμε και έγινε αποδεκτό από το υπουργείο Πολιτισμού και το οποίο άλλωστε είναι και η μεγαλύτερη συλλογή κυκλαδικών αρχαιοτήτων στον κόσμο. Επίσης είναι το μόνο με εκθέματα τα οποία είναι όλα αυθεντικά και με αρχαιολογική ταυτότητα. Επομένως ο καλύτερος χώρος που θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο κέντρο, ήταν μόνο η Νάξος και το μουσείο της».

161 κυκλαδικές αρχαιότητες: «Τα πάντα πρέπει να γυρίζουν στον τόπο τον οποίο παρήχθησαν»

Σε ότι αφορά τον επαναπατρισμό των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Αμερικανού μεγιστάνα Λέοναρντ Στερν ο κ. Αθανασούλης σημείωσε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν είχε καμία εμπλοκή ως υπηρεσία. «Αυτό έγινε από το Υπουργείο και ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, δεν ζητήθηκε και δεν έχει αρμοδιότητα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων».

Ωστόσο ο Δημήτρης Αθανασούλης εξέφρασε την άποψη ότι «αυτές οι κυκλαδικές αρχαιότητες αφού ελεγχθούν ως προς την προέλευση και την αυθεντικότητα τους κάτι που είναι πολύ σημαντικό, θα πρέπει να καταλήξουν στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού που γίνεται στη Νάξο και είναι ένα από τα τρία μουσεία που κατασκευάζονται. Αυτή είναι η άποψη την οποία έχουμε εκφράσει δημοσίως και νομίζω ότι και η υπουργός αναγνωρίζει ότι αυτή θα πρέπει να είναι η κατάληξη των κυκλαδικών ειδωλίων».
Όπως επίσης υπογράμμισε «το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε συλλογή και για οποιοδήποτε κυκλαδικό τέχνεργο το οποίο περιέρχεται στα χέρια το Υπουργείου Πολιτισμού. Το ίδιο συνέβη και με την συλλογή Στάινχαρντ όπου αντικείμενα που είναι κυκλαδικά, παραδόθηκαν στην Εφορεία μας και θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα κάνουμε στη Νάξο. Τα πάντα πρέπει να γυρίζουν στον τόπο τον οποίο παρήχθησαν» τόνισε.

Έχουν «παγώσει» οι ανασκαφές στο οικόπεδο που θα ανεγερθεί το Δικαστικό μέγαρο

«Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές στο οικόπεδο που προορίζεται να ανεγερθεί το Δικαστικό μέγαρο Νάξου», σημείωσε ο κ. Αθανασούλης και πρόσθεσε ότι αυτές γίνονται με χρηματοδότηση του δήμου. «Όταν ο δήμος Νάξου έχει πιστώσεις απασχολείται το προσωπικό και γίνεται εκσκαφή, όταν δεν έχει -και τώρα αυτή την περίοδο δεν έχει-, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι ανασκαφές. Όπως ξέρουμε ο δήμος κάνει ενέργειες προκειμένου να βρει πιστώσεις για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς εξαρτάται από τη διάθεση των πιστώσεων για την ολοκλήρωση της ανασκαφής» σημείωσε.

Όπως είπε ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί αφού έχει σκαφτεί μόνο ένα τμήμα του ακινήτου, όπου συνεχίζεται ο εντοπισμός του αρχαίου νεκροταφείου που έχει ανακαλυφθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασούλη, στο παραπάνω ακίνητο, βρέθηκαν πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία θα πάρουν τη θέση τους στις προσθήκες του νέου μουσείου που δημιουργείται στο Κάστρο. Πρόκειται κυρίως για ευρήματα κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι απαγορευτικό να γίνει εκεί το δικαστικό μέγαρο, αφού οι τάφοι δεν είναι κάτι το οποίο είναι διατηρητέοι είναι απλοί «λάκκοι».

Σε ότι αφορά τη συνέχιση των ανασκαφών είπε ότι «εξαρτάται πότε θα έχει χρήματα ο δήμος να χρηματοδοτήσει την έρευνα… Εμείς είμαστε έτοιμοι και στη διάθεση του δήμου για να προχωρούμε κάθε φορά».

Πύργος Χειμάρρου: Σε αναμονή μέχρι να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

«Στον Πύργο του Χειμάρρου έχει δρομολογηθεί η απαλλοτρίωση που είναι προϋπόθεση για να ενταχθεί το έργο της αποκατάστασής του σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Αθανασούλης ερωτώμενος σχετικά με την εξέλιξη του έργου της αποκατάστασης του Πύργου Χειμάρρου.

«Όπως ξέρετε απομακρύνθηκαν οι παλιές σκαλωσιές και στη θέση τους έχει εγκατασταθεί ένα νέο, σύγχρονο ικρίωμα για την υποστύλωση. Ευελπιστούμε ότι το έργο της αποκατάστασης θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα προγραμματική περίοδο που θα ξεκινήσει κάτι που είναι προτεραιότητα τόσο για το υπουργείο Πολιτισμού όσο και για την περιφέρεια».

Η Νάξος είναι ένα τεράστιο αποθετήριο σπουδαίων αρχαιοτήτων

Αναφερόμενος στις εκσκαφές και στις έρευνες που γίνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια στη Νάξο, ο κ. Αθανασούλης έκανε λόγο για «ένα τεράστιο αποθετήριο σπουδαίων αρχαιοτήτων».

«Οι ανασκαφές και οι έρευνες που κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο νησί της Νάξου βγάζουν διαρκώς πολύ σημαντικά πράγματα και ουσιαστικές ανασκαφές όπως αυτή που είχε γίνει παλιότερα στην Γρόττα, σε ένα ιδιωτικό ακίνητο και τώρα αυτό που γίνεται στο οικόπεδο που θα ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο. Αντίστοιχα με τις εργασίες που κάνουμε στους βυζαντινούς ναούς δίνουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα».

Όπως είπε ο Δημήτρης Αθανασούλης τώρα ξεκίνησαν και οι εργασίες σε ένα πολύ σημαντικό μνημείο τον Άγιο Ισίδωρο που βρίσκεται στην Ατσιπάπη.

«Επομένως ναι! Η Νάξος πράγματι είναι ένα τεράστιο αποθετήριο σπουδαίων αρχαιοτήτων όχι μόνο από την αρχαιότητα αλλά και από το μεσαίωνα που συνεχώς ανακαλύπτουμε και θα τα αποδώσουμε στο κοινό όπως οφείλουμε».

(Visited 1.076 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*